Sus
  >  Home   >  Castelul și grădina botanică de la Balcic

Continui povestea weekend-ului de pe litoralul bulgăresc, început la Capul Kaliakra și ajungem la al doilea obiectiv pe care îl aveam pe listă, un loc în care îmi doream să ajung încă din liceu, dar nu am reușit, chiar dacă era oarecum aproape de casă. Vorbesc despre Balcic, mai exact Castelul si Grădina Botanică din oraș, construite la dorința Reginei Maria.

…despre Balcic..

Orașul se află în Dobrogea de Sud, fostul Cadrilater, component al României Mari, până a fost cedat Bulgariei în 1940. Sunt aproximativ 115km din Constanța, 65km de la Vama Veche și 30km de la Capul Kaliakra.

Istoria orașului începe încă din sec.al VII-lea î.Hr, când negustorii greci din Milet au întemeiat o colonie aici, pe care o numesc Kruni (de la „izvoare”). Potrivit unei legende, după o furtună puternică marea a adus pe coastă o statuie a lui Dionysos, zeul vinului și al sărbătorilor. Locuitorii din Kruni au decis să ridice un sanctuar și să schimbe numele orașului în Dionysopolis, nume păstrat pentru mai bine de un mileniu. În perioada Imperiului Roman, Dionysopolis era al doilea oraș ca importanță din Scythia Minor (Dobrogea), după Tomis.

Castelul Reginei Maria

După un drum de aproximativ 40-50minute de la Capul Kaliakra și după ce am străbătut străduțele înguste, cu aspect medieval ale orășelului Balcic, am coborât către plajă, pe un drum abrupt și plin de gropi, ajungând într-o mică parcare aflată peste drum de mare. Am parcat mașina și mă uitam nedumerit în jur…castelul îmi apărea pe Waze la 200m depărtare, iar eu nu vedeam nimic.. poate nu mă așteptam la un castel în genul Peleș sau Bran, dar nici chiar așa, să nu îl pot vedea.

Am lăsat mașina în parcare și am început să ne facem loc printre cei care făceau plajă. Nu, nu am luat-o prin nisip, printre șezlonguri și prosoape.. Nu prea vezi așa ceva pe plaja din Balcic… aici oamenii își întindeau prosoapele peste tot, inclusiv pe borduri, pe marginea parcării, sau îi vedeai întinși pe o stâncă, asemeni unor sirene eșuate. Nu știu să vă spun dacă există și alte plaje în oraș, dar dacă aceasta este singura, atunci cu siguranță nu este locul ideal pentru a vă relaxa pe litoral.

După ce am trecut și pe lângă 2-3 restaurante am ajuns la o casă de bilete, care mi-a dat încredere că acolo era destinația. Biletele destul de scumpe, zic eu, 8leva pentru grădini și 6 leva pentru castel, dacă îmi amintesc exact. Nu poți vizita castelul fără a cumpăra biletul pentru grădini…presupun ca viceversa este posibil. Și dacă doriți să faceți economii, sau sunteți o familie mai numeroasă și nu vă permiteți, puteți sări fără griji peste vizita la castel.

Patul Reginei Maria

Castelul, numit și „Cuibul singuratic”, este defapt o vilă folosită de Regina Maria a României drept casă de vacanță, probabil cea mai iubită proprietate a acesteia, motiv pentru care poartă denumirea de „castel”. A fost construit într-un amestec de stiluri maur, mediteraneean și bulgar, pentru a păstra din arhitectura otomană ce domina orașul în acele vremuri.

Castelul Reginei Maria

După cum spuneam, castelul, ridicat între anii 1925 și 1936 nu impresionează la interior, fiind destul de simplu decorat. Camerele de la parter găzduiesc colecții de artă contemporană. De asemenea nu sunt foarte bine mobilate, doar salonul principal, care era și dormitorul reginei, fiind mai bine reprezentat. De aici se intră și într-o baie destul de încăpătoare, în stil turcesc, cu o cadă pe mijloc, însă la fle de simplu decorată. Din păcate nici ușa către balcon nu era deschisă, măcar să avem o panoramă frumoasă asupra mării..

Grădina botanică

Nu este o simplă grădină, ci un întreg domeniu, construit pe circa 35ha și de-a lungul a trei terase, fiind cea mai importantă din această partea a Europei (celebră pentru colecția de cactuși, a doua din Europa, după cea din Monaco).
Dacă spuneam despre castel în sine că nu este ceva extraordinar și nu merită neapărat o vizită, grădina este cu totul altceva.  Este superbă, foarte bine întreținută și este împărțită în mai multe sectoare, fiind necesară o hartă pentru a putea ajunge la toate obiectivele de aici.

Grădinile sunt spectaculoase, cu alei umbroase, altele însorite, un labirint cu aspect cretan, materialele folosite fiind aduse chiar din insula Creta. Piatră adusă din Maroc este folosită într-un alt sector foarte frumos al grădinii, Grădina lui Allah.

Regina Maria a fost urmată și aici, precum la Castelul de la Bran, de către nobilimea românească, de către copii, care își petreceau multe vacanțe aici, dar și de mulți artiști. S-a format o adevărată „școală românească” de pictori la Balcic, denumită metaforic calea solară a picturii romaneşti. Din acest motiv au fost ridicate mai multe vile pentru găzduirea copiilor și a musafirilor, aceste vile fiind: Vila Săgeata Albastră, Vila Moara, Vila Salon, Vila Gutman, Vila Suita, Vila Izbanda, Vila Ciuperca.

Aleea Secolelor

Dintre alei, cele mai frumoase sunt Aleea vinului (cea mai schimbătoare de la un sezon la altul), aleea secolelor (formată din 20 pietre de moară, fiecare simbolizând un secol din istoria omenirii) și aleea trandafirilor.

Grădina lui Alexander, Grădina lui Mircea, Fântâna de Argint, Capela Stella Maris (ridicată după modelul unei capele din Cipru) sunt alte atracții pe care le puteți vedea și Templul Apei, o construcție cu arcade pictate pe interior, susținute de coloane imense și având în interior bazine în care se afla apă. Nu puteți rata Cascada, care se aude după faleză și a cărei apă cade de la o înălțime de 9m. Peste cascadă trece Puntea suspinelor, care unește cele două maluri ale canalului. Legenda spune că puntea trebuie traversată cu ochii închiși, pentru ca dorința să ți se împlinească.

Cascada

Într-un colț retras, aflat puțin mai sus de Castel, unde priveliștea este superbă și marea se vede perfect, se află mormântul Reginei Maria, săpat in stâncă. Este de fapt un cavou, umbrit de un copac și dominat de o cruce, pe care se poate vedea o scurtă inscripție, reprezentând povestea vietii Reginei. Regina Maria nu se află însă înmormântată aici, ci în biserica Mănăstirii Curtea de Argeș.

În Capela Stella Maris, la dorința Reginei, i-a fost depusă inima după deces și păstrată pentru un timp. A doua zi după cedarea Cadrilaterului, inima a fost mutată la Bran, intrată apoi în patrimoniului Muzeului Național de Istorie al României, unde a rămas timp de 44 de ani. Din anul 2015 a fost depusă în Salonul de Aur din Castelul Pelișor.

Mormântul Reginei Maria

Aveți nevoie de timp pentru a putea vizita întreaga grădină, pentru a observa toată frumusețea ce se desfășoară pe acest deal. Probabil cel puțin 3-4 ore de plimbat pe alei, prin labirint, dintr-o grădină în alta. Eu nu am avut atât timp și am „alergat” puțin, pentru a ajunge la o oră acceptabilă în Sunny Beach, să fac și o baie în mare până seara. Așa că pe la ora prânzului am părăsit grădina și am oprit la un restaurant de pe faleză Restaurant Salt and Pepper, unde am mâncat cel mai bun pește pe care l-am mâncat vreodată! Nu știu cum au făcut acel biban de mare fript, însă a fost SENZAȚIE! Adevărat, prețul a fost măricel (cam 30leva pentru un pește de 500g), dar a meritat cu siguranță. Nici calamarul nu a fost rău, însă nimic nu a mai contat pe lângă bibanul acela. Nu vă păcăliți cu meniul..acolo este tariful per/100gr.

Dacă ajungeți pe Coasta de Argint, așa cum era numită regiunea în perioada interbelică, trebuie să vizitată neapărat casa de suflet a Reginei Maria. Este totuși un colț de România, chiar dacă se află pe teritoriul vecinilor și este sub autoritatea acestora. Chiar dacă alegeți să nu vizitați interiorul castelului, plimbarea prin grădinile palatului este obligatorie pentru oricine ajunge în zonă.

Puntea Suspinelor Atelierul de croitorie Mobilier din Castel Grădina lui AlexanderPalatul văzut de susCastelul Reginei Maria de la Balcic

postați un comentariu

10 − nine =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.