Sus
  >  Home   >  Siem Reap, Cambodgia: Am vizitat incredibilul Angkor Wat!
angkor wat

Am părăsit hotelul din Bangkok pe la ora 04 dimineața pentru a ajunge la aeroport, urmând ca în jurul orei 07:00 să lăsăm Thailanda în urmă și să ne luăm zborul către Siem Reap, cel mai vizitat oraș din Cambodgia, unde se află unul dintre cele mai celebre monumente din lume: Angkor Wat!

Cambodgia era cea mai misterioasă țară în care aveam să ajungem în luna noastră de miere. Dacă despre Singapore, Thailanda și Bali citisem multe, fiind destinații foarte cunoscute și vizitate, Cambodgia era mai greu de descifrat de acasă, din fața calculatorului.

Se tot spunea că se simte diferența față de Thailanda imediat ce calci pe pământ cambodgian, însă nu credeam că diferențele pot fi atât de drastice, mai ales între 2 țări vecine! De fapt, zborul nostru cu ThaiSmile Air a durat doar 50 minute, între Bangkok și Siem Reap.

Inițial am cumpărat bilete de autocar pentru a parcurge distanța dintre capitala Thailandei și Siem Reap, însă a trebuit să renunțăm când doamna de la Ambasada Thailandei în București ne-a solicitat neapărat bilete de avion pentru ieșirea din țară, cele de autocar nefiind luate în considerare la eliberarea vizei!

Așa că am pierdut banii pe autocar și a trebuit să cumpărăm bilete la avion. Partea bună este că am ajuns în mai puțin de o oră, în timp ce drumul cu autocarul dura în jur de 8 ore.. însă aveam ocazia să vedem mai mult din Cambodgia rurală.

După scurtul zbor de nici o oră, ajungeam pe un aeroport minuscul, probabil cel mai mic pe care am fost vreodată. De la aeronavă până în aeroport am mers pe jos, fără autobuze sau pasaje.

Nu am trecut pe la biroul de „visa on arrival” pentru că rezolvasem această problemă din țară, obținând viza online. Un proces care mi s-a părut mult mai simplu și comod. Puteți citi mai multe despre obținerea vizei online pentru Cambodgia de aici.

În maxim 15 minute aveam și bagajele de cală și ne căutam șoferul trimis de hotel. Toți pasagerii erau preluați de mașini, unele mai luxoase, altele mai puțin… iar noi eram așteptați cu tuk-tuk-ul!

A fost o provocare pentru șofer să ne ducă, alături de 2 trollere imense, însă a ieșit totul bine și am ajuns teferi și noi și bagajele… Șoferul, foarte amabil, s-a oprit de câteva ori să ne facă poze, văzându-ne cât eram de entuziasmați!

Simțeam o mare bucurie să ne aflăm într-un astfel de loc, total diferit de ce văzusem până atunci! Dar această bucurie se împletea cu tristețea pe care o simțeai când treceai pe lângă localnicii foarte săraci, mame care își cărau pe bicicletă 2 sau chiar 3 copii.

Și nu puteam să nu mă pun în pielea lor și să mă gândesc ce era în mintea acelor copii când trecereau pe lângă hotelurile luxoase.. Nici nu au puterea să își imagineze ce se află dincolo de zidurile înalte.

Noi ne-am cazat la un hotel mic, aflat la aproximativ 10 minute de mers pe jos de zona centrală a Siem Reap-ului. The Villa Siem Reap s-a numit cazarea, una foarte ok, camere foarte mari, cu aer condiționat, mic dejun bun, personal amabil și o piscină de care am profitat din plin!

Despre Cambodgia și Siem Reap

Cambodgia este a doua cea mai săracă țară din Asia de Sud-Est, depășind doar Myanmar în acest top. Aduce oarecum aminte de situația României, mai săracă decât majoritatea țărilor de pe continent, asta după ce au trecut prin regimuri comuniste foarte dure.

Regimul comunist din Cambodgia a fost unul dintre cele mai dure din istorie, în special perioada 1975-1978, când țara a fost condusă de Pol Pot, un tiran care a condus khmerii roșii, ucigând un sfert din populație (aproximativ 2 milioane de cambodgieni).

Spre deosebire de comuniștii noștri, care puneau accentul pe urbanizare și fabrici, ucigând aproape satul românesc, Pol Pot a încercat exact opusul, producând un exod al populației de la oraș către sate, dorind să pună agricultura la baza economiei.

După 1978 țara a fost „eliberată” de vietnamezi, care l-au înlocuit pe sângerosul Pol Pot, dar au și ocupat țara vecină, punând bazele unui nou stat comunist. Monarhia a fost restaurată abia în 1993, când Norodom Sihanouk a fost renumit rege al Cambodgiei.

Siem Reap a devenit unul dintre cele mai importante așezări din Cambodgia, dezvoltându-se foarte mult în ultimii 20 de ani. Acest lucru s-a datorat exploziei numărului de turiști care vin să vadă Angkor Wat, cel mai mare complex religios din lume și cel mai important obiectiv turistic din țară!

Angkor Wat

Angkor Wat – Una dintre minunile lumii

Povesteam puțin mai devreme despre istoria recentă a Cambodgiei, una sumbră, sub conducerea khmerilor roșii și a lui Pol Pot. Dorința acestuia era de a readuce strălucirea vechiului Imperiu Khmer, cel care a dominat Asia de Sud-Est între sec. IX – XV. Capitala acestui mare imperiu era mega-orașul Angkor, în prezent cea mai mare atracție turistică a țării!

Puțină istorie Angkor

Denumirea de Angkor derivează din sanscrită „nagara” și înseamnă oraș. Imperiul Angkor își începe drumul în anul 802, când Regele Jayavarman II se autodeclară Monarhul Universului și Regele-Zeu, după ce obține independența în fața Javei.

În anul 889 pe tron ajunge Yasovarman, cel care mută capitala în apropierea celei vechi, construind Yasoharapura, mult mai cunoscut sub numele de Angkor! În următorii 300 ani, perioada 900 – 1200, Imperiul Khmer produce capodopere arhitecturale în acest mega-oraș ce devenise Angkor!

Orașul era atât de mare încât, după suprafață, depășește Parisul modern, iar clădirile sale conțineau mai multă piatră decât toate structurile egiptene, combinate!

Cum orice imperiu și-a cunoscut în cele din urmă un final, cel Khmer a luat final în 1431, când Angkor a fost invadat de Imperiul Ayutthaya, strămoșii thailandezilor, despre care am tot amintit la templele din Bangkok!

Complexul Angkor se desfășoară pe o suprafață de 1,626,000 mp, fiind situat la 5,5km de orașul Siem Reap!

Mulți exagerează, sugerând că după abandonarea orașului, acesta a fost „cucerit” de junglă și descoperit abia la începutul anilor 1900. Deși pare mai interesantă o astfel de poveste, adevărul este că templele nu au fost niciodată uitate, mai ales de către localnici. Chiar dacă orașul nu a mai fost vreodată locuit, iar jungla a deteriorat mare parte din structuri.

Primul european care a ajuns aici și care a promovat frumusețile găsite în lumea vestică a fost portughezul Antonio da Madalena, la mai mult de 100 de ani după ce Angkor-ul a fost abandonat. Acesta a spus că nu este posibil să descrii din pix frumusețea acestor temple.

Un alt european, Henri Mouhout, naturist francez, a scris în lucrarea sa că aceste monumente sunt mult peste orice moștenire arhitecturală păstrată de la greci sau romani!

Turismul a explodat cu adevărat în special în ultimii 20 de ani, mai ales după ce complexul a intrat sub protecția UNESCO, în 1992. Anual peste 2 milioane de vizitatori din întreaga lume ajung la Angkor, ajutând enorm economia șubredă a Cambodgiei!

Banteay Kdei

După cum spuneam, Angkor este un întreg complex, ce cuprinde peste 1000 de temple. Angkor Wat este denumirea celui mai celebru din temple, simbolul de pe drapelul național al Cambodgiei, de la care s-a dat denumirea întregului ansamblu, în special printre turiști.

Inițial au fost construite ca și temple hinduse, însă din sec. al XII-lea s-au transformat în temple budiste!

Cum să vizitezi Angkor Wat

În primul rând trebuie să fie clar că nu puteți ajunge pe jos de la cazarea din Siem Reap până la Angkor! După cum spuneam, distanța dintre oraș si temple este de 5,5 km, cea mai frecventă variantă fiind tuk-tuk-ul!

Noi am vorbit la recepția hotelului să ne caute un șofer de tuk-tuk, care să ne plimbe în următoarele zile. De la el am aflat că există 2 variante pentru a ne duce la Angkor Wat: Circuitul Mic și Marele Circuit.

Turul scurt cuprinde 6 temple, poate cele mai importante, iar tariful este de 15$ pentru tuk-tuk, șofer care stă toată ziua cu voi. Turul mare mai cuprinde 4 temple în plus și costă undeva la 30$. Noi eram hotărâți să vizităm cât mai mult și parcă nu doream să înțelegem când șoferul ne spunea că o zi nu este suficientă pentru Marele Tur!

În cele din urmă am mers pe mâna lui și am ales Turul Mic, fiind foarte mulțumiți la finalul zilei, când eram rupți de oboseală după cele 6 temple văzute. Turul mare este recomandat celor pasionați de temple și arhitectură și care pot vizita cel puțin 2-3 zile acest obiectiv!

Un alt sfat de vizitare ar fi să modificați puțin ordinea templelor.. Mii de turiști încep vizita la prima oră, cu Templul Angkor Wat, așteptând răsăritul. Sigur, puteți capta niște fotografii deosebite, asta dacă vă puteți face loc printre miile de vizitatori! Sfatul ar fi să începeți Turul Mic din partea opusă și să încheiați cu Angkor Wat, în acest fel evitând pe cât posibil aglomerația.

Noi am plecat de la hotel pe la ora 9 dimineața, însă cumpărasem biletele cu o seară înainte. Atunci am putut să intrăm, pentru câteva minute, până la intrarea în templul Angkor Wat, pentru a face câteva fotografii la apus.

Am început cu Templul Banteay Kdei, mai puțin cunoscut, însă destul de spectaculos! Acesta este o versiune mai mică a templelor Ta Prohm și Preah Khan, făcându-l însă mai simplu de vizitat. Templu budist, având turnuri-față la intrare, fiind construit probabil peste un altul mai vechi, din sec. al X-lea.

Cele mai spectaculoase imagini pe care le puteți găsi la Banteay Kdei sunt cele 4 intrări gopura, turnuri-față, cu dimensiunile de 700mx500m. Balustradele nagas, lungi și de 200m, sub forma unor ființe mistice asemănătoare șerpilor, sunt de asemenea foarte intesante.

Data construcției: sec. XII-XIII
Stil: Bayon
Durata vizitei: 30min – 1 oră
Conducător: Jayavarman VII și Indravarman II
Recomandare vizită: dimineața și la prânz

Următoarea oprire a fost una mult mai celebră, Templul Ta Prohm! Unul dintre templele principale din perioada lui Jayavarman VII, dar și unul dintre cele mai romantice, datorită copacilor care au crescut prin clădiri, oferind un adevărat spectacol vizitatorilor! Nu în ultimul rând, templul a devenit celebru în urma filmului Tomb Rider, în care Angelina Jolie a jucat rolul Lara Croft!

A fost fără îndoială și printre cele mai aglomerate temple, fiind necesar să stăm la coadă pentru a ne face poze în punctele de interes! Ta Prohm a fost de fapt un templu-mănăstire, format din galerii concentrice cu turnuri la colțuri și gopuras, dar și multe alte clădiri adiționale.

Atmosfera specială de la Ta Prohm este dată de copacii care au crescut spectaculos printre ruinele templului. Există 2 specii de copaci care și-au făcut apariția aici: cei mai mari sunt arborii de bumbac, iar cei mai mici fiind ficuși (numiți arbori stranguratori).

Copacii par atât de solizi și se îmbină aproape perfect cu clădirile, încât devin suport pentru acestea. Însă atunci când copacii mor, sau sunt afectați de furtuni, devastează și construcțiile.

Data construcției: sec. XII-XIII
Stil: Bayon
Durata vizitei: cel puțin o oră
Conducător: Jayavarman VII și Indravarman II
Recomandare vizită: oricând, însă dimineața este probabil cel mai liniștit

ATENȚIE!!

Biletul de acces este netransferabil, fiind personalizat, cu poza turistului imprimată! Acest bilet trebuie păstrat cu grijă, pentru că trebuie arătat la fiecare templu în parte! Dacă se pierde biletul de acces în timpul vizitei, amenzile sunt destul de mari: de la 100$ pentru biletele de 1 zi, până la 300$ pentru biletele de 7 zile.

Ta Keo este un gigant templu-munte după tradiția celor de la Bakheng și Pre Rup, fiind prima dintre marile edificii construite în totalitate din gresie. Avea să fie templul principal al noii capitale mutate aici de Jayavarman V, însă în ciuda tradiției nu a fost ridicat în centrul orașului, ci în apropierea lacului din est (lacuri artificiale numite baray).

Ta Keo a fost conceput în așa fel încât să reprezinte cele 5 vârfuri ale Muntelui Meru – munte sacru pentru hinduși. Acest lucru este confirmat și de numele vechi al templului – Hema-sringagiri, adică „Muntele cu Vârfuri de Aur”.

Când Suryavarman I a urcat pe tron în 1010, a predat templul lui Yogisvara Pandita, guru al regelui, care s-a folosit însă doar de părțile inferioare ale tempului, considerându-se nedemn să ocupe și terasele înalte.

Galeriile sunt primele obiective pe care le vizitați când ajungeți la acest templu, apoi cele 2 librării. Piramida centrală, cu 5 turnuri, este principala atracție, având posibilitatea să urcați pe scări până la aproximativ 20m înălțime. Este printre templele cel mai greu de vizitat, însă merită pe deplin să ajungeți până sus!

Data construcției: sec. X-XI
Stil: Khleang
Durata vizitei: 45 minute – 1 oră
Conducător: Jayavarman V și Jayaviravarman
Recomandare vizită: dimineața la răsărit, sau la apus, pentru a admira vârfurile la lumină redusă

După Ta Keo am pornit, pe tuk-tuk evident, către Angkor Thom, unul dintre cele mai mari orașe khmere, fondat de Jayavarman VII și a rămas capitală probabil până în sec. al XVII-lea. Pentru majoritatea vizitatorilor, prima construcție monumentală pe care o vor vedea este magnifica poartă de Sud, cu turnurile sale ce au sculptate fețe întreptate către cele 4 puncte cardinale.

Suprafața totală este de aproximativ 900 hectare, acoperită în mare parte de pădure, însă pe vremuri era un oraș prosper. Această suprafață este înconjurată de ziduri de apărare, având patru porți de acces în punctele cardinale. O a cincea poartă, numită Poarta Victoriei, ducea direct către Palatul Regal.

În timpul vizitei am făcut oprire și la o terasă din interiorul Angkor-ului (restaurant este prea mult spus), unde am mâncat destul de bine. Se obișnuiește să fie invitat la masă și șoferul de tuk-tuk, mai ales că tarifele sunt destul de mici, deci nu costă mare lucru  să faci un gest frumos.

..cu noul nostru prieten..

Toate cele 5 porți sunt similare, însă poarta sudică a fost restaurată și este cea mai completă. Pe lângă aceste porți minunate sunt multe alte ruine ale unor temple, statuete și naga, însă cel mai important, fără îndoială, este Templul Bayon, cel mai reprezentativ templu al stilului arhitectural cu același nume! A fost și unul dintre preferatele mele!

Bayon a fost templul principal pe timpul domniei lui Jayavarman VI și a succesorilor săi imediați. Este una dintre cele mai enigmatice și grandioase construcții religioase din lume! Extrem de complex, atât din punct de vedere al structurii cât și al însemnătății, trecând prin diferite faze religioase, de la Panteon al Zeilor, la venerare Hindusă și apoi Budistă.

Numeroase turnuri creează acest templu deosebit. Se crede că inițial au fost 49, însă astăzi au mai rămas în picioare doar 37 dintre temple. Majoritatea au sculptate 4 fețe, îndreptate către punctele cardinale, însă altele pot avea doar 3 sau chiar 2 fețe. Turnul central are mult mai multe!

Se păstrează numeroase detalii arhitecturale spectaculoase, care cu puțină atenție pot fi observate și vă pot fascina. De exemplu statuile gardienilor lei, apsara dansatoare (apsara fiind spirite feminine din culturile hinduse și budiste), un linga foarte vechi (linga este un simbol complex asociat cu Shiva, zeul suprem al Hinduismului), bazoreliefuri cu armate și soldați khmeri, soldați chinezi, sacrificiul unui bizon, femeie jucându-se cu copiii, maimuțe în copaci, lupte de cocoși, etc.

Data construcției: sec. XII -XIII
Stil: Bayon
Durata vizitei: aproximativ 2 ore
Conducător: Jayavarman VII și Jayavarman VIII
Recomandare vizită: oricând
*Pentru o înțelegere mai bună a simbolurilor și a bazoreliefurilor, este recomandat să plătiți un ghid!

Nu în ultimul rând, am ajuns la Angkor Wat, cel mai celebru templu, care a dat numele întregului complex! Angkor Wat nu doar că era cel mai mare și frumos templu al Imperiului Khmer, dar era un oraș în adevăratul sens al cuvântului. A fost ridicat în timpul Regelui Suryavarman II și dedicat lui Vishnu.

Din cele 200 hectare ocupate de oraș, 82ha erau doar alte templului, în rest fiind clădiri precum palatul regal. Aceste clădiri nu au lăsat deloc urme, fiind contruite probabil din materiale mai ușoare.

În principal, templul combină două caracteristici ale arhitecturii khmere, galeriile concentrice și piramida centrală. Pe scurt explicat, Angkor Wat este o piramidă pe trei niveluri, fiecare având câte o galerie cu patru gopuras și turnuri la colțuri.

În măreția sa, Angkor Wat reușește să ofere întreaga simbolistică a religiei hinduse. Este un microcosmos al universului hindus, începând cu șanțurile înconjurătoare, care reprezintă oceanele ce înconjoară pământul și apoi galeriile concentrice, reprezentând lanțurile muntoase ce sunt pe lângă Muntele Meru, casa zeilor!

Turnurile reprezintă vârfurile Muntelui Meru, iar experiența de a urca spre altarul central este asemănătoare escaladării muntelui.

Cele 5 turnuri sunt simbolurile Angkor-ului și ale Cambodgiei, fiind ilustrate și pe drapelul național, însă sunt și alte elemente care merită descoperite în timpul vizitei. De exemplu cele două librării, situate pe o parte și cealaltă a drumului ce conduce spre templu, peste 2000 de apsaras și simboluri, dar mai ales bazoreliefurile, probabil cele mai faimoase creații artistice ale khmerilor!

Bazoreliefurile acoperă pereții exteriori ai primei galerii, suprafața sculptată fiind imensă, de aproximativ 600m lungime și 2m înălțime. Numeroase povești sunt expuse prin această metodă, precum: Bătălia de la Kurukshetra, Viața lui Krishna, Povești din Samayana, Procesiunea lui Suryavarman II, Judecata lui Yama, Raiurile și Iadurile, victoriile lui Vishnu și Krishna, Bătălia de la Lanka, etc.

Data construcției: anii 1113-1150
Stil: Angkor Wat
Durata vizitei: cel puțin 2 ore
Conducător: Suryavarman II
Recomandare vizită: oricând
*Pentru o înțelegere mai bună a simbolurilor și a bazoreliefurilor, este recomandat să plătiți un ghid!

Program de vizitare:

Angkor Ticket Center (Angkor Enterprise): Zilnic de la 05:00 – 17:30
Angkor Wat and Srah Srang: Zilnic de la 05:00 – 17:30
Phnom Bakheng și Pre Rup: Zilnic de la 05:00 – 19:00
Celelalte temple: Zilnic de la 07:30 – 17:30 (excepție Phnom Kulen și Beng Mealea – pentru acestea este necesar un bilet separat)Angkor Ticket Center (Angkor Enterprise): Daily from 5.00am until 5.30pm

Tarife:

Biletele se achiziționează de la Angkor Ticket Center, deci este necesar ca primul drum să fie făcut aici! Nu vă faceți însă probleme, fiecare șofer de tuk-tuk știe deja acest lucru!

Bilet pentru 1 zi: 37$, biletul fiind valabil doar în ziua achiziției! Puteți să îl cumpărați însă cu o seară înainte, după ora 17 și vedeți în acest fel și apusul!

Bilet pentru 3 zile: 62$, biletul este valabil 10 zile din momentul cumpărării și poate fi folosit în oricare 3 zile, la alegere.

Bilet pentru 7 zile: 72$, biletul este valabil 1 lună, interval în care se pot alege oricare 7 zile pentru vizite.



Lacul de la Angkor Wat, la apus
Comercianti de arta, la templele AngkorAngkor
Angkor Wat
Angkor Wat

Comments:

  • Daniela

    3 aprilie 2019

    Multumesc pentru articol ! De unde ati cumparat biletul cu o seara inainte si cum ati procedat ?

    reply...

postați un comentariu

10 − 9 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.