Sus
  >  Home   >  Salina Turda – lumea aflată la 100m adâncime

UPDATE SALINA TURDA – OCTOMBRIE 2022

După 11 ani revin la Salina Turda, care conform statisticilor se pare că a devenit cel mai vizitat obiectiv turistic din România.

Fiind într-un concediu prin zonă, la Rimetea, am dorit să vizitez mai pe îndelete orașul Turda. Salina nu se afla neapărat în plan, pentru că eram în „gașcă” mare, cu 2 copii mici și un cățel. Conform indicațiilor de pe site-ul salinei, copiii sub 2 ani nu au voie să intre, iar cei între 2-3 ani doar cu aprobarea medicului.

Dar cum ne aflam atât de aproape, am zis totuși să mergem să întrebăm direct. Doream ca Eva să vadă această minunăție, chiar dacă la 2 ani și jumătate nu știu câte a înțeles. Și ni s-a permis accesul fără probleme. Doar că Sorina a rămas cu bebelușul Edi și Tasha la mașină pentru o oră și jumătate.

Biletele s-au scumpit enorm între timp. Dacă în 2011 un bilet de acces pentru adult costa 20 lei, acum este 60 lei. Eva a avut gratuit.

Teama mea de înălțime și-a făcut prezența imediat ce am ajuns în zona liftului. Tocmai ce se defectase, dar nici nu mi-a trecut prin cap sa cobor cele 13 etaje pe scări. Am așteptat cuminte la coadă la lift 15-20 minute până s-a remediat problema. Altfel, eram dispus să ies fără a mai vizita ceva.

Nu știu cât de impresionată a fost Eva de frumusețea naturală a acestui lor. Ne-am oprit la locul de joacă și jumătate de oră nu s-a dezlipit de tăvița cu sare/nisip.

SALINA TURDA

Nici nu prea ai cu ce să atragi un copil atât de micuț, mai mult decât locul de joacă. Poate o plimbare cu bărcuțele, însă trebuia să cobor cu ea în brațe ale scări, așa că am zis pas. Nici să ne dăm în roata interioară nu era cea mai bună idee pentru mine.

Coada la lift era imensă la urcare. Cu gândul că Sorina a așteptat deja destul, m-am încumetat să urc cele 13 etaje cu Eva în brațe. Nu a fost cea mai plăcută experiență, însă scările solide nu mi-au produs vreo panică. Ar trebui totuși investit într-un al doilea lift, pentru evitarea unor astfel de cozi.

salina turda

În rest, Salina am găsit-o fix la fel cum o lăsasem în urmă cu 11 ani. Nimic nou, însă arată în continuare S.F. și merită o vizită, chiar și la tarifele astea și cu posibilitatea de a lua 13 etaje la pas.

Back in 2011 – SALINA TURDA

Am avut plăcerea să vizitez Salina Turda în urmă cu 3 ani, într-un tur al României organizat de Facultatea de Geografie, fiind practica noastră pentru anul II :).  

Exploatările de sare au tradiție îndelungată în această zonă, încă de pe vremea romanilor și apoi a sașilor, însă după anul 1932 s-a renunțat la exploatări.

Din 2008 s-a început o modernizare masivă a acesteia, iar din anul 2010 a devenit cu adevărat un obiectiv turistic important la nivel local si național.

Mai mult de atât, Salina Turda a fost prima într-un top al celor mai frumoase locuri subterane din lume, potrivit celor de la CNN și de asemenea pe locul 22 în topul celor mai spectaculoase destinații turistice la nivel mondial, într-un sondaj efectuat de Business Insider.

Așadar avem cu ce să ne mândrim, iar acest lucru ne arată că prin investiții putem face lucruri mărețe și în turismul din România.

Salina Turda o găsiți în Jud. Cluj și trebuie doar să urmăriți numeroasele indicatoare. Există două intrări, cea mai spectaculoasă fiind prin Galeria Franz Iosef.

Odata ajuns în interior, ai impresia că ai intrat într-o altă lume. Salina este structurată în mai multe săli sau mine, cele mai interesante fiind Sala Ecourilor, Mina Rudolf, Mina Tereza și Altarul.

Modul în care au fost concepute și amenajate aceste săli este incredibil și privite de sus par de domeniul SF. În minele Rudolf și Tereza se poate ajunge pe scări sau cu liftul, iar ce găsiți aici este fantastic.

Mina Rudolf este destinată în special sporturilor, aici fiind amenajate piste de bowling, mese de tenis, un mini teren de fotbal și teren de minigolf, cât și o roată de genul London Eye. Toate acestea sunt bineînțeles contracost.

Poate principala atracție a salinei o reprezintă lacul format în Mina Tereza, unde există posibilitatea de plimbare cu bărcuța, cât și mica insulă formată în mijlocul lacului, foarte draguț amenajată.

Apa sărată a lacului este ideală pentru cei bolnavi, în acest complex existând și săli de tratament. De asemenea în amfiteatrul de aici au loc deseori spectacole de teatru, proiecții de filme sau concerte de muzică jazz, rock, operă.

Apropo, mai țineți minte melodia ”I like that trumpet” Raluk și DJ Sava? Videoclipul a fost filmat aici: https://www.youtube.com/watch?v=5JsDpoP3FoA.

Un bilet pentru a vizita Salina costă 20 RON pentru adulți, 10 RON pentru elevi și studenți, cei mici intră gratuit. Bărcuțele costă 10 RON, terenul de fotbal 100 RON..

UPDATE OCTOMBRIE 2022: UN BILET PENTRU ADULT COSTA 60 RON

Țineți cont de faptul că vă aflați la peste 100 metri adâncime, iar temperatura nu depășește 10 grade Celsius, deci ar fi bine să fiți îmbrăcați corespunzător!

Este minunat ce poate face puțină ambiție, un plan european bine pus la punct și o investiție de 6 milioane de euro. Dintr-o mină de sare uitată de timp, Salina Turda a ajuns un obiectiv turistic de top in Europa… sperăm la cât mai multe astfel de proiecte la noi în țară.

salina turda
salina turda
salina turda

postați un comentariu

seventeen − seven =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.