Sus
  >  Home   >  Sunny Beach – Bulgaria

Continuând povestirile despre weekend-ul petrecut în Bulgaria, după ce am vizitat Capul Kaliakra și Balcic, am ajuns și în perla litoralului bulgăresc, cea mai mare plajă a vecinilor și probabil cea mai vizitată, Sunny Beach.

De când lucrez în turism am observat că numărul de români care solicită oferte de litoral în Bulgaria crește anual, constant și nu înțelegeam de ce. Avem plaje foarte bune și noi, iar Grecia și Turcia sunt destul de aproape, dacă dorești ceva mai special. De ce Bulgaria? Nu venisem niciodată la vecini pe plajă și poate nu este bine să își faci o impresie fără a vedea cu ochii tăi. Am auzit de la clienți toate variantele… de la „a fost excelent”, „mult mai bine decât în România”, „la anul merg tot acolo”, „nu este cine știe ce”, „se strică treaba și în Bulgaria”, până la „nu mă mai întorc vreodată acolo”.

Vara asta am decis să facem o pauză cu plimbările „costisitoare”, dorind să ne concentrăm pe o lună de miere anul viitor, pe care abia astept sa o descriu pe aceste pagini. Din acest motiv am ales weekend-ul la vecini, dar și din curiozitate..

Bine, în mare știam ce îi atrage pe români în Bulgaria. Fără îndoială all inclusive-ul este motivul suprem pentru majoritatea celor care merg la sud, alături de prețuri mult mai mici decât la noi.

Am ajuns așadar în stațiune, după un drum de vreo 2 ore de la Balcic, pe drumuri ba mai bune, ba mai puțin ok, drumuri de munte cu serpentine și autostrăzi de doar câțiva kilometri. În căutarea hotelului am putut observa și cât de mare este stațiunea, cea mai întinsă de pe litoralul bulgăresc.

Ne-am cazat la Hotel Relax Holiday Complex & Spa 3*, preferându-l în locul altora de 4* datorită recenziilor foarte bune de pe booking. Am ales să nu merg pe clasicul all inclusive, preferând demipensiune, la fel ca în anii precedenți în Grecia. Greșeala mea a fost că nu am luat în calcul faptul că mergem în Bulgaria acum, nu în Grecia. De ce consider că am greșit vă explic puțin mai târziu.

Hotel Relax Holiday Complex & Spa

Hotelul este destul de ok, își merită notele, fiind foarte curat, camere spațioase, curtea și piscina sunt impecabile, cu numeroase șezlonguri și umbrele, de unde puteți vedea marea. Problema este că vezi marea cam de la distanță, cea mai apropiată plajă fiind la aproximativ 10minute de mers pe jos. O altă problemă este că și centrul stațiunii se află la 2-3km depărtare, sau câteva stații de autobuz.

Mesele au fost ok, mâncarea nu foarte diversă, dar bună și suficientă. În plus aveau și a-la-carte, fiecare având posibilitatea să comande altceva, contracost bineînțeles.

Dacă sunt cunoscători de Sunny Beach și sunt convins că sunt destui, hotelul este situat vis-a-vis de RIU Helios, un colos al stațiunii, poate unul dintre cele mai frumoase hoteluri din stațiune. După cum am spus, cea mai apropiate plajă este chiar cea din spatele lui RIU, o plajă simplă, liniștită, cu un singur restaurant. Există plajă privată, unde prețul pentru un șezlong este 8leva, iar pentru o umbrelă este același tarif. Nu se poate închiria una fără cealaltă. Dar există și plajă pentru cei care sunt cu cearșaful sau prosopul. Apa este parcă mai limpede, mai curată decât la noi (exceptând anumite zone cu alge, din care se hrăneau o grămadă de peștișori și de crustacee).

Prima plajă pe care am experimentat-o însă a fost cea din centrul stațiunii. Am coborât la șosea (pentru că da, hotelul nostru nu era chiar la drum..era pe un „deal”, la 3-4 minute de mers de șosea, pe un drum pietruit) și am așteptat autobuzul. De aici se poate ajunge în centru cu autobuzele 5 și 8, sau cu autobuzul double-decker, în stil londonez pentru a impresiona numeroșii englezi probabil :) O călătorie costă de la 1,5leva până la 2 leva, în funcție de destinație, capătul liniei fiind frumosul oraș Nessebar, despre care o să povestesc în următorul episod.

Urcat în autobuz am dat peste o realitate crudă, ofticat că n-am ales un hotel mai aproape de centru. Pe lângă faptul că am așteptat mai bine de 15 minute un autobuz, acesta era foarte aglomerat, iar mirosurile erau diverse. Cea mai „bună” impresie a fost lăsată de un grup de englezi, 2 flăcăi și o domniță, beți încă de la ora 15:00, duhnind nu doar a alcool.

Tonomat de răcoritoare, poate ți se face sete în drum spre plajă

După câteva minute de respirat cu porția și călcat pe picioare + dat de-a rostogolul în urma frânelor bruște ale șoferului am ajuns în centrul stațiunii. Foarte animată, foarte aglomerată, foarte asemănătoare cu Mamaia. Multe magazine de suveniruri, restaurante, fast-food-uri la tot pasul. Plaja destul de încăpătoare, nu la fel de animată precum cea din Mamaia, fără muzică și dansuri pe plajă, cu animatoare la 2 pași de șezlongul tău. Aceleași tarife pentru șezlong și umbrelă ca pe plaja retrasă de lângă hotel: 8 leva șezlongul și 8 leva umbrela.

Aici am văzut și o grămadă de români, un alt lucru care m-a făcut să mă simt ca „acasă”. Printre aceștia și românul care vrea să fure puțin, să păcălească, până la căderea în penibil. Lâgă noi erau 3 șezlonguri libere cu umbrelă, pe care s-a instalat o familie de concetățeni. Imediat a ajuns la ei și nenea bulgaru să taxeze. Românașul fiind negustor din fire a început să negocieze, că hai lasă la 7 leva că dincolo era mai ieftin, în timp ce soția țipa din gură de șarpe că ea nu dă atâția bani, că plătește doar un șezlong pentru cea mică și atât. Să mergi în concediu și să faci circ pentru15-20 leva mi se pare grotesc. Te poți retrage frumos, fără țipete și negocieri și să întinzi gratis prosopul dacă nu dispui de acea sumă.

A doua zi am avut ocazia să mai vedem o plajă din stațiune, cea mai exclusivistă din câte am citit, Cacao Beach. Am ajuns aici printr-o conjunctură, întâlnindu-ne cu cineva cazat în zonă, la Hotel Nobel 4*. Accesul către plajă se face pe mici podulețe de lemn ce străbat dunele de nisip protejate UNESCO. Din cauza acestor dune o mare porțiune dintre hoteluri și plajă pare părăsită, nefiind permisă construirea altor hoteluri sau restaurante.

Plaja nu mi s-a părut cu nimic mai presus decât celelalte, diferența fiind făcută doar de prețurile mai mari, probabil pentru că se auzea muzica puțin mai tare de la un club din apropiere. Aici șezlongurile și umbrelele costau 10 leva de persoană și berea era ceva mai scumpă. Mult mai interesantă zona centrală din toate punctele de vedere.

Aminteam că am ales demipensiune (mic dejun+cină), lucru pe care aveam să îl regret. Dacă la Balcic am avut parte de cel mai bun pește pe care l-am gustat vreodată (chiar dacă destul de piperat.. și ma refer la bani, nu condiment), în Sunny Beach nu am nimerit într-un local unde să mâncăm ieftin și bun. „Rătăciți” prin zona plajei Cocoa Beach, ce părea destul de scumpă, am luat-o la pas spre centru pentru a găsi un restaurant la prânz.

Am găsit unul după ce am mers vreo 15 minute, ales pentru reclamele cu pește și fructe de mare. Ajunși însă în interior nu m-a convins deloc și am renunțat la ideea de fructe de mare, alegând un clasic pui cu ciuperci, iar Sorina fish fingers, congelați de la Metro probabil. Pentru această masă „regală” am dat undeva peste 50 leva. O sumă pe care dacă o adăugam pentru cazare, găseam fără probleme un hotel mai central, poate și mai bun și cu all inclusive.

Fish-Spa la orice pas

În ultima seară am ieșit din nou prin centru, alături de prietenii de la Nobel și am văzut puțin și din viața de noapte, chiar dacă nu am intrat prin cluburi. La fel de aglomerat, mult mai  gălăgios decât pe zi, restaurante și baruri unul lângă altul, pentru toate gusturile..la fel și cluburile de noapte. Noi am ales o terasă unde un domn cânta live muzică internațională, un rocker cu voce bună, dar „leneș” după cum s-a descris, preferând melodii mai lente, mai liniștite.

Era precum un tonomat, noi ceream melodia, iar el se conforma. Ce m-a surprins și totodată m-a ofticat puternic este că în toată terasa nu cred că era o masă cu bulgari..doar turiști străini. Eram noi, erau danezi, erau englezi + o familie întreagă de islandezi, costumați din cap până în picioare cu echipamentul naționalei lor de la EURO 2016. Și mă oftic pentru că la noi nu am văzut niciodată atâția turiști străini.

Ce mi-a plăcut în Sunny Beach
  1. este aproape de Nessebar, un oraș medieval superb care merită vizitat
  2. transportul în comun variat (autobuze, autocare etajate, trenuleț turistic), toate foarte accesibile ca preț și disponibile până noaptea
  3. numeroase restaurante, cluburi, magazine
  4. tarife mai bune pentru cazare decât în România
  5. plaje mari, curate
  6. găsești loc pe plajă pentru prosop fără probleme

 

Ce nu mi-a plăcut în Sunny Beach
  • adaug și aici transportul în comun, care deși foarte variat este și foarte aglomerat, probabil din cauza curselor rare (cam la 20 minute)
  • mâncarea de la restaurant și tarifele destul de mari – însă aici este posibil să nu fi ales eu o variantă bună
  • și la băutură mi se par prețurile mai ridicate decât în Grecia și România

CUM AJUNGI ÎN SUNNY BEACH

-cea mai simplă cale, pentru cei care vin din București, este pe la Giurgiu – Ruse, distanța fiind de aproximativ 320 km.

-eu am ales la dus drumul de care aminteam, mai lung, cu ieșire pe la Vama Veche – Cap Kaliakta – Balcic – Sunny Beach. Distanța de la Vama Veche – Sunny Beach este 200km. La retur am intrat în țară pe la Negru Vodă, scutind câțiva kilometri. Pentru acesta variante se plătește taxa de pod de la Fetești.

 

postați un comentariu

11 − ten =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.