Sus
  >  Home   >  Salina Turda – lumea aflată la 100m adâncime

Am avut plăcerea să vizitez Salina Turda în urmă cu 3 ani, într-un tur al României organizat de Facultatea de Geografie, fiind practica noastră pentru anul II :).  

Exploatările de sare au tradiție îndelungată în această zonă, încă de pe vremea romanilor și apoi a sașilor, însă după anul 1932 s-a renunțat la exploatări.

Din 2008 s-a început o modernizare masivă a acesteia, iar din anul 2010 a devenit cu adevărat un obiectiv turistic important la nivel local si național.

Mai mult de atât, Salina Turda a fost prima într-un top al celor mai frumoase locuri subterane din lume, potrivit celor de la CNN și de asemenea pe locul 22 în topul celor mai spectaculoase destinații turistice la nivel mondial, într-un sondaj efectuat de Business Insider.

Așadar avem cu ce să ne mândrim, iar acest lucru ne arată că prin investiții putem face lucruri mărețe și în turismul din România.

Salina Turda o găsiți în Jud. Cluj și trebuie doar să urmăriți numeroasele indicatoare. Există două intrări, cea mai spectaculoasă fiind prin Galeria Franz Iosef.

Odata ajuns în interior, ai impresia că ai intrat într-o altă lume. Salina este structurată în mai multe săli sau mine, cele mai interesante fiind Sala Ecourilor, Mina Rudolf, Mina Tereza și Altarul.

Modul în care au fost concepute și amenajate aceste săli este incredibil și privite de sus par de domeniul SF. În minele Rudolf și Tereza se poate ajunge pe scări sau cu liftul, iar ce găsiți aici este fantastic.

Mina Rudolf este destinată în special sporturilor, aici fiind amenajate piste de bowling, mese de tenis, un mini teren de fotbal și teren de minigolf, cât și o roată de genul London Eye. Toate acestea sunt bineînțeles contracost.

Poate principala atracție a salinei o reprezintă lacul format în Mina Tereza, unde există posibilitatea de plimbare cu bărcuța, cât și mica insulă formată în mijlocul lacului, foarte draguț amenajată.

Apa sărată a lacului este ideală pentru cei bolnavi, în acest complex existând și săli de tratament. De asemenea în amfiteatrul de aici au loc deseori spectacole de teatru, proiecții de filme sau concerte de muzică jazz, rock, operă.

Apropo, mai țineți minte melodia ”I like that trumpet” Raluk și DJ Sava? Videoclipul a fost filmat aici: https://www.youtube.com/watch?v=5JsDpoP3FoA.

Un bilet pentru a vizita Salina costă 20 RON pentru adulți, 10 RON pentru elevi și studenți, cei mici intră gratuit. Bărcuțele costă 10 RON, terenul de fotbal 100 RON..

Țineți cont de faptul că vă aflați la peste 100 metri adâncime, iar temperatura nu depășește 10 grade Celsius, deci ar fi bine să fiți îmbrăcați corespunzător!

Este minunat ce poate face puțină ambiție, un plan european bine pus la punct și o investiție de 6 milioane de euro. Dintr-o mină de sare uitată de timp, Salina Turda a ajuns un obiectiv turistic de top in Europa… sperăm la cât mai multe astfel de proiecte la noi în țară.

postați un comentariu

four × 4 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.