
Plimbare printre cei 750 ani de ISTORIE la Cetatea Deva!
Prima dată am ajuns la Deva în urmă cu 8-9 ani însă nu mai am amintiri foarte clare din acel moment. Știu clar un singur lucru: cetatea era un adevărat dezastru și am încercat să ajungem sus printre copacii crescuți pe deal, mai mult pentru priveliștea asupra orașului, deoarece din cetate nu erau prea multe de vizitat.
Acum, după 2 weekenduri consecutive petrecute la Deva, mi-am făcut timp și pentru a vedea nou renovata Cetate, cocoțată la 184m față de oraș, pe dealul de natură vulcanică.
Din istoria și legendele Cetății Deva
Este posibil ca dealul cetății să fi fost locuit din epoca neolitică de războinicii culturii Coțofeni, iar mai apoi ar fi existat o fortificație dacică. Considerată de mulți călători străini „de necucerit”, în special datorită poziției sale, Cetatea Devei a fost ridicată între anii 1250 și 1260, imediat după invazia tătarilor, la porunca Regelui Bela al IV-lea al Ungariei. Începând cu sfârșitul sec.al XIII-lea devine reședință voievodală, de unde Roland Borșa și Ladislau Kan conduceau ținutul.
În anul 1444, Ladislau al V-lea donează cetatea lui Ioan de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, ca răsplată pentru victoriile împotriva turcilor. Odată cu moartea acestuia, în 1456, cetatea revine lui Matei Corvin și rămâne în custodia familiei Huniazilor până în 1504.
În Cetatea Deva și-a sfârșit viața, în 1579, Francisc David, predicatorul protestant și episcopul întemeietor al Bisericii Reformate, ulterior și al Bisericii Unitariene din Transilvania. Un alt eveniment important din istoria cetății este reprezentat de anul 1782, când sătenii din Dobra, conduși de Horea, Cloșca și Crișan, pus stăpânire pe fortăreață.
La finalul sec.al XVIII-lea cetatea și-a pierdut importanța strategică, fiind părăsită. Mai apoi, împăratul Francisc I, trecând prin Deva, decide să restaureze fortăreața.
Citește și:
Cetatea Deva a fost definitiv distrusă în anul 1849, când a fost ocupată de o unitate austriacă și depozitul de muniție a explodat în partea răsăriteană a cetății. De acest eveniment se leagă și una dintre legendele locului. Se spune că soldatul austriac, ce se ocupa de administrarea depozitului de muniție, avea o soție frumoasă, însă dornică de aventuri. Cuprins de gelozie, soldatul a aruncat în aer depozitul, împreună cu toată cetatea, punând capăt vieții soției sale și a amantului ei, dar și unei istorii glorioase veche de secole.
O altă legendă, de natură maghiară, este identică cu una românească, de la Curtea de Argeș, doar protagonistul este diferit. Un pietrar pe nume Kelemen, a fost însărcinat cu ridicarea unei cetăți, însă tot ce construia ziua, se dărâma noaptea. Pentru a duce la capăt proiectul, Kelemen împreună cu cei 12 meșteri au decis să o sacrifice pe Ana, soția zidarului, urmând ca cenușa acesteia să fie amestecată în tencuială. Ana a fost sacrificată, iar construcția s-a finalizat.
De vizitat la Cetatea Devei
Poarta I. Accesul pietonal în Cetate se face prin Poarta I, situată în colțul de sud-est a acesteia. Clădirea de formă aproximativ pătrată (10×10,5m) este construită din andezit, legat cu mortar de var, prezentând un parament neregulat, doar colțurile fiind realizate din blocuri fasonate. Zidurile au o grosime de 2m și sunt sprijinite pe fundații puternice cu grosimi ce variază între 2,5 și 3m. Pe laturile de sud și nord apar două intrări formând gandul carosabil, boltit semicircular, cu piatră locală.
Turn scară Poarta I. În urma documentării și cercetărilor arheologice, s-a constatat că Poarta I era protejată de un acoperiș, nivelul superior fiind funcțional. Accesul în partea superioară se efectua printr-un turn de scară, lipit de zidul de incintă, ce funcționa și pe post de cameră de gardă. Rezultatele arheologice și datele istorice indică construirea Porții I și a Incintei a III-a a Cetății la sfârșitul sec.al XVII-lea, imediat după cucerirea Transilvaniei de către trupele imperiale austriece.
Platforme Artilerie. De la Scara semicirculară, drumul pietruit de acces pietonal continuă în Incinta III, spre Platformele Artilerie Vest. În urma cercetării arheologice s-a ajuns la concluzia că, la ridicarea platformei, constructorii Cetății s-au folosit de un pinten de stâncă. Cercetările din interiorul și exteriorul platformei au scos la iveală două guri de tragere pe latura sud-vestică. De asemenea s-a descoperit un zid, în exteriorul platformei, ce făcea parte dintr-un sistem de apărare ce dubla, la sud, zidul de incintă III.
Podul de lemn și Poarta Cezarului. Podul de lemn face legătura dintre Incinta III și Incintele II și I ale Cetății, accesul în Incinta II realizându-se prin Poarta Cezarului. În zona Porții Cezarului, podul de lemn are o secțiune mobilă. Poarta Cezarului, situată în dreptul turnului de poartă al Incintei I, are dimensiunile interioare de 3×3,4m și este închisă în partea superioară cu un arc semicircular, din cărămidă.
Zona cuptoarelor. Pe latura de nord a Incintei II a fost localizată bucătăria garnizoanei, construcție lipită de zidul de Incintă I, element determinant pentru înțelegerea modului de funcționare a Cetății. Aceasta a fost ridicată la începutul sec.al XVIII-lea și are formă trapezoidală. Construcția este împărțită în două camere, separate printr-un zid subțire, adăugat ulterior.
Cum se vizitează Cetatea Devei
Există două variante pentru a urca la cetate:
I. Cu telecabina, unică în România. Este singurul ascensor înclinat din România, iar din punct de vedere al lungimii traseului (278metri) și a diferenței de nivel (158 metri), este primul din Europa. Telecabina are o capacitate de 16 persoane, iar durata medie a cursei este de 2,5 minute. Telecabina este situată lângă stadion, unde găsim și un centru de informare turistică.
Program de funcționare telecabină:
1 mai – 30 septembrie: orele 09:00 – 21:00 (ultima urcare 20:30, ultima coborâre 20:50)
1 octombrie – 30 aprilie: orele 08:00 – 20:00 (ultima urcare 19:30, ultima coborâre 19:50)
Tarife:
Adulți: 20 lei (o călătorie urcat sau coborât)
Copii, studenți, pensionari: 10 lei (o călătorie urcat sau coborât)
II. La pas. Pentru a ajunge la cetate pe jos, este de preferat să ajungeți cu mașina până la Poarta I, unde parcați și porniți pe jos spre fortăreață. Urmează urcarea a peste 100 trepte, care poate fi destul de obositoare dacă nu aveți condiție fizică.
Programul de vizitare al Cetății
1 mai – 30 septembrie: orele 09:00 – 21:00 (ultima intrare 20:30, ultima ieșire 20:50)
1 octombrie – 30 aprilie: orele 08:00 – 20:00 (ultima intrare 19:30, ultima ieșire 19:50)
Accesul în Cetatea Devei este GRATUIT!!
NU este permis accesul cu animale de companie!! Nici pe la Poarta I și cu atât mai puțin cu telecabina. Noi am intrat pe la Poarta I și am spus că Tasha este jucărie pe baterii, deci am putut intra.
Dacă informațiile v-au fost utile nu uitați să ne ajutați cu un like și un share! Pentru mai multe informații, idei de călătorie și ultimele știri din turism abonați-vă la newsletter și urmăriți pagina de Facebook!