După ce am discutat despre Pamukkale ca fiind un loc minunat de văzut, o să prezint în acest articol un oraș antic, unul dintre cele mai înfloritoare orașe ale Antichității și deasemenea unul dintre cele mai bine conservate, aflat la o distanță de 15 km de Kușadasi.
Efes a fost unul dintre cele mai importante orașe ale provinciei romane din Asia, devenind un centru comercial mondial în perioada respectivă.
Situat la acea vreme pe malul mării, orașul cu o arhitectură remarcabilă s-a dezvoltat și a fost dedicat zeiței Artemis, al cărui hram a reprezentat una din Cele Șapte Minuni ale Lumii Antice.
Templul zeiței Artemis era una dintre cele mai impunătoare construcții pentru acea vreme și se presupune că era de patru ori mai mare decât Pantheonul din Atena.
Istoric Efes
Există legende conform cărora orașul Efes a fost ridicat de amazoane, care foloseau bărbații doar pentru reproducere, după care îi ucideau sau îi mutilau.
Cercetările spun faptul că această regiune a fost locuită încă din anul 5000 Î.Hr, iar acum 3000 de ani era parte a regatului Arzawa, un imperiu demult apus. După anul 1200 Î.Hr.
Efesul a început să fie colonizat de greci, iar în secolul VI înaintea erei noastre Efesul domina cultura și știința. Din anul 546 Î.Hr. orașul a fost ocupat de persieni, însă libertatea i-a fost redată de către regele macedonean Alexandru cel Mare.
Se spune că regele a dorit să susțină financiar restaurarea Templului Zeiței Artemis, însă era considerat el însuși un semizeu, și era imposibil ca un zeu să ridice templu altuia.
Din anul 133 Î.Hr. Efes devine parte a Imperiului Roman, perioadă în care înflorește din punct de vedere cultural și spiritual, în special în timpul domniei Împăratului Octavian Augustus. Acum au fost înălțate construcții precum Agora, Bazilica Romană sau Templul lui Augustus și mai târziu Templul lui Domițian.
Împăratul Hadrian a vizitat și el de două ori Efesul, iar cu ocazia celei de-a doua vizite a fost construit Templul lui Hadrian, fapt ce ridica orașul mai presus de rivalele sale Pergamon și Smyrna.
În Efes se poate vizita și mormântul și bazilica Sf. Ioan, unde se presupune că acesta a scris Evanghelia. Biserica ridicată de Sf. Ioan a fost întărită ulterior de Sf. Pavel.
Aici a fost locul în care a avut loc consiliul general în anul 431, de o însemnătate uriașă pentru creștinism. Secolele al VII-lea și al VIII-lea a constituit timpul apusului de glorie al orașului Efes. În această perioadă au avut loc numeroase atacuri arabe, iar mai apoi turcii au ocupat orașul.
Cele mai importante obiective
Să te plimbi pe străzile din Efes, un oraș antic foarte compact, pe urmele unor personalități precum Alexandru cel Mare, Împărații Augustus, Domițian sau Hadrian este copleșitor, iar construcții minunate sunt la fiecare pas.
Teatrul Mare era una dintre cele mai înalte construcții din lumea antică. Acesta datează din secolul I î.Hr. însă a fost mărit în timpul împăraților Nero și Domițian. În acest amfiteatru care organiza diferite spectacole încăpeau aproximativ 44000 de spectatori.
Templul lui Domițian ridicat în secolul I d. Hr. a fost primul dintre cele 4 temple dedicate unor împărați. Templul lui Domițian era cel mai mare dintre ele, fiind vizibil din orice colț al orașului Efes.
Lângă altar exista o statuie a acestuia ce avea o înălțime de 7 metri. După asasinarea împăratului, templul i-a fost dedicat lui Vespasian, tatăl lui Domițian.
Templul lui Hadrian a fost finalizat în anul 128 și reprezintă una dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului, suferind lucrări de restaurare. Aici pot fi identificate reprezentări ale unor personalități precum Medusa, Apollo, Hercule, Artemis sau Atena.
Biblioteca lui Celsus a fost construită în anul 135, fiind o clădire impresionantă, ridicată pe mormântul senatorului roman Iulius Celsus. Cele patru nișe ale fațadei cu două etaje sunt împodobite cu niște copii ale statuetelor ce reprezentau calitățile lui Celsus: Perspicacitate, Caracter, Hotărâre și Cunoaștere. Biblioteca lui Celsus a fost una dintre cele mai mari clădiri antice și putea adăposti până la 14 000 de cărți.
Fântâna lui Traian a fost finalizată în anul 114 în cinstea împăratului roman. Apa curgea în bazin dintr-un canal mare, asupra căruia se afla statuia împăratului. Aici erau amplasate statuete ce reprezentau și familia acestuia alături de zeitățile Dionysos și Afrodita.
Odeonul, un mic teatru cu o capacitate de 1500 de locuri, utilizat pentru organizarea de concerte și loc în care se desfășura întâlnirile consiliului. Acest teatru avea și un acoperiș de lemn.
Pryntaneionul sau primăria orașului. În interiorul acestei clădiri exista un șemineu în care ardea un foc aprins cu sute de ani înainte. Principala sarcină a primarului era aceea de a preveni stingerea focului.
Agora comercială și Poarta Mazeus-Mithridates, fiind locul în care existau mai multe magazine și aveau loc schimburi comerciale.
Templul lui Artemis, una dintre cele șapte minuni ale antichității datase din secolul al VI-lea î.Hr. Templul a fost incendiat și a ars până în temelii în noaptea în care s-a născut Alexandru cel Mare.
Se spune că cel care a pornit focul era o persoană numită Herostratos, care dorea ca astfel numele său să rămână în istorie, iar zeița Artemis nu și-a putut proteja templul deoarece plecase pentru a ajuta la nașterea lui Alexandru.
Construcția a fost refăcută, iar din cauza nivelului ridicat al mării templul s-a construit pe o platformă mai înaltă. coloanele având 18,4 metri. Fațada vestică cuprindea 8 coloane, iar părțile lungi erau susținute de câte 21 de coloane. Se presupune ca numărul total al coloanelor se ridica la 127.
În anul 263 Templul lui Artemis a fost devastat de barbari, însă adevărata distrugere a avut loc în anul 400, după încetarea cultului zeiței Artemis.
Strada Portului era strada pricipală, care asigura legătura dintre port și oraș. Aceasta era și iluminată, cu ajutorul a 50 de lămpi care se aprindeau doar noaptea. Deși era un port important în Antichitate, în ziua de azi marea s-a restras cu 6 km față de orașul Efes.
Pe lângă faptul că aveau băi și toalete publice sau magazine de mirodenii, cetățenilor din Efes nu le lipseau nici bordelurile. Unul dintre ele se află în apropierea Bibliotecii lui Celsus și este reprezentat printr-o urmă de talpă și o față de femeie.
Se pare că nu a fost poziționat întâmplător, bărbații mințind că merg la bibliotecă, urmând ca să meargă defapt la bordelul de lângă.
Efesul este un obiectiv turistic copleșitor, unul dintre cele mai bine conservate orașe antice, în care aveți posibilitatea să retrăiți pentru câteva ore asemeni romanilor, în urmă cu 2000 de ani.
Deși este un oraș destul de compact, pentru a fi văzut în detaliu este necesar să alocați cel puțin o jumătate de zi pentru vizitarea acestuia.
Pingback: Road trip cu copiii în Turcia | Pe urmele istoriei antice: 5 site-uri arheologice UNESCO - Părinți călători
Pingback: Istorie antică: 5 site-uri arheologice UNESCO în Turcia - Părinți Călători