Sus
  >  Home   >  Turda – ceva mai mult decât o vizită la salină
catedrala ortodoxa Turda

Povesteam în articolele precedente despre „aventura” în așa numitul Cel mai frumos sat din RomâniaRimetea. Nu aveam unde să mâncăm de dimineață, sau după ora 7-8 seara, astfel eram nevoiți să mergem în cel mai apropiat oraș – Turda.

Aflat la vreo 25km depărtare, deci în jur de 30minute cu mașina, a fost momentul ideal să vizitez puțin orașul. Am mai fost de două ori în zonă, cu ani în urmă. Dar de fiecare dată am vizitat doar Salina Turda, fără a vedea orașul.

Primul impact nu a fost unul plăcut. Am dat câteva ture prin centru, până am găsit o parcare cu plată în care să lăsăm mașina. Apoi am luat la pas orașul, în căutarea unui restaurant care să ne serveasca un mic dejun. Dar surpriză: se pare că nici în Turda nu este cunoscut conceptul de mic dejun.
Barurile erau deschise de la prima oră, însă bucătăriile restaurantelor se deschideau abia după prânz. Și ia de te plimbă prin tot orașul, cu 2 copii mici după tine, în căutarea unei omlete.

Până la urmă salvarea a venit de la Hotelul Potaissa, al cărui restaurant era deschis. Și după vreo oră de căutări am reușit să mâncăm ceva.

De vizitat în Turda

Bun, acum să vizităm puțin orașul. Tot centrul era în proces de reabilitare, trotuarele erau distruse, gropi săpate, trebuia să merg cu căruciorul de bebe mai mult îm brațe.

Totuși se evidențiază câteva clădiri vechi, frumoase, în stil baroc.

La mică distanță una față de cealaltă se întâlnesc câteva biserici interesante, unele dintre ele foarte vechi.

Biserici în Turda

Biserica Reformată Calvină este chiar cel mai vechi monument din Turda, edificiul având o vechime de peste 600 ani. A fost construit în timpul Regelui Sigismund de Luxemburg, pe la începutul anilor 1400. Totuși, Turnul cu ceas, emblematic pentru oraș, este de dată mai recentă. Acesta a fost construit în 1906, are o înălțime de 60m și a luat locul celui vechi, prăbușit în 1862.

Biserica Romano Catolică nu stă nici ea rău din punct de vedere istoric, fiind ridicată în același sec. al XV-lea, dar spre final. Însă, dacă socotim faptul că a fost ridicată peste o alta mai mică, veche, pe care a cuprins-o practic noua construcție, îi putem socoti originile prin anul 1342.

Deși momentan nu mai prezintă vreun turn, este bine de menționat faptul că a avut două. Turnul principal se afla chiar la intrare și s-a prăbușit pe la mijlocul anilor 1700, ca urmare a unui incendiu. Despre turnul mai mic, secundar, nu se știu prea multe, doar că a fost dărâmat cam în aceeași perioadă.

biserica romano catolica turda

Cu un istoric mult mai scurt, dar superb ornată, este Catedrala Ortodoxă din Turda. Asemănătoare cu cea din Alba Iulia, catedrala a fost ridicată în onoarea lui Mihai Viteazul, arhitectura sa incluzând detalii din cele trei regiuni istorice ale României. Edificiul a fost finalizat în 1935.

Palatul Princiar – Muzeul de Istorie

Un obiectiv la care am petrecut mai mult timp a fost Palatul Princiar – astăzi Muzeul de Istorie. Este unul dintre cele mai valoroase edificii din punct de vedere cultural, fiind ridicat peste un fost bastion al fortăreței medievale.

Construită la finalul anilor 1400, mai este cunoscută și drept Cămara de Sare, sau Vama Sării, fiind probabil prima sa întrebuințare. Ulterior a devenit reședința preferată pentru mai mulți principi transilvăneni.

palatul princiar turda

Edificiul are parter+etaj, dar și un subsol. Pe toate aceste 3 nivele sunt prezentate exponatele muzeului de istorie. Clădirea a găzduit câteva dintre Dietele Transilvaniei (un fel de adunări parlamentare, dar fără un sediu stabil), ultima dintre adunări fiind în 1799.

Muzeul de Istorie s-a înființat în 1951, la inițiativa lui Augustin Rațiu, tatăl celebrului politician Ion Rațiu, ambii reprezentanți de seamă ai Turdei.

În subsolul muzeului, dar și în curtea acestuia, este găzduit un lapidarium impresionant, cu vestigii importante din perioada romană.

Romanii au avut o activitate puternică în această regiune, după cucerirea Daciei. Castrul Potaissa, al Legiunii a V-a Macedonica, a fost construit în 168 și este unul dintre cele mai importante de pe teritoriul României. A fost părăsit în 274, în timpul celebrei retrageri aureliene.

Minunatul nostru ghid

Mormântul lui Mihai Viteazul

Un alt obiectiv turistic important de care dispune orașul Turda, dar nu este tocmai central, este Mormântul lui Mihai Viteazul. Acesta se află cam la 3km de centrul orașului, în locul unde se presupune că a fost îngropat trupul voievodului, în timp ce capul a fost dus la Mănăstirea Dealu de lângă Târgoviște.

Inițial, pe acest loc Doamna Stanca, soția voievodului, ridică o capelă, distrusă în 1830. În 1928 se ridică o troiță din lemn, la solicitarea Regelui Ferdinand I. Obeliscul actual a fost inaugurat în 1977, având înălțimea de 1601cm, numărul invocând anul morții lui.

În anul 2005 a fost construită Biserica Mihai Vodă, o copie a Mănăstirii Mihai Vodă din București, cea mai importantă ctitorie a voievodului.

Evident, cea mai importantă atracție turistică a orașului este Salina Turda. Despre aceasta nu are rost să mai povestesc acum, din moment ce este un articol special scris în urmă cu 10-11 ani și făcut update după ultima vizită. Îl găsiți aici. Este tot odată cel mai vizitat obiectiv turistic din România.

postați un comentariu

nineteen + six =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.