Transfăgărășan – Regele drumurilor din România
”The best driving road in the world”, așa au descris cei de la Top Gear Transfăgărășanul, atunci când au filmat în România unul dintre episoadele faimoasei emisiuni.
Top Gear este un show tv urmărit la scară mondială, iar o astfel de reclamă adusă țării noastre reprezintă un mare avantaj adus turismului de la noi. Între timp a fost dată în folosință și Transalpina, un alt drum de excepție, situat la o altitudine mai mare, iar lupta pentru cel mai frumos drum din România este una acerbă.
Eu prefer în continuare Transfăgărășan pentru obiectivele turistice mai spectaculoase întâlnite pe parcurs. Am fost de atât de multe ori pe acest drum, atât din postură de pasager, cât și de șofer, iar adrenalina se îmbină armonios cu extazul.
Transfăgărășanul este opera lui Ceaușescu și a fost terminat în doar 4 ani, în perioada 1970-1974, prin munca titanică a muncitorilor, mulți pierzându-și viața pentru a îndeplini dorința fostului dictator.
Asfaltat în totalitate, cu o lungime de 92km, drumul are două benzi de mers și face legătura între Ardeal și Muntenia. După cum ne transmite și numele, șoseaua traversează Munții Făgăraș, cei mai înalți din România, prin Vârful Moldoveanu care atinge altitudinea de 2544.
Pornind la drum dinspre Curtea de Argeș, Transfăgărășan începe practic de la Barajul Vidraru, construit între 1961-1966. În momentul inaugurării sale, barajul era unul dintre cele mai mari la nivel mondial.
De pe acest baraj se poate admira lacul de acumulare Vidraru, care pune în funcțiune centrala electrică. Cei interesați să petreacă mai mult timp aici au posibilitatea să închirieze o barcă de la debarcader, iar cei însetați de adrenalină pot face bungee jumping. Se poate vedea și simbolul acestei hidrocentrale, gigantica statuie a lui Prometeu cu fulgerul în mână.
Începem să luăm altitudine, iar următoarea oprire este la Cetatea Poienari, fostă fortăreață a lui Vlad Țepeș, ridicată aici pentru a sta în fața invadatorilor turci.
Recomand celor care au timp și condiție fizică să urce 1000 de trepte pentru un peisaj foarte frumos. Eu unul, dacă eram invadator otoman nu mă oboseam să urc până în vârful muntelui să cuceresc cetatea… la cât de obosit ajungi sus nu îți mai arde de luptă, poate doar să contemplezi Făgărașii.
După ce treci prin cel mai lung tunel din România, care străpunge muntele pe o distanță de 887m, Transfăgărășanul începe să-și arate cu adevărat duritatea, prin numeroase serpentine ce vin una după alta.
După aproximativ 25 km de la intrarea pe Transfăgărășan, se ajunge la cel mai mare punct de interes de pe traseu, Lacul Bâlea.
Ca majoritatea locurilor din România, și acest loc are propria sa legendă. Se spune că pe aceste meleaguri trăia un păstor, pe numele său Bâlea. Aflat într-o zi cu oile la păscut a fost atacat de un urs, pe care voinicul cioban a reușit să îl alunge.
Tot poporul a aflat de vitejia sa, lucru ajuns și la urechile împăratului, care l-a chemat lângă el. După un timp petrecut la curtea împărătească, lui Bâlea i s-a făcut dor de locurile natale și de oile sale și a decis să revină acasă. Într-o noapte a ajuns la el acasă fiica cea mare a împăratului, îndragostită de cioban.
Fata, de o frumusețe orbitoare îl ia de soț pe acesta și trăiesc fericiți împreună, până când, din senin a început o furtună puternică, iar cei doi îndragostiți care se adăposteau pe munte au fost luați de ape, găsindu-și sfarșitul în lacul de la poalele munților.
Revenind la realitate, Lacul Bâlea este unul dintre cele mai spectaculoase lacuri glaciare din România. În timpul verii aici se pot practica scufundări sau canotaj, iar în timpul iernii este un loc perfect pentru patinaj, în timp ce pe versanții muntelui se schiază până spre începutul verii.
Pe malul lacului a fost ridicată o vilă pentru Ceaușescu, devenită între timp hotel de 3*. Din anul 1932 lacul și împrejurimile sale au fost declarate rezervație științifică. Tot aici, în anotimpul rece este ridicat un hotel de gheață, unul dintre puținele de acest gen din Europa.
La o distanță de aproximativ 13 km de Lacul Bâlea se află cascada cu același nume, una dintre cele mai spectaculoase din România, cu o cădere a apei de la 68metri.
Acești 13km de drum sunt cei mai frumoși ai Transfăgărășanului, tronson care poate fi admirat și din telecabina care unește cele două puncte.
Transfăgărășan se termină odată cu intrarea în localitatea Cârțișoara, unde vă puteți caza la una din numeroasele pensiuni. Odată ajunși aici, vă aflați practic în Ardeal.