Sus
  >  Home   >  Polovragi
polovragi

În articolul despre Transalpina am menționat că cel mai recent am fost în zonă de Revelion 2015-2016, când am găsit o cazare foarte draguță la 200-300 m de Mănăstirea Polovragi și peștera cu același nume. Chiar dacă am stat 3 zile în Polovragi sincer nu prea am avut chef de vizitat Cheile Oltețului care încep ”din curtea mănăstirii” sau peștera, pentru că le mai vizitasem cu 2-3 ani în urmă, era destul de frig afară și am preferat distracția pe pârtie în Rânca și cea de la cazare cu muzică și băutură. Oricum, presupun că peștera nu a fost deschisă în perioada asta, totuși pe la mănăstire am oprit timp de câteva minute în prima zi a anului 2016.

Mănăstirea Polovragi datează din jurul anului 1500, după cum spuneam mai sus, fix unde se înalță Cheilor Oltețului. Această parte a Olteniei, cea de la marginea munților, are asemeni Bucovinei sau Maramureșului un număr mare de lăcașuri, cea mai importantă fiind Mănăstirea Horezu, inclusă în Patrimoniul UNESCO. Aceasta este urmată, în ordine aleatorie, de Mănăstirile Govora, Lainici, Cozia, Frăsinei, Arnota, Tismana, Mănăstirea Dintr-un Lemn și subiectul nostru, Mănăstirea Polovragi. Cu siguranță vor avea și celelalte menționate câte un articol, însă toate la timpul lor :)

20151231_163956

Poarta de lemn a mănăstirii

Să ajungeți la mănăstire este foarte simplu, urmați șoseaua principală din localitate, sau dacă vă este mai ușor, mergeți către cei doi pereți stâncoși care par a-și da întâlnire..sau stau la bârfe…de fapt a fost un singur perete, tăiat în două de Olteț. După ce lăsăm mașina în parcarea încăpătoare, intrăm pe frumoasa ușă de lemn și ajungem pe o alee înconjurată de copaci și multă verdeață. În capătul acestei poteci găsim locuințele maicilor și biserica, ridicată în 1643 și terminată de Constantin Brâncoveanu în 1713. De fapt domnitorul are un rol major în istoria mănăstirilor din Oltenia. Picturile datează din aceeași perioadă, început de secol XVIII, cea mai apreciată fiind o frescă a Muntelui Athos din Grecia.

20160101_103234

Poteca spre mănăstire (nu la fel de verde iarna) – 1 ianuarie 2016

O potecă înconjoară mănăstirea și duce către chei, mult mai impresionante decât par din depărtare. Deși nu sunt la fel de cunoscute precum Cheile Bicazului, nici Oltețul nu a făcut o treabă rea.. acesta separă Munții Parâng de Munții Căpățânii, iar cheile rezultate au o lungime de 2 km care pot fi parcurse pe jos. La un moment dat cei doi masivi aproape se unesc, ajungând la aproximativ 1 metru unu de celălalt, se spune că ar fi cel mai îngust spațiu dintre doi munți, din întreaga lume. Dată fiind distanța mică dintre munți, soarele pătrunde foarte greu, astfel temperatura este cu aproximativ 10grade mai mică în chei decât la intrare.

IMG_2382

În spate Cheile Oltețului (info bonus – fix aici am cerut-o de soție
în ultimele minute ale anului 2015)

Pe traseu întâlniți inevitabil și intrarea în Peștera Polovragi, una dintre cele mai lungi din țară. Speologii au aproximat lungimea la 10km, în timp ce legendele spun că face legătura cu vechea capitală a dacilor, Sarmizegetusa. Totuși nu vă gândiți să o luați la pas către Transilvania prin interiorul peșterii, doar primii 900m sunt deschiși publicului, restul este doar pentru profesioniști și speologi. Peștera se mai face cunoscută și drept Peștera lui Zalmoxis, marele zeu al dacilor. O formațiune calcaroasă este numită chiar ”Scaunul lui Zalmoxis”, fiind una dintre atracțiile peșterii, o alta este pictura unui călugăr refugiat aici, ce întruchipează moartea. Aaa, să nu uităm de lilieci, și ei sunt una dintre atracții. O altă legendă spune că aici și-au ascund dacii aurul..spor la căutat. În general peștera are un grad de dificultate ușor, pentru că galeriile sunt înalte, nu își rupi spatele ca în cazul Peșterii Muierilor, de care o sa povestesc în următorul articol.

646x404

Desenul din Peștera Polovragi – ”Moartea” – Sursa: adevaruldespredaci.ro

Se pare că și denumirea de ”Polovragi” are origini dacice. Vracii vremii prelucrau în interiorul peșterii o plantă foarte rară, polovraga, capabilă să vindece orice boală.
Peștera este închisă în zilele de luni, iar un bilet de intrare costă 5RON. Există taxe suplimentare pentru foto si video. Dacă aveți poze interesante cu liliecii din Peștera Polovragi, cu poze spectaculoase din Cheile Oltețului vă rog să le împărtășiți cu noi, pe pagina de facebook Umblu Teleleu.

postați un comentariu

18 − 5 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.