Viscri – casa Prințului Charles din centrul României!
Toată lumea a auzit despre Viscri, deoarece anual vedem la știri că Prințul Charles a venit iar în România, unde s-a relaxat și s-a bucurat de satul tradițional săsesc, chiar la casa lui din localitate.
Au trecut peste 20 de ani de când prințul a ajuns prima dată aici și s-a îndrăgostit de aceste meleaguri, între timp achiziționându-și vreo 10 gospodării din Transilvania, însă cea din Viscri rămâne cea mai celebră. Acest lucru s-a dovedit a fi cea mai bună promovare, pentru că peste 20.000 de vizitatori ajung anual în Viscri, mulți dintre ei străini.
Prin luna aprilie a acestui an, cei de la Travel+Leisure au alcătuit o listă a „25 de sate secrete din Europa”, iar Viscri s-a numărat printre ele, alături de altele din Spania, Italia, Germania, Franța, Anglia etc.
Prima dată când am vizitat eu Viscri, în urmă cu 7-8 ani, agroturismul nu era tocmai la modă, iar vizita unui sat autentic nu impresiona pe nimeni. Dar atunci când vedem pe englez și neamț că bate drumul până aici să se plimbe în căruță pe ulițe și să vadă vaca pe stradă, înseamnă că e ceva fain și începe să ne placă și nouă. Atunci nu prea veneau turiștii, iar biserica fortificată era încuiată, trebuind să suni persoana de contact pentru a deschide, așa cum încă se întâmplă în multe sate din zonă.
Dar acum multe lucruri s-au schimbat..satul a devenit „hit”, s-au deschis câteva pensiuni, iar biserica stă deschisă la program, pentru că fluxul de turiști a crescut destul de mult. Un lucru a rămas neschimbat: groaznicul drum către sat! Nu pot spune că nu am întâlnit drumuri mai rele, este oarecum practicabil, chiar dacă nu poți depăși viteza de 20km/h, însă este calea de acces către un obiectiv turistic important la nivel mondial, fiind și în Patrimoniul Mondial UNESCO. Dacă localitatea este prezentată ca sit rural și arată de parcă te-ai întors în timp cu 100 de ani (asta pentru străini, pentru noi sunt doar 15-20 ani), nu înseamnă că și drumul trebuie să fie rural…turiștii vin totuși cu mașinile, nu căruță trasă de boi.
Trebuie menționat faptul că o vizită în Viscri, sau un alt sat de acest fel (pentru că sunt 7 sate săsești în Patrimoniul Mondial) nu este recomandată tuturor. Depinde foarte mult modul și în special mediul în care ai crescut…dacă ai locuit toată viața la oraș și vrei să vezi cum trăiau părinții și bunicii înainte, este posibil ca 2-3 nopți aici să fie tot ce ai nevoie! Însă dacă ești obișnuit cu viața la țară, pentru ce să bați câteva sute de km, să vezi ce ai și tu acasă…gâște pe străzi, șanțuri în loc de canalizare, ulițe nepietruite etc.
Pentru mulți dintre sătenii din Viscri această promovare a fost mană cerească, profitând din plin de fluxul mare de turiști. Și când zic că profită, nu mă feresc de niciun sens al cuvântului. Nu știu cum sunt sașii autentici, însă marea majoritate s-au mutat de pe aici, plecând în Germania, imediat după Revoluție, iar locul lor a fost luat de români și în special de țigani.
Și din punctul meu de vedere este o țigănie să ceri sume exorbitante, doar pe motivul că este autentic, sau tradițional. Dacă vrei să-ți petreci o noapte în Viscri te costă cel puțin 250lei/camera dublă pe noapte, doar pentru că ești cazat în cameră tradițională (facilități minime). Oricum, publicul țintă sunt străinii, care par dornici de experiențe rurale, deci de ce să nu profiți? Dacă ne uităm pe câteva site-uri ale unităților de cazare, prețurile sunt în euro direct, deci ce să mai spunem..locație rămasă cu un secol în urmă, dar cu prețuri europene (cel puțin).
Istoria satului
Localitatea își are originile în sec.al XII-lea, când aici au fost aduși secui, pentru a păzi granița estică a regatului. Aceștia au ridicat o biserică de calcar alb-verzuie, de la care s-a dat numele localității în maghiară și germană. După câțiva ani secuii au fost mutați la limita estică (Covasna și Harghita de astăzi), iar în locul lor au venit țărani sași, de origine germanică. Dialectul săsesc este și după o izolare de mai mult de 800 de ani similar celui din Luxemburg și este folosit încă de locuitorii germani ai satului.
Biserica Fortificată din Viscri
Principala atracție a satului este fără îndoială Biserica fortificată, sau biserica-cetate, așa cum mai este numită. Sașii au preluat mica biserică ridicată de secui în 1100 și au extins-o, iar la mijlocul sec.al XIII-lea au ridicat un turn la vest de capela așezată avantajos din punct de vedere strategic. Acestea erau foarte probabil înconjurate de un val de apărare, care a fost înlocuit devreme cu o curtină sferică.
Biserica avea să fie formată în cele din urmă din donjon (fost turn-locuință), turnul poartă, 2 bastioane și 2 turnuri de apărare, ridicate pentru a se apăra de atacurile turcești, după obiceiul tipic al sec. al XV-lea.
La începutul sec. al XVI-lea singurele părți nefortificate erau cele în nord și vest, unde terenul este mai abrupt nefiind necesară acoperirea cu turnuri. Acestea urmau să fie ridicate în 1630 pe latura nordică și în 1648 pe cea vestică.
Ansamblul fortificației Viscri impresionează prin numărul mare de turnuri și bastioane. Cetatea este una dintre cele mai complexe și bine păstrate din Transilvania. Zidurile sunt atât de înalte încât mica biserică abia se mai vede din exterior. Pentru utilizarea eficientă a armelor de foc, bastioanele, turnurile și curtina interioară sunt dotate cu diferite guri de tragere în funcție de direcția din care se aștepta atacul inamicului.
În timpul slujbelor, locurile unde se așezau membrii comunității erau strict stabilite după sex și vârstă, astfel încât femeile și copiii stăteau în centrul navei. Mobilierul se păstrează în întregime, băncile femeilor fiind mai scunde, confecționate din dulapuri.
În bastionul sudic a fost înființat în 2006 un muzeu, în care sunt expuse: pânze, mobilă, ceramică, cărți liturgice, unelte și utilaje de uz casnic, toate acestea reflectând o imagine cuprinzătoare a vieții de odinioară a sașilor din Viscri. Portul de sărbătoare al sașilor a rămas neschimbat de-a lungul secolelor. Cel mai bine a fost păstrată la femei tradiția îmbrobodirii, care prezintă asemănări uimitoare cu felul în care femeile flamande purtau vălul în sec.al XV-lea.
Una peste alta, nouă ne-a plăcut foarte mult scurta plimbare prin Viscri, dacă nu punem la socoteală drumul până aici. Chiar dacă am crescut la Fetești, unde toată copilăria am văzut peisaje de genul, iar pe alocuri încă se păstrează, casele săsești din Viscri sunt deosebite, iar biserica fortificată este o minunăție! Te simți ca într-un muzeu în aer liber.
Localizare: Viscri este poziționat între Brașov (80km) și Sighișoara (40km) și la 8 km de drumul european E60, cu acces din localitatea Bunești.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Program de vizitare:
Perioada 15 iunie– 15 septembrie: 10:00 – 13:00 și 14:00 – 19:00
Perioada 01 aprilie – 14 iunie și 16 septembrie-15 octombrie:10:00 – 13:00, 14:00 – 18:00
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Tarife: 8 lei/adulți, 4 lei/elevi, studenți, gratuit pentru copii.