Sus
  >  Home   >  Luxemburg – Bijuteria ascunsa din inima Europei

Luxemburg este unul dintre cele mai mici state europene, fiind adesea trecut cu vederea în favoarea vecinilor săi mult mai mari. Cu toate acestea, oferă vizitatorilor săi o experiență unică, prin mixtul de cultură, istorie și chiar peisaje naturale.

Informații generale despre Luxemburg

Spuneam că este unul dintre cele mai mici state din Europa, cu o suprafață de aproape 2600kmp. Are însă vecini puternici, țara fiind inconjurată de Belgia, Franța și Germania.

Capitala și cel mai mare oraș al țării se numește tot Luxemburg, iar populația totală a statului este de aproximativ 650.000 locuitori. Mai mult de jumătate dintre aceștia sunt însă imigranți din diverse zone ale Europei și nu numai.

Important centru financiar, Luxemburg este cunoscut pentru calitatea ridicată a vieții, fiind printre țările cu cel mai mare PIB din lume. Ca și formă de guvernământ este monarhie constituțională, șeful statului având titlul de Mare Duce. Numele oficial al țării este Marele Ducat de Luxemburg, un titlu aflat poate în contradicție cu suprafața redusă a acesteia.

luxemburg

Scurt istoric al Marelui Ducat de Luxemburg

Inceputurile Luxemburgului sunt considerate a fi în anul 963, când contele Siegfried ridica o fortareață pe stânca Bock, în apropierea unor ruine din perioada romană. Cu Dinastia de Luxembourg care se afirmase în timpul cruciadelor și care căpăta o putere din ce in ce mai mare la nivel European, Luxemburg devine un important centru politic și militar în Europa secolelor 13-14.

În 1477 intră sub conducerea habsburgilor, devenind parte a Țărilor de Jos, conduse de imperiul spaniol. În 1839, prin Tratatul de la Londra, Luxemburg pierde o parte din teritoriu în favoarea Belgiei, dar devine independentă.

Ulterior, în timpul celor două Razboaie Mondiale, este ocupată de fiecare dată de catre germani, deși se declarase stat neutru. În 1949 avea să devină membru fondator NATO, iar în 1957 membru fondator al Uniunii Europene.

Noi am avut parte de un tur de 3-4 ore prin centrul orașului, suficient pentru a fi fermecati de frumusețea acestuia. Cu siguranță insuficient dacă dorești să vizitezi fiecare muzeu, ori dacă vrei sa ieși din zona urbană, pentru a explora și natura sălbatică din apropiere.

Obiective turistice

Capitala Marelui Ducat este o bijuterie arhitecturală, în care se combină superb structurile medieval cu clădirile moderne. Centrul istoric, numit Grund, este inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, impresionând prin străzile sale înguste și clădirile vechi, dar perfect întreținute.

În apropiere găsim Chemin de la Corniche, cunoscută drept cel mai frumos balcon din Europa. Este adevărat, denumirea a fost dată de un artist luxemburghez și nu este un balcon în adevăratul sens al cuvântului, ci un punct de belvedere. Dar priveliștea este superbă, asupra văii, a râului și a zidurilor vechii cetăți. Cu siguranță aici găsim cele mai spectaculoase priveliști din intreg orașul.

Palatul Ducal

Cu siguranță cel mai important obiectiv din Luxemburg este Palatul Ducal, situat in inima orasului, servind drept reședință oficială a Marelui Duce de Luxemburg. Construcția sa începe în 1572, servind inițial drept primărie a orașului. Ulterior a avut mai multe roluri administrative, ajungând în cele din urmă să devină reședință oficială a șefului statului. O aripă a clădirii găzduiește Camera Deputaților.

Principalul stil arhitectural care se distinge este renascentist flamand, fațada sa ornamentală și detaliile fine definind acest stil. Palatul este un simbol important al monarhiei luxemburgheze și un element central al identității naționale.

luxemburg

În fața palatului există și corpul gărzii, care asigură securitatea atât a palatului, cât și a familiei suverane.

Palatul este deschis vizitatorilor doar în anumite luni ale anului. În general de la finalul lunii iulie până în septembrie.

Catedrala Notre Dame

Catedrala Notre Dame este un alt obiectiv de prim rand al orașului, fiind ridicată la început de secol al XVII-lea. Inițial o biserică iezuită, este cunoscută pentru arhitectura sa gotică târzie, în combinație cu elemente renascentiste și baroce. În 1870 este ridicată la rangul de Catedrală de catre Papa.

Una dintre cele mai impresionante caracteristici ale catedralei este portalul său sudic, care prezintă figuri sculptate în piatră, ce datează din perioada gotică.

luxemburg notre dame

La interior găsim vitralii, sculpturi și morminte ale unor personalități, inclusiv cel al contelui Jean l`Aveugle din Boemia și Luxemburg. În plus, prezintă un altar principal superb decorat, o orgă de mari dimensiuni și o criptă impresionantă.

Catedrala Notre Dame din Luxemburg are o semnificație religioasă și culturală deosebită pentru cetățeni și pentru turiști. Ea este locul în care se desfășoară evenimentele importante, cum ar fi ceremoniile de încoronare a Marelui Duce și comemorările naționale.

Tot aici se desfășoară procesiunea anuală de la Octava Maicii Domnului (Oktavmaertchen), un eveniment religios de mare importanță în Luxemburg.

Eglise Saint-Michel

La mică distanță, chiar lângă Chemin de la Corniche, se află Biserica Sf. Mihail (Eglise Saint-Michel), una dintre cele mai vechi instituții religioase din Luxemburg. Datează din secolul al X-lea, când contele Siegried a construit o capelă dedicată Arhanghelului Mihail.

Reconstruită si renovată de numeroase ori, reflectă mai multe stiluri arhitecturale, inclusiv romanic, gotic și baroc. În secolul XVII suferă modificări semnificative după ce a fost grav avariată în timpul unui asediu.

De-a lungul timpului biserica Saint-Michel a devenit nu doar un loc de rugăciune și meditație, ci și un reper cultural remarcabil. Fiind situat in centrul orașului vechi, este adesea punctul de pornire pentru turiștii care explorează centrul istoric al orașului Luxemburg.

luxemburg

Străzile din centrul istoric al orașului Luxemburg sunt in sine un obiectiv turistic, nu degeaba intreg complexul fiind inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO. Sunt câteva străzi care iți dau impresia că ești intr-un oraș in perioada medievală, în spatele zidurilor înalte de apărare. Din acestea ajungi direct pe alte străzi, la fel de fermecatoare, dar unde gasești magazine cu branduri internaționale.

Alte obiective turistice in Luxemburg

Dacă timpul permite, în capitala Luxemburg puteți vizita Muzeul Național de Istorie și Artă. Situat in centrul istoric, muzeul adăpostește colecții importante de artefacte arheologice, arte decorative și artă modernă, reflectând bogata istorie a Marelui Ducat. Se intinde pe mai multe etaje, deci dacă sunteți pasionați, alocați cel putin 2-3 ore vizitei acestui muzeu.

In afara capitalei mai sunt câteva atracții care merită o vizită: Castelul Vianden este unul dintre cel mai bine conservate castele medievale din Europa, situat in regiunea pitorească Vianden. Ridicat între secolele XI si XIV, acest castel dă senzația de întoarcere în timp.

Un alt castel, situat pe un platou stâncos, este Castelul Bourscheid. Datorită poziției sale, oferă una dintre cele mai frumoase panorame asupra râului Sure.

Echternach este cel mai vechi oraș din Luxemburg, renumit pentru abatia benedictină și pentru evenimentele religioase.

Nu în ultimul rând, Valea Mullerthal, supranumită si „Mica Elveție”, această regiune este ideală pentru iubitorii de drumeții, oferind peisaje pitorești cu formațiuni stâncoase spectaculoase și trasee bine marcate.

După ce anterior vizitasem Vatican, San Marino și Monaco, am reușit să mai adaug un microstat în „portofoliu”. Am avut această șansă prin circuitul Benelux, organizat de Karpaten Turism. Unul dintre cele mai bine structurate circuite de pe piața românească, având posibilitatea ca într-o singură săptămână să vizităm 4 capitale europene! Fără timpi mari de așteptare în autocar și multe alte orașe fermecătoare din Belgia și Olanda.

luxemburg
luxemburg

postați un comentariu

five × four =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.