
Am făcut topuri cu cele mai frumoase castele din țări precum Germania, Anglia, Scoția, Franța, Spania și Italia, fiind și printre cele mai căutate și citite articole pe care le am până acum în „portofoliu”: Chiar dacă nu avem un număr de edificii la fel de impresionant precum țările de mai sus, totuși unele dintre castelele noastre apar constant în topul celor mai frumoase din LUME! Despre altele însă nu s-a auzit deloc în străinătate și foarte puține se știu și în România, fiind lăsate în paragină pentru mult timp!
9. Castelul Iulia Hașdeu, Câmpina– deși nu este un castel propriu-zis, fiind de foarte mici dimensiuni și nu are o istorie bogată în spate, este singurul cu o această arhitectură specifică castelelor medievale timpurii. În plus se adaugă poveștile despre familia Hașdeu și despre activitățile paranormale care au loc aici, fiind considerat și unul dintre cele mai bântuite locuri din țară.
Castelul Iulia Hașdeu – Câmpina
8. Castelul Karolyi, Carei – construit la finalul sec.al XV-lea, după ce conții Karolyi au primit dreptul de la Regele Ungariei, Matei Corvin, de a-și construi o casă din piatră pentru locuit. În decursul timpului a fost vizitat de membrii ai familiilor regale, printre care prințul Jozef de Habsburg în 1797, prințul Rudolph de Habsburg în 1884 și de Regele Ferdinand și Regina Maria în 1919.
7. Palatul Mogoșoaia – situat la 10 km în afara Bucureștiului, este fosta reședință a domnitorului Constantin Brâncoveanu. A fost inaugurat în anul 1702 și este situat chiar pe malul lacului. Pe lângă palat se poate vizita și biserica, mai veche cu 12 ani decât palatul, dar și domeniul întins unde puteți lua un picnic, sau puteți face plimbări cu barca pe lac.

Palatul Mogoșoaia
6. Castelul Sturdza, Miclăușeni – construit la finalul sec.al XIX-lea, pe locul unui conac boieresc mai vechi, castelul a fost ridicat în stil neogotic cu elemente baroc. Ansamblul mai cuprinde, pe lângă castelul menționat, parcul din sec.al XIX-lea și o biserică ce datează din anul 1787. Fosta reședință a familiei Sturdza se află la 20km distanță de Roman și la 65km de Municipiul Iași.

5. Castelul Banffy, Bonțida – aflat în proces de renovare, castelul aparține familei Banffy, una dintre cele mai puternice familii de nobili din Transilvania. Lucrările de construcție ale castelului au început în 1650, continuând în 1690. Extinderi și modificări au fost făcute în sec.al XVIII-lea, în stil baroc, iar în sec. al XIX-ea în stil neoclasic. Aici se desfășoară în fiecare an unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din România și nu numai, Electric Castle.
4. Castelul Cantacuzino, Bușteni – Dorind să concureze cu Peleșul din Sinaia, ridicat de Regele Carol I, prințul Cantacuzino, unul dintre cei mai bogați români ai vremii și unicul capabil să concureze financiar cu familia regală, a ales acest loc sublim cu vedere către munții Bucegi pentru a-și ridica un castel.
Finalizat în 1908 și inaugurat trei ani mai târziu, când s-au găsit sursele de apă necesare unei clădiri atât de impunătoare și dezvoltarea unui sistem modern de captare a apei. Astfel, la inaugurare, castelul nu era doar deosebit de frumos, dar și foarte modern pentru vremurile acelea, beneficiind de electricitate, sistem de canalizare și apă potabilă.
Castelul Cantacuzino – Bușteni
3. Castelul Bran – este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România și cu siguranță cel mai cunoscut la nivel mondial. Marele noroc al castelului este faptul că a fost inclus, eronat, în mitul Contelui Dracula. Din punct de vedere istoric este, probabil, unul dintre cele mai importante castele din țară, informații suplimentare puteți găsi dacă accesați link-ul către articolul despre Bran.
Castelul Bran
2. Castelul Peleș, Sinaia – este unul dintre cele mai importante și vizitate obiective turistice din România, fiind prezent deseori în topurile celor mai frumoase castele din Europa și chiar din lume. Situat în ”Perla Carpaților„ castelul este un martor al trecutului regal pe care îl are Sinaia, cea mai iubită stațiune montană de pe Valea Prahovei.
Piatra de temelie a castelului a fost pusă în 1875, iar inaugurarea a avut loc opt ani mai târziu, însă lucrări de extindere și renovare au avut loc până în anul morții lui Carol I, în 1914. Avea să devină cel mai modern castel din Europa, fiind primul electrificat complet de pe continent și acest lucru datorat unei uzine electrice proprii. De asemenea era dotat încă de atunci cu încălzire centrală, lift și aspirator.

Castelul Peleș – Sinaia
1.Castelul Corvinilor, Hunedoara – Fortăreața domină centrul orașului Hunedoara, prin turnurile sale roșii, impunătoare și prin zidurile abrupte. Este din punctul meu de vedere prototipul unei cetăți medievale, al unui castel din secolulele XIV-XV. Fix pe acest model vedeam castelele în filme, documentare sau în desene când eram mic.. Turnuri roșii, înalte, pereți groși, un șanț de apărare în jurul cetății și bineînteles un pod strașnic la intrare. Pentru mine, din punct de vedere arhitectural, sau ca impact vizual dacă doriți, Castelul Corvinilor este cel mai frumos din România, peste Peleș și Bran.
Castelul Corvinilor- Hunedoara