Dupa o saptamana petrecuta pe insorita coasta de vest a Turciei, o sa va prezint in urmatoarele articole impresii despre minunatele plaje, situri arheologice, hoteluri si nu numai.
Am avut ocazia sa particip la aceasta excursie cu ajutorul agentiilor de turism Monkey Travel si Hello Holidays, carora le multumesc pe aceasta cale!
Plecarea a fost sambata, pe 20 aprilie, cu autocarul din Bucuresti. Urma un drum obositor de 20 de ore, insa cand ai parte de un grup simpatic, te acomodezi repede iar timpul trece mai usor.
Acest articol il dedic statiunii Kusadasi, in care am petrecut cel mai mult timp, prima noapte cat si ultimele doua.
Kusadasi, sau “Insula Pasarii”, este un oras infiintat in secolul al XVI-lea, ca si colonie venetiana.
In prezent este una dintre cele mai cunoscute statiuni litorale ale Turciei, lucru datorat plajelor nisipoase, vietii de noapte agitate si a gamei largi de facilitati pe care le ofera hotelurile. Daca populatia orasului Kusadasi este de 35.000 de locuitori, in sezonul estival aceasta depaseste 150.000 de persoane care isi fac loc in numeroasele hoteluri.
Kusadasi este o statiune destinata in principal distractiei, turistii avand posibilitatea sa aleaga dintre numeroasele cluburi, restaurante, sau pur si simplu sa colinde centrul vechi si sa negocieze cu vanzatorii locali.
Principalele obiective turistice din Kusadasi sunt Insula Pasarii, care gazduieste o fortareata genoveza din secolul al XVI-lea, dar si Marele Bazar, de unde puteti cumpara absolut orice doriti, bani si timp de negociat sa fie.
Kusadasi este excelent amplasat pentru a fi folosit ca punct de plecare spre siturile arheologice de pe tarmul turcesc al Marii Egee. Efes este la aproximativ 20 kilometri, iar vechile colonii grecesti de la Milet, Didyma si Priene pot fi vizitate folosind transportul in comun. De asemenea, Aphrodisias, Pamukkale si Hierapolis se gasesc la doar cateva ore de mers pe sosea.
Nu ezitati sa folositi mijloacele de transport in comun, numite dolmus, o calatorie spre centrul vechi costand aproximativ 2 lire turcesti. In sezonul estival acestea circula pana noaptea, in jurul orelor 23-24, insa puteti apela cu incredere si la numeroasele taxiuri. Este de preferat sa intrebati dinainte cat costa calatoria pentru a evita neplacerile, in special ca taxiurile nu dispun de aparate.
In Turcia se accepta, pe langa lira turceasca, si dolari sau euro. De tinut cont este faptul ca pentru vizitarea obiectivelor turistice se accepta doar moneda locala. Si pentru cumparaturile facute in bazar este de preferat sa platiti in lire turcesti, pentru ca vanzatorii au tendinta de a face schimbul valutar dupa bunul plac. O lira turceasca este echivalentul a 2 RON, iar un euro este aproximativ 2,33 lire.
Sa nu pareti prea interesati de ofertele prezentate de vanzatori, in acest fel aveti mai multe sanse sa primiti reduceri substantiale. Daca unii dintre comercianti nu par dispusi sa lase la pret, refuzati amabil si continuati cautarile – sigur gasiti acelasi produs si in alta parte la tarife mult mai mici.
Nu va speriati daca vanzatorii incearca sa va ia de pe strada si sa va prezinte magazinul, evitatii elegant si aveti grija ce vorbiti – multi inteleg limba romana. De altfel multi se vor bucura sa auda ca sunteti din Romania, si veti ramane surprinsi ca pe langa Hagi, Popescu au mai auzit si de Ceausescu, Inna sau chiar de Eminescu.
Daca aveti timpul si starea de spirit necesara nu ezitati sa beti un ceai de mere cu ei, sa jucati table in mijlocul strazii si sa trageti din narghilea – turcii sunt foarte ospitalieri si prietenosi!