Sibiu
A trecut ceva timp de când nu mai trecusem prin Sibiu și chiar așteptam cel mai mic motiv sau imbold să merg aici. Vineri un prieten îmi propune să mergem la Sibiu cu ocazia Cibinfest, un soi de Oktoberfest autohton, cu bere, cârnați și voie bună.
Zis și făcut, am intrat pe net, am sunat la 10 pensiuni și apartamente particulare, însă toate ocupate…în cele din urmă fac rezervări la Hotel Eden, un hotel drăguț și curat situat cam la 3km de centrul orașului. Micul dejun foarte bun și destul de bogat, spre deosebire de ce am primit tot la 3* prin Grecia sau la Roma, de exemplu. Am plătit 35 euro pentru o camera dublă.
Hotel Eden- Sibiu
Am plecat sâmbătă dimineață spre Sibiu, pe traseul București – Pitești – Rm.Vâlcea – Valea Oltului – Sibiu. Pe drum am făcut o scurtă vizită la Mănăstirea Cozia din Căciulata, însă vorbim despre asta în articolul următor. Aproximativ 4 ore durează drumul, astfel în jurul orei 13 ajunsesem în Hermannstadt, cum se mai numește orașul ce reprezintă sufletul Transilvaniei săsești. Numit și ”orașul roșu” sau ”Mica Vienă”, este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, fiind numit și capitală culturală europeană în anul 2007.
Casa Haller
Cu aproximativ 150.000 de locuitori, împărțit în Orașul de Sus și Orașul de Jos, istoria orașului începe în secolul al XII-lea când coloniștii germani chemați de regele maghiar Geza al II-lea vin pentru a apăra această regiune de atacatorii tătari. Inițial așezarea s-a dezvoltat pe malul râului Cibin, după care s-a extins pe deal. Un fapt interesant este faptul că aici, pe lângă sași, care au origini germane, au mai venit și luxemburghezi. Pentru acest lucru Sibiul a fost alături de Luxemburg capitală culturală europeană în anul 2007.
Punctul central al orașului, sufletul acestuia, sau cel mai bun loc de pornire în descoperirea Sibiului este Piața Mare. Fostă piață de cereale, aici aveau loc carnavaluri, execuții sau adunări publice, la fel ca în zilele noastre…poate mai puțin execuțiile. Piața este înconjurată de clădiri solide, colorate și marea majoritate mai vechi de 500 de ani. Imediat veți remarca faimoșii ”ochi”, ferestrele ovale de pe acoperișurile clădirilor.
Piața Mare
Între cele mai importante clădiri care mărginesc Piața Mare se numără casa Haller, amenajată de primarul Petrus Haller în 1537, casa Lutsch din secolul al XV-lea sau casa Weidner-Reussner-Czekelius care înfățișează un frumos portal baroc. Nu aveți cum să nu observați Casa Albastră, construită în 1783, astăzi găzduiește serviciile administrative ale muzeului Brukenthal… Muzeul Brukenthal este primul muzeu deschis în Europa Centrală și de Est și se găsește în aceeași Piață Mare, în Palatul Brukenthal.
Această clădire a fost construită pentru guvernatorul Transilvaniei din secolul al XVIII-lea, Samuel von Brukenthal, un fin colecționar de artă, care își dorea un palat în genul celor vieneze. După moartea acestuia toată averea, inclusiv palatul și toată colecția, este lăsată moștenire bisericii evanghelice. Astfel ia naștere Muzeul Brukenthal, cu mai multe colecții, precum arta veche, religioasă. artă transilvăneană etc. Una dintre cele mai importante exponate este un portret de Jan van Eyck din anii 1420.
Casa Albastră
Palatul Brukenthal – Muzeul Brukenthal
Turnul Sfatului, poate simbolul orașului, face legătura între Piața Mare și Piața Mică, care este chiar mai veche decât vecina sa. Prima clădire din Piața Mică este chiar Turnul Sfatului, aflat la nr.1. Ridicat în secolul al XIII-lea, a fost restaurat și modificat de mai multe ori, căpătându-și forma actuală în 1824. Turnul a avut mai multe roluri în decursul timpului, printre care turn de poartă, depozit de grâne, foișor de foc, închisoare sau muzeu. Acum se poate urca până în vârf pentru una dintre cele mai frumoase panorame, de unde se pot vedea cele 3 piețe centrale, dar și munții Făgăraș.
Turnul Sfatului – văzut de pe Podul Minciunilor
Alte clădiri din Piața Mică ce merită văzute sunt Muzeul de Etnografie Mondială Franz Binder, la numarul 11, Muzeul de Istorie a Farmaciei, la numărul 22, alături la nr.21 avem Casa Artelor, iar la nr.16 avem o clădire de origine medievală, Casa Luxemburg. Tot aici găsim un alt simbol al Sibiului, cel mai vechi pod de fontă din România, cunoscut sub numele de Podul Minciunilor. Acesta face legătura dintre Piața Mică și Piața Huet, sau între Orașul de Sus și Orașul de Jos și a fost construit în anul 1859 de către inginerul Friedrich Hutte. Despre legendele referitoare la numele podului vă recomand acest filmuleț găsit pe youtube.
Podul Minciunilor
Pentru că am amintit deja de Piața Huet, cea de-a treia piață care domină centrul orașului trebuie să amintesc și principalele obiective pe care le întâlnim aici. Casa parohială care datează tocmai din secolul al XIV-lea, Pasajul Scărilor, care coboară spre orașul de jos și este dominat de un turn cu același nume, putem vedea unele dintre cele mai vechi ziduri ale orașului de odinioară.
Pasajul Scărilor
Clădirea Liceului Brukenthal ridicată în anul 1782 se află vizavi de Biserica Evanghelică Sfânta Maria, ridicată în mai multe etape, între anii 1320 și 1520. Urcând în turnul bisericii puteți avea o altă panoramă de vis asupra întregului oraș.
Alte obiective turistice sunt Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus, situat tot în Piața Huet la nr.12, Muzeul de Istorie, Biserica Reformată și Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, toate situate pe strada Mitropoliei. Pe strada Avram Iancu găsim casa Karl și casa Bobel, una din rarele clădiri medievale care nu au suferit modificări.
Restaurantul Butoiul de Aur, situat în Orașul de Jos, îl găsim aici încă din secolul al XV-lea, iar pe strada 9 Mai și pe Strada Nouă, cât și în Piața Aurarilor găsim cele mai vechi case din oraș, multe dintre ele datează din secolele al XIII-lea și al XIV-lea. După o plimbare pe Strada Cetatea, puteți vedea Turnul Archebuzierilor, Turnul Dulgherilor, Turnul Olarilor și Turnul Gros.
Biserica Evanghelică Sf. Maria
Special am lăsat la final cel mai vizitat obiectiv turistic al Sibiului, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, al doilea cel mai vizitat obiectiv din România și muzeul cu cei mai mulți vizitatori din România.
Cort Cibinfest zi/noapte
Festivalul despre care aminteam la începutul articolului, Cibinfest, a avut loc într-un cort imens amenajat în Piața Mare. Muzică populară live, multă bere și mâncăruri tradiționale, must și dulciuri, magazine cu produse tradiționale dar și mare înghesuială. Per total a fost un weekend foarte reușit, încununat cu întoarcerea pe Transfăgărășan, despre care am scris cu ceva timp în urmă. Îmi pare rău că nu am avut mai mult timp să explorez mai mult Orașul de Jos, dar și satele Cisnădie și Cisnădioara, însă data viitoare o să-mi concentrez atenția către acestea și revin cu păreri.