Casa Memorială Ion Creangă – Humulești
Nu își mai are rostul să povestesc despre cine este Ion Creangă… orice român trecut de grădiniță a auzit de cel puțin una dintre povestirile scrise de marele clasic al literaturii noastre.
Casa din Humulești, în care acesta s-a născut și a copilărit, este prezentă în ”Amintirile din copilărie”, marea sa capodoperă. Ridicată în anul 1833 de bunicul scriitorului, a devenit muzeu în 1951, la inițiativa unuia dintre urmașii lui Ion Creangă și în prezent este una dintre cele mai vizitate case memoriale din România, cu peste 40.000 de vizitatori pe an.
Ion Creangă a locuit aici până în anul 1846, apoi cu întreruperi până în 1855. A fost locuită până în 1959 de familia Creangă, fiind restaurată în 1937 prin implicarea lui Nicolae Iorga.
Humulești a devenit o localitate componentă a orașului Târgu Neamț, din Jud. Neamț, la aproximativ 100 km de Iași sau aproape 400 km până la București.
Casa memorială și parcul tematic
Arhitectura casei este simplă, specific moldovenească pentru secolul al XIX-lea. Construită din lemn și lut, interiorul casei este compus din două încăperi destul de mici, raportate la numărul de persoane care locuiau în ea, familiile cu mulți copii fiind specifice acelei perioade. Nu lipsesc din peisaj tinda, veranda sau cuptorul după care Nilă adormea deseori alături de frații săi.
Lângă casa memorială se află și parcul tematic Ion Creangă, unde copiii, dar și adulții, se pot bucura de scene celebre din poveștile și povestirile marelui scriitor… Vă las să descoperiți din imagini poveștile cu pricina :)
Ursul păcălit de vulpe
Capra cu trei iezi
Amintiri din copilărie
Punguța cu doi bani
Tarifele de vizitare sunt accesibile tuturor, 2 lei pentru copii și 4 lei adulții, astfel aveți toate motivele să retrăiți poveștile copilăriei, mai reale ca niciodată.
Dacă vă este dor de copilărie și de amintirile lui Creangă, vă recomand următorul film: