Sus
  >  Home   >  Haga – Bijuteria culturală a Țărilor de Jos
hague

După ce am revizitat Amsterdam, pe care l-am „prins” într-o dimineață de luni, în care orașul încerca să își revină după dezmățul din weekend, am ajuns și în alte orașe neerlandeze, mult mai liniștite (cel puțin la prima vedere).

Prima oprire după vizitarea capitalei Olandei a fost Haga, sediul guvernului neerlandez. Acest lucru nu implică însă și faptul că Haga este capitala țării, precum unii ar crede. Totuși, stabilirea guvernului în Haga a atras aici numeroase instituții de importanță națională și internațională, precum: reședința Regelui, ambasadele străine, Curtea Supremă, Consiliul de Stat al Țărilor de Jos, dar și Eurojust, Europol, Curtea Internațională de Justiție, Curtea Penală Internațională, Curtea Permanentă de Arbitraj.

haga

Scurt istoric

Haga, sau Den Haag, își are originile încă din secolul al XIII-lea, când ducele Floris IV a construit un castel pe locul actualului Binnenhof, complexul care astăzi găzduiește Parlamentul Țărilor de Jos. Castelul a devenit reședința conților, iar în 1248, la ordinul lui Willem al II-lea, s-a extins, devenind important centru administrativ.

Deși importanța sa politică era într-o continuă creștere, Haga nu primea dreptul de a se numi oraș. În sec. al XVI-lea devine reședință și guvern al provinciilor unite ale Țărilor de Jos. Este momentul de înflorire din punct de vedere urbanistic, cu numeroase palate, case și grădini luxuriante.

În anii 1700, definiți drept Epoca de Aur a Olandei, Haga a continuat să se dezvolte ca centru al puterii și culturii. În 1815, după războaiele napoleniene, Olanda a devenit regat și Haga a fost reconfirmată drept sediu al guvernului și al curții regale, deși Amsterdam a rămas capitala de facto.

Puternic afectat în timpul celor două Războaie Mondiale, deși Olanda a rămas neutră, Haga a cunoscut o relansare economică și culturală. Astăzi se prezintă ca un oraș vibrant, cu un mix de arhitectură istorică și modernă, oferind o calitate a vieții excelentă pentru locuitorii săi, dar și pentru turiști.

hague
haga

Obiective turistice Haga

Situat pe coasta de vest a Țărilor de Jos, Haga oferă mult mai multe decât instituțiile mai sus amintite. Iată o selecție de locuri de neratat în timpul vizitei tale în Haga:

Palatul Păcii

Palatul Păcii, sau Vredespaleis, este una dintre cele mai emblematice clădiri din Olanda și un simbol global al păcii și dreptății internaționale. Construit între 1907 și 1913, palatul servește drept sediu pentru mai multe instituții juridice internaționale, precum Curtea Internațională de Justiție și Curtea Permanentă de Arbitraj.

Inaugurat în 1913, ca urmare a conferinței de la Haga din 1899. Clădirea este un exemplu remarcabil de arhitectură neoclasică, având și elemente gotice și renascentiste. Exteriorul său grandios este completat de interioare la fel de impresionante, decorate cu contribuții artistice din diverse țări, reflectând ideea de cooperare internațională. Printre acestea se numără mobilier, vitralii și tapiserii donate de diverse națiuni.

Palatul Păcii nu este doar un loc de lucru pentru judecători și avocați internaționali, ci și un simbol global al eforturilor umane pentru pace și justiție. Diverse conferințe și seminarii pe teme de pace și diplimație sunt găzduite adesea aici.

haga
hague

Mauritshuis

Unul dintre cele mai importante muzee de artă din Țările de Jos, este renumit pentru colecția sa impresionantă de picturi din Epoca de Aur olandeză, din sec. XVII – XVIII.

Muzeul este găzduit de un conac elegant, construit între anii 1633 și 1644 pentru contele Johan Maurits van Nassau-Siegen, guvernatorul coloniilor olandeze din Brazilia. Deși se dorește a fi un muzeu modern, se păstrează totuși integritatea istorică a clădirii. Interioarele sunt restaurate cu grijă și reflectă stilul și eleganța perioadei de construcție.

Colecția muzeului cuprinde lucrări de Rembrandt, Johannes Vermeer, sau Jan Steen. Poate cele mai importante exponate sunt „Fata cu cercei de perlă” și „Lecția de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp” de Rembrandt.

Binnenhof

În traducere „Curtea interioară”, este un complex istoric de clădiri situat în centrul orașului și probabil cel mai important punct al Hagăi.

Istoria Binnenhofului începe în sec. al XIII-lea, când contele Floris al IV-lea a construit aici un castel. În decursul timpului, complexul a fost extins și transformat în centrul administrativ de astăzi.

Cea mai emblematică clădire a complexului este Ridderzaal, sau Sala Cavalerilor. Aceasta a fost parte a castelului din sec. XIII, iar astăzi găzduiește evenimente oficiale importante, precum discursul anual al regelui către guvern, cu planurile pentru anul următor.

binnenhof hague
haga

Complexul adăpostește ambele camere ale Parlamentului olandez, biroul primului ministru și alte birouri guvernamentale. De-a lungul secolelor, Binnenhof a devenit un simbol al democrației olandeze.

Aproape de Binnenhof, după lacul Hofvijver cu care se învecinează, se găsește statuia lui Jantje, cunoscută și drept „Jantje van Den Haag”. Un îndrăgit element de către localnici, statuia este numită după Jan I de Nassau, fiul contelui Floris V

Statuia îl reprezintă pe băiețel, Jantje, care arată cu mâna dreaptă spre Binnenhof. Această reprezentare face referire la un cântec pentru copii „În Haga stă un conte”, în care băiatul arată spre propria moșie. Realizată din bronz, statuia a fost creată în 1976 și îl întruchipează pe copil, așezat pe un piedestal, având un coș cu ciuperci într-o mână și o pălărie cu pană pe cap.

Palatul Noordeinde

Una dintre reședințele oficiale ale familiei regale olandeze din Haga, este un palat cu istorie bogată, datând din sec. al XVI-lea.

Istoricul palatului începe cu o casă de dimensiuni reduse, a cărei proprietară, Adriana van Buyten, a vândut-o în 1533 regelui Filip al II-lea al Spaniei. Ulterior extinsă, a fost transformată într-un palat impozant.

noordeinde hague

În 1609, prințul Maurits de Nassau și-a mutat curtea la Noordeinde, clădirea devenind reședință a Casei de Orange.
Astăzi, palatul nu este o reședință permanentă a regelui, ci funcționează în principal ca birou pentru acesta, cât și pentru regină.

Palatul Noordeinde reprezintă nu doar un simbol arhitectural, ci și unul al continuității și stabilității monarhiei olandeze. Fiecare schimbare și renovare de-a lungul secolelor reflectă adaptarea instituției regale la evoluția istorică și culturală a Olandei.

haga

Haga reunește atât clădiri istorice, cu importanță arhitecturală uriașă, cât și zgârie nori vizibili de la mare depărtare. Este un oraș cosmopolit, care merită vizitată într-o zi, dacă vă aflați în explorarea Țărilor de Jos.

Am avut posibilitatea să descopăr o parte din farmecul Hagăi prin circuitul Benelux, organizat de Karpaten Turism. Este unul dintre cele mai complexe circuite de pe piață, cuprinzând 4 capitale europene într-o singură săptămână!

haga
hague

postați un comentariu

seventeen − 9 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.