Sus
  >  Home   >  Alba Iulia
Alba Iulia

Capitala Marii Uniri, o așezare cu istorie îndelungată și zbuciumată și după opinia mea, unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În Alba Iulia se vede clar că locuitorii sunt mândri de orașul lor, iar turismul se face într-un mod profesionist, în special datorită investițiilor majore, ceva foarte rar întâlnit la noi în țară.

Primii care au ridicat aici o așezare au fost dacii, care au întemeiat pe aceste meleaguri una dintre cele mai mari orașe din regiune, Apoulon. Odată cuceriți de romani, împăratul Traian s-a ocupat în mod special de Apoulon, unde a construit una dintre principalele fortificații din Dacia, viitoarea Apullum. După secole în care populația romană s-a amestecat cu cea autohtonă, a apărut un nou pericol, popoarele migratoare care au încercat să cucerească cetatea cu ziduri albe, numită de acum Bălgrad.

Numele de Iulia a fost atribuit datorită lui Gyula, cel care a stăpânit aici în secolul al X-lea și care a construit o bazilică, a cărei ruine au fost descoperite destul de recent, în 2011. Distrusă în marea invazie mongolă din 1241, pe ruinele bazilicii s-a construit apoi, spre finele secolului al XIII-lea, Catedrala Sf. Mihail, un edificiu de aceeași vârstă cu celebra Catedrală de la Notre-Dame. Această biserică romano-catolică este una dintre cele mai importante monumente de arhitectură din Transilvania.

DSC04718

Catedrala Catolică – se lucra intens în acea perioadă

Intrată în diverse faze, fie devastată de războaie, fie înflorind sub numeroase stăpâniri, aflată în permanență în mijlocul duelurilor dintre unguri, otomani sau polonezi, Alba Iulia își rezervă un loc special în istoria românilor prin intrarea în oraș a lui Mihai Viteazul, la 1 noiembrie 1599, unind politic pentru prima dată Transilvania de Țara Românească și Moldova. Unirea a fost de foarte scurtă durată, însă a rămas în memoria colectivă și a fost marea dorință a românilor de pretutindeni.

După asasinarea lui Mihai Viteazul orașul a fost devastat, însă avea să renască din nou sub conducerea lui Carol al VI-lea, cel care ordonă construirea mai multor clădiri rămase în picioare și astăzi, cea mai importantă fiind fără îndoială cetatea Alba Carolina, simbolul orașului de astăzi. Cetatea este inima orașului, iar multe dintre atracțiile orașului se află pe strada Mihai Viteazul din interiorul zidurilor. Concepută la începtul secolului al XVIII-lea de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, cetatea are forma unei stele cu șapte bastioane, invenție a lui Vauban, inginer francez al regelui Ludovic al XIV-lea. Reprezintă cea mai importantă cetate de acest tip din Europa de Sud-Est, în special datorită impresionantelor porți de acces.

DSC02823

DSC04764

Din cauza asupririlor la care au fost supuși românii în general și ortodocșii în special de către stăpânirea maghiară, au pornit aici mai multe revolte și răscoale, cea mai celebră fiind cea condusă de Horea, Cloșca și Crișan. Între zidurile acestei cetăți au fost închiși cei trei, iar Horea și Cloșca au fost supuși unor chinuri groaznice, fiind trași pe roată. Din nou, în 1848 românii din Alba Iulia au sprijinit revoluția pornită de Avram Iancu în Munții Apuseni.

DSC02827

Visul unei națiuni început de Mihai Viteazul la Alba Iulia avea să prindă contur după mai bine de 3 secole, la 1 decembrie 1918, nu se putea altfel decât tot la Alba Iulia. În această zi peste 100.000 de oameni au participat la Unirea oficială a Transilvaniei cu Regatul României. Ca urmare a acestui eveniment a fost ridicată Catedrala Reîntregirii Neamului sau Catedrala Încoronării, definitivată în 1922, când au fost încoronați aici Regele Ferdinand I și Regina Maria.

DSC04717

Catedrala Reîntregirii Neamului

Dacă principala atracție a orașului este cetatea Alba Carolina, cu pereții săi groși de 3 metri și mărețele sale porți, cu celula lui Horea și locul de execuție, urmată de Catedrala Reîntregirii Neamului și de Catedrala Catolică, mai sunt însă și alte obiective turistice precum sobrul Palat Episcopal din secolul al XVII-lea, Palatul Princial, care i-a servit timp de aproape un an ca reședință lui Mihai Viteazul, sau Muzeul Unirii Alba Iulia, unde se poate urmări în amănunt istoria Transilvaniei.

O atracție majoră pentru toți cei care vizitează Alba Iulia o reprezintă schimbarea gărzii, o ceremonie ce are loc zilnic la ora 12:00 și care te transpune în secolul al XVIII-lea. Soldații îmbrăcați în uniformele de epocă, mărșăluiesc pe Traseul Celor Trei Fortificații.

DSC04747

P1110049

Un oraș atât de frumos și cu o istorie atât de bogată este păcat să treacă nevăzut, însă oficialitățile par să se ocupe de acest lucru, investind major în promovarea Albei Iulia atât în România, cât și în străinătate.

Eu am vizitat Alba Iulia de 2 ori, ultima dată fiind prin 2013 când încă se lucra. Dacă ați vizitat orașul de curând și au mai apărut îmbunătățiri vă rog să îmi dați de știre printr-un comentariu.

 

DSC04767

Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan

postați un comentariu

two × three =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.