Sus
  >  Home   >  TOP 9 obiective turistice în ISTANBUL!

Orașul Istanbul este unul dintre cele mai frumoase și fascinante din Europa și una dintre cele mai vizitate metropole din lume, chiar dacă în ultima vreme s-a înregistrat o scădere a numărului de turiști, din cauza numeroaselor atentate și amenințări teroriste.

Cu o istorie milenară în spate și fostă capitală a trei imperii, orașul Istanbul este precum un muzeu în aer liber, cu istorie la orice pas. În aceste condiții este de așteptat ca numărul de obiestive turistice să fie foarte mare. În urmă cu ceva ani, până să apară amenințările teroriste în Turcia, vizitasem orașul și am scris un articol pe care îl puteți citi aici. Despre principalele obiective turistice însă, urmează să amintesc în următoarele rânduri.

9. Croazieră pe Bosfor

Indiferent cât aveți programat să stați în Istanbul, o croazieră pe Bosfor nu trebuie ratată. Strâmtoarea ce leagă Marea Neagră de Marmara și care separă Europa de Asia este cel mai aglomerat canal navigabil din lume, un mare motiv de mândrie pentru turci. Puteți admira în liniște palate, moschei, castele și faimoasele poduri care fac legătura între cele două părți ale orașului. Între cele mai importante clădiri pe care le puteți admira de la bordul vaporașului sunt: Palatul Beylerbeyi, Palatul Kucuksu, Castelul Anatolian, Castelul Rumelian.

8. Moscheea Soliman 

Mărturie a epocii de aur a lui Soliman Magnificul, dar și al geniului arhitectului său, Sinan. Piatra de temelie a acesteia a fost pusă în 1550 de Soliman I, care se considera al doilea Solomon. Nu este doar un loc pentru rugăciune, dar și complex care cuprinde numeroase instituții caritabile și de cultură, școli, spital și o cantină pentru cei nevoiași.

Aici găsim și mausoleul lui Soliman Magnificul și cel al iubitei sale Roxalena – Hurren.

7. Muzeul Chora – Kariye Muzesi

Biserica Mântuitorului, transformată astăzi în muzeu, este una dintre cele mai interesante biserici din Istanbul și nu prin arhitectura sa, care nu se remarcă prin ceva anume, cât prin frescele bizantine și mozaicurile sale, fără egal în lume. Ctitorită ca biserică creștină în sec. al XI-lea, pe locurile uneia mult mai vechi, a funcționat ca lăcaș de cult creștin până în 1510, când a fost transformată în moschee.

Frescele sale datează din anii 1300, între cele mai valoroase picturi fiind ale Fecioarei Maria cu Pruncul, Nașterea, Intrarea în biserică, Bunavestire, VIndecarea leprosului și multe altele.

6. Palatul Scufundat – Yerebatan Sarayi

Această cisternă subterană este cea mai mare dintre numeroasele aflate în vechiul Constantinopol, a fost construită de împăratul Iustinian, acum mai bine de 1500 ani, pentru a asigura apa necesară orașului aflat în extindere. Odată intrat aici, vei înțelege de ce o numesc turcii „Palatul Scufundat”. O pădure de 336 coloane, înalte de 8m, așezate pe 12 rânduri, susțin un plafon masiv din cărămidă. Într-unul dintre colțurile palatului puteți vedea 2 coloane sprijinite pe capetele răsturnate ale Meduzei, una dintre femeile-monstru ale subteranului, în mitologia romană.

5. Palatul Dolmabahce

Ridicat într-o perioadă în care prăbușirea Imperiului Otoman părea iminentă, Sultanul Abdulmecid I a cheltuit echivalentul a 35 tone de aur, la mijlocul sec. al XIX-lea, pentru a ridica un palat impresionant, de o opulență inimaginabilă. Construit în stil european, palatul dispune de 285 camere, 43 de holuri, 4 saloane enorme, 6 galerii, 5 scări interioare și 6 hammame. Este locul în care Ataturk a citit primul său discurs în calitate de președinte al Republicii, dar și locul în care a decedat primul președinte al Turciei.

4. Marele Bazar

Una dintre cele mai mari, dar și vechi piețe acoperite din lume, Marele Bazar din Istanbul are 66 de străzi, peste 4000 de magazine, depozite, hanuri, restaurante și este vizitat zilnic de zeci de mii de oameni. A fost ideea lui Mehmed al II-lea, imediat după cucerirea Constantinopolului, pentru a spori comerțul Imperiului și pentru a câștiga banii necesari transformării Catedralei Ayia Sofia în moschee.

Dacă sunteți împătimiți ai shoppingului nu trebuie să ratați acest loc și nu trebuie să cedați la primul tarif solicitat de comercianți, care adoră să vorbească și să negocieze cu fiecare client în parte.

3. Moscheea Albastră – Sultanahmet Camii

Dorind să construiască o moschee care să eclipseze Moscheea Ayia Sofya, sultanul Ahmed I hotărăște să ridice cea mai mare din capitala Imperiului Otoman, la începutul anilor 1600. Pentru a face loc uriașei construcții au fost dărâmate mai multe palate și o parte a hipodromului.                Cele mai valoroase podoabe ale sălii de rugăciune sunt plăcile de ceramică albastră, care au dat numele edificiul.

2. Palatul Topkapi 

Ridicat de Mehmed al II-lea Cuceritorul în 1459-1465, pe ruinele Palatului imperial al lui Constantin cel Mare și extins în mai multe etape, Topkapi a servit drept reședința sultanilor și sediu al administrației Imperiului Otoman timp de aproape 400 de ani. Primul care și-a stabilit aici reședința a fost Soliman Magnificul. Cu timpul curtea palatului a devenit un mic orășel, cu moschei, școli, biblioteci, spital, monetărie etc.

În secolul al XVII-lea Marele Vizir s-a mutat la Sublima Poartă, iar în 1856 Sultanul Abdulmecid I a abandonat Topkapi Sarayi pentru Palatul Dolmabahce de pe malul Bosforului.

1.Aya Sofya – Sfânta Sofia

Probabil simbolul Istanbulului, a reprezentat timp de 900 de ani centrul creștinismului, iar de 500 de ani este una dintre bijuteriile lumii musulmane. Inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, primește anual peste 2 milioane de vizitatori. A fost construită la ordinul Împăratului Iustinian, acesta având ambiția de a realiza o catedrala imensă, care să întreagă în grandoare tot ce se văzuse până în acel moment.

După ce orașul a fost cucerit de otomani în 1453, biserica a fost transformată în moschee, adăugându-i-se minaretele, iar frescele au fost acoperite. În 1935 a fost transformată în muzeu de către președintele Ataturk, însă în continuare vin musulmanii pentru a se ruga în acest loc.

postați un comentariu

six − three =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.