Sus
  >  Home   >  Casa Maicii Domnului – Selcuk

Prin acest articol pun capăt seriei începute cu mult timp în urmă despre Coasta de Vest a Turciei. Nu aveam cum să trec de această regiune fără să amintesc de, poate, cel mai important obiectiv religios al Turciei și anume Casa Fecioarei Maria din Selcuk.

Nu știu dacă această casă este autentică, iar povestea este una reală. Fiecare persoană are dreptul de a crede sau nu faptul că Fecioara Maria și-a petrecut ultimii ani de viață la câțiva km de orașul Efes, într-o casă ridicată pe Muntele Coressus.

selcuk

Cert este că nu s-au descoperit dovezi clare din care să reiasă autenticitatea casei, însă în urma studiilor efectuate s-a constatat faptul că fundația datează din secolul I, perioadă în care Fecioara a trăit.

Primele mențiuni despre locul în care aceasta și-a petrecut ultimii ani de viață au fost făcute de o călugăriță germană, bolnavă, care nu a părăsit niciodată locul natal.

În anul 1812 aceasta a avut o revelație, văzând-o pe Maica Domnului împreună cu Sf. Ioan cum se îndreaptă de la Ierusalim către Efes. În cartea sa, călugărița germană descrie amănunțit casa și peisajul, câțiva ani mai târziu un grup de cercetători turci din Izmir descoperind locul care semăna izbitor cu cel descris în carte.

Se pare că Sf. Ioan a avut grijă de Fecioară, așa cum a fost rugat de Iisus, și a dus-o într-unul dintre orașele necreștine cele mai sigure, Efes din Asia Minor.

Pentru a o proteja de cei care se rugau Zeiței Artemis, Ioan a construit casa pe munte, în afara orașului. Există dovezi clare conform cărora Sf. Ioan a răspândit creștinismul în această regiune, moaștele sale fiind la Bazilica Sf. Ioan din Efes.

Tot în orașul Antic a fost ridicată și prima bazilică în cinstea Fecioarei Maria. În primele secole ale creștinismului, locurile de închinare se dedicau doar persoanelor care au trăit și au murit în regiunea respectivă.

selcuk

Casa este similară unei capele, iar fundația acesteia, după cum spuneam, datează din secolul I. De asemenea, în urma unor săpături s-au descoperit cărbuni ce datau din aceeași perioadă, folosiți pentru șemineul din încăpere. Camera din partea dreaptă a fost dormitorul Fecioarei Maria.

În zilele noastre au loc zilnic slujbe în acest loc, fiind loc de pelerinaj atât pentru creștini cât și pentru musulmani, care cred în puritatea Maicii Domnului.

În apropierea casei este un zid pe care mii de persoane lipesc bilețele cu dorințele lor. Sincer, nu îmi mai amintesc dorința mea, pentru a vă spune dacă s-a îndeplinit.

postați un comentariu

3 × one =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.