
In Bodrum nu am petrecut foarte mult timp, am stat o singura zi, insa m-au impresionat in mod placut atmosfera boema si farmecul traditional mediteranean dat de casele varuite, presarate pe dealurile in terase.
Orasul a fost fondat de catre colonistii greci in secolul al XI-lea i.Hr, fiind cunoscut in antichitate sub numele de Halicarnas. Printre locuitorii de seama ai acestui oras s-au numarat Herodot si regele Mausolus, pentru care s-a construit primul mausoleu din istorie, in anul 351 i.Hr. Faimosul Mausoleu din Halicarnas este considerat una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, fiind distrus dupa multe secole de catre Cavalerii Ordinului Sfantului Ioan.
Fiind situat la intersectia Marii Mediterane cu Marea Egee, Bodrum reprezinta destinatia preferata a iahturilor si locul ideal pentru a organiza o croaziera pe mare, poate spre insulele grecesti Kos sau Rhodos, aflate in apropiere.
Principalul obiectiv turistic al orasului este fara indoiala Castelul Sfantului Petru, o constructie magnifica ce domina portul inca din secolul al XV-lea. Fortareata a fost ridicata de Cavalerii Ospitalieri ai Ordinului Ioanit, crestini militanti impotriva musulmanilor, iar pentru acesta au folosit materiale din anticul mausoleu. Ioanitii au ramas aici aproximativ un secol si jumatate, pana cand au fost alungati de catre Suleyman Magnificul.
In interiorul fortaretei isi are sediul si Muzeul de Arheologie Subacvatica, unde se pot admira piese cu o valoare inestimabila, precum una dintre cele mai vechi corabii din lume, Epava Uluburun, care dateaza din secolul al XIV-lea i.Hr. De asemenea, se poate vizita Sala Epavei de Sticla, unde este expusa o corabie comerciala bizantina, impreuna cu incarcatura ei de sticla, cat si Sala Printesei Cariana, denumita astfel dupa mumia care se presupune ca a fost sotia sau fiica lui Mausolus.
Puteti savura o cafea in interiorul fortaretei, sa beti un pahar de vin servit de personalul costumat in haine medievale sau aveti ocazia sa urcati pe platforma castelului pentru o ampla panorama asupra orasului si a portului.
Ruinele Mausoleului din Halicarnas merita o vizita, chiar daca s-au mai pastrat decat fundatiile masive si diverse bucati de coloane si parti din zidul exterior. In apropiere de mausoleu se afla si teatrul antic, care a fost complet restaurat. Constructia acestuia a fost inceputa de Mausolus si terminata de romani. Si in prezent se mai organizeaza diverse spectacole in incinta sa, insa zgomotul soselei din apropiere strica farmecul locului.
Morile de vant situate pe dealurile dintre Bodrum si Gumbet sunt o alta atractie turistica, de aici avand posibilitatea unei panorame de exceptie asupra orasului. Construite din piatra si lemn, morile dateaza din secolul al XVIII-lea si au fost folosite pentru macinarea fainii pana in anii `70.
Bodrum este o buna alegere si pentru iubitorii de distractie, multe cluburi de noapte asteptandu-si clientii cu muzica buna si bauturi diversificate. Cea mai inspirata alegere din acest punct de vedere este discoteca in aer liber Disco Halikarnas, unde pot intra peste 2000 de petrecareti.

