Sus
  >  Evenimente   >  Noaptea Muzeelor 2023- O Aventură Culturală Fascinantă
muzeul geologic

Noaptea Muzeelor este un eveniment cultural anual care are loc în România, similar cu inițiativele similare din întreaga lume. Acest moment unic aduce laolaltă arta, istoria, tehnologia și cultura pe parcursul unui spectacol nocturn ce se întinde până în primele ore ale dimineții.

Noaptea Muzeelor are loc în luna mai în fiecare an, în aceeași zi cu Ziua Internațională a Muzeelor. Muzee și instituții culturale din toată țara, atât din marile orașe, precum București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov, cât și din localități mai mici, își deschid porțile pentru publicul larg, în mod gratuit sau cu tarife reduse.

Programul evenimentului variază de la un muzeu la altul, însă de obicei durează de la apusul soarelui până la răsăritul zilei următoare.

Noaptea Muzeelor oferă o oportunitate excelentă de a descoperi bogata colecție de cultură și artă românească. Sunt puse în valoare expoziții temporare și colecții permanente, precum și ateliere creative, proiecții de film, lecturi de poezie și diferite tematici, care aduc în prim-plan evenimentele și momentele semnificative din istoria și cultura românească.

Noaptea Muzeelor 2023

Ajuns la ediția cu numărul 19, evenimentul „Noaptea Muzeelor” va avea loc pe data de 13 mai 2023. Este primul an la care mai multe raioane din Republica Moldova se alătură României.

„Pe 13 mai, până după miezul nopţii, vizitatorii sunt invitaţi să-şi pregătească încălţămintea cea mai comodă şi să exploreze colecţiile fascinante ale muzeelor sau să se bucure de intervenţiile artistice şi de reprezentaţiile propuse de spaţiile culturale partenere. Vor fi organizate sute de evenimente speciale în spaţii muzeale, în observatoare astronomice, în spaţii de catedrale, biserici şi sinagogi, în teatre, atenee, mausolee, în primării, în castele, palate şi cetăţi, turnuri şi bastioane, în biblioteci, în studiouri de creaţie, centre culturale, în şcoli şi universităţi, în decupaje urbane creative, în spaţii de ştiinţă şi experimentare, în spaţii ale memoriei istorice, în pavilioane şi galerii de artă, în case de licitaţii şi târguri de artă, în case pentru îngrijirea bătrânilor sau în mori de hârtie. Noaptea Muzeelor va fi peste tot”, este precizat în comunicatul organizatorilor.

La nivel național sunt înscrise peste 200 de evenimente, dintre care 48 sunt doar în București. Printre cele mai importante atracții bucureștene, înscrise în program sunt: Art Safari, Casa Artelor Dinu Lipatti, Colecția de Automobile Țiriac, Muzeul Copiilor, Muzeul Fotbalului, Muzeul de Geologie, Muzeul Militar Național, Muzeul Storck, Muzeul Theodor Aman, Observatorul Astronomic, Palatul Șuțu – Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii, Muzeul „Anton Pann”, Muzeul Antipa, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național de Artă, Opera Națională, Teatrul Nottara, sau Teatrul Țăndărică.

Îmi pare rău că din listă lipsesc niște obiective importante, precum Muzeul Satului, dar în special Arcul de Triumf, pe care mi-aș fi dorit să îl bifez, cu această ocazie.

Toată lista instituțiilor participante la Noaptea Muzeelor 2023, atât din București, cât și din restul țării și Republica Moldova, se poate găsi aici.

postați un comentariu

3 × two =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.