RyanAir – modificări la politica bagajelor de mână! Care sunt limitele acestora pentru a nu fii penalizat?
Ești un client constant al companiei RyanAir, sau urmează să zbori cu această companie și nu știi ce bagaj ai inclus în prețul biletului? Nu îți face griji, probabil nici angajații RyanAir nu mai știu exact ce să îți spună, pentru că a devenit un trend la ei să își schimbe politica bagajelor la interval de câteva luni.
La ce bagaj aveai dreptul până acum?
Chiar dacă le comentăm de multe ori deciziile, multiplele schimbări din politica lor sau taxele aberante, trebuie să recunoaștem că în ce privește bagajele de mână, cei de la RyanAir erau cei mai permisivi..și încă sunt oarecum.
De la finalul anului 2017 compania irlandeză a început să trimită mesaje privind schimbarea politicii bagajelor de mână, începând cu 15 ianuarie 2018!
Momentan, orice pasager RyanAir are inclus în prețul biletului standard 2 bagaje de mână: 1 bagaj care să încapă în compartimentul de deasupra capului (dimensiuni 55cm x 40cm x20cm, 10kg) +1 bagaj mic ( 35cmx20cmx20cm – geantă de umăr, geantă de laptop etc.), care să se încadreze la picioare, sub scaunul din fața ta. Dacă acest lucru pare logic, restul companiilor aeriene nu permit, prin regulament, al doilea bagaj mic, fiind necesar să înghesuiți poșeta sau aparatul foto în bagajul mare de mână.
Însă nu toți pasagerii profitau de acest lucru, întrucât spațiul limitat de la bord permite doar 90 bagaje de mână mari, astfel încât restul de pasageri care nu mai aveau loc fiind obligați să își mute bagajul la cală, gratuit.
Concret, care este modificarea?
Începând cu 15 ianuarie 2018 se va permite accesul la bordul aeronavei doar cu bagajul de mână mic (35cmx20cmx20cm – poșeta, geanta de mână sau laptopul), urmând ca bagajul de mână mare (trollerul de 10 kg) să fie mutat, obligatoriu, la cală. Singura modalitatede a-ți lua bagajul cu tine la bord este achiziționarea suplimentară a îmbarcării prioritare, care costă aproximativ 5eur/persoană/sens.
Cu ce ne afectează pe noi, pasagerii, această modificare?
Din punct de vedere financiar nu este nicio diferență, însă este mult mai incomod decât până acum. Pe lângă faptul că trebuie să așteptăm la coadă pentru predarea bagajului la cală, așteptăm apoi și la bandă pentru recuperarea acestuia. Însă partea cea mai rea este că oamenii vor fi mai reticenți în a lăsa obiectele de valoare, sau mai fragile, în bagaj. Am văzut cu toți cum sunt manevrate bagajele de cală, nu este comod să îți lași de acum aparatul foto, laptopul sau alte echipamente valoroase în ghiozdan.
Multe persoane care vor afla de aceste modificări pe aeroport se vor afla în situația de a preda bagajul la cală, uitând să își ia asupra lor telefon, portofel, sau chiar medicamente.
Care este scopul acestei modificări?
Potrivit oficialilor de la Ryanair, singurul obiectiv este acela de a diminua întârzierile, iar faptul că un pasager aducea câte 2 bagaje la bord se pare că era principalul motiv al nerespectării orarului de zbor. Deși acum se va sta mai mult la coadă pentru predarea bagajului la cală, cei de la RyanAir susțin că timpii de zbor se vor îmbunătăți.
Dacă aceasta este varianta oficială a irlandezilor, majoritatea pasagerilor consideră că este modul lor de a „obliga” clienții să achiziționeze îmbarcarea prioritară, ce le permite să aducă la bord și al doilea bagaj de mână.
Pentru a mai îndulci puțin situația, ori pentru a tenta mai mult clientul, RyanAir a efectuat modificări și în privința bagajului de cală. Până acum acesta costa aproximativ 35eur/sens și începea de la 15kg(!), urmând ca în urma modificării să ne apropiem de realitate, cu un tarif începând de la 25eur/sens pentru un bagaj de cală de 20kg!
Alte decizii aberante și taxe controversate, marca RyanAir!
După cum spuneam și la începutul articolului, cei de la RyanAir ne-au obișnuit să facă modificări destul des și cel mai adesea în defavoarea pasagerului.
Una dintre cele mai controversate decizii se referă la locul alocat în avion. În cazul în care călătoriți două sau mai multe persoane, însă nu doriți să selectați/cumpărați un loc prefențial, în momentul check-in-ului sistemul alocă locurile în mod aleator. Vă garantez că oricâte persoane sunteți în rezervare, sistemul va face în așa fel încât să nu pună 2 persoane una lângă cealaltă! De obicei persoanele sunt amestecate prin tot avionul, lucru care este făcut în mod cert pentru a te face să cumperi locuri preferențiale, cu o taxă începând de la 3 eur/persoană/sens.
Un alt dezavantaj imens pe care îl ai dacă nu îți cumperi locul este faptul că nu vei avea posibilitatea de a efectua check-in-ul online cu 60 zile înainte, ci cu doar 4 zile înaintea zborului!! Problema apare în momentul în care ai zbor cu retur în mai mult de 4 zile, fiind practic obligat să faci check-in-ul de la hotel și să îl printezi pe unde găsești.
ATENȚIE mare să fiți cu toate în regulă când ajungeți la aeroport! RyanAir are printre cele mai mari taxe dintre toate companiile aeriene! În cazul în care ai uitat să faci check-in-ul online și urmează să îl faci la aeroport, taxa este de 50eur/sens! De asemenea, dacă bagajul tău nu se încadrează în limitele impuse, acesta se va considera bagaj de cală, tariful fiind de asemenea 50 euro!