Sus
  >  Home   >  TOP 9 insule MAGNIFICE ale Greciei!
stânci

Deși suntem în plină iarnă, în sfârșit vine zăpada, iar sezonul de ski este în toi, expresia românească zice că „omul gospodar își face iarna car și vara sanie”, iar gândul ne mai fuge din când în când la soare și plaje însorite, motiv pentru care m-am gândit să fac top 9 insule ale Greciei!

Grecia este fără îndoială o destinație care nu poate să dezamăgească, indiferent de gusturile și pretențiile fiecăruia. Pentru că Grecia oferă de toate: cultură, istorie, plaje aurii și ape turcoaz, stațiuni aglomerate și insule aproape tradiționale, viață de noapte zbuciumată și sate tradiționale.

Fiind foarte accesibilă și destul de aproape de noi, a devenit una dintre cele destinațiile favorite ale românilor, care ajung cu zecile de mii prin insulele grecești, dar și pe partea continentală. Și pentru că tot am amintit de insulele grecești, trebuie menționat faptul că Grecia este un arhipelag imens, ce cuprinde aproximativ 6000 de insule, mai mici sau mai mari.

Dintre toate acestea, se remarcă în principal trei arhipelaguri, dintre care probabil cel mai frumos este Arhipelagul Cicladelor, aflate în sudul părții continentale și Atena, la est de peninsula Pelopones. Cele mai sudice insule sunt Dodecanzele, dintre care fac parte unele foarte mici, precum Ins.Tilos sau Halki, până la foarte turistica insulp Rhodos. Insulele Ionice sunt, probabil, cele mai vizitate de către turiștii români, fiind mai ușor accesibile dinspre țara noastră. Situate în vestul țării, dintre acestea fac parte insule precum Corfu, Lefkada, Kefalonia și Zakynthos.

Dar care sunt cele mai spectaculoase insule ale Greciei? Probabil fiecare turist care este cu „Grecia în sânge” are un top propriu, sau cel puțin are o insulă mai aproape de sufletul său. Eu momentan am vizitat o singură insulă grecească și puțin din partea continentală, însă încerc să fac un top în funcție de topurile internaționale, dar și românești!

9. Lefkada – face parte din ultimul grup de insule amintit, anume cele Ionice și este din ce în ce mai iubită de către turiștii români. Insulă de dimensiuni medii, este preponderent împădurită și oferă turiștilor săi plaje de vis și peisaje incredibile. Toți care au ajuns acolo mi-au spus că își doresc să revină, ceea ce face să devină targetul meu nr.1 pentru următoarea vacanță în Grecia!
Cum ajungem: distanța dintre București și Lefkada este de aproximativ 1050km, adică 13 ore de condus. Nu este necesar să luați ferryboatul, întrucât Lefkada este legată de continent printr-un pod plutitor. În sezonul estival există și chartere cu avionul sau autocarul.
Plaje și obiective turistice: Lefkada oferă de toate, pentru toți. Partea estică a insulei este mai populată, are o infrastructură mai bine dezvoltată și prezintă o înșiruire de stațiuni, precum Nikiana, Ligia, Nydri, Vasiliki. Partea vestică a Lefkadei este cea care aduce cu adevărat renumele insulei. Aici relieful este mult mai interesant, stâncile înalte unindu-se cu marea turcoaz, formându-se unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa și chiar din lume. Aici găsim și celebra plajă Porto Katsiki, inclusă de multe ori în topul celor mai frumoase plaje din lume! Alte plaje celebre de pe insulă sunt Egremni și Kathsima, însă, din păcate, prima a fost distrusă în urma unui puternic cutremur, în 2015.
De vizitat capitala insulei, satele pescărești, cascadele și peșterile insulei, bisericile Agios Dimitrios, Agios Minas și cetatea Santa Maura. Nu în ultimul rând, este un loc excelent pentru sporturi acvatice și croaziere pe mare.

8. Skiathos – sau în traducere „Umbra lui Athos”, este cea mai importantă insulă din Arhipelagul Sporadelor de Nord, fiind poziționată destul de aproape de continent. Skiathos este celebră în principal datorită celor 60 de plaje, o densitate fantastică pentru o insulă cu dimensiuni atât de mici, dar și pentru viața de noapte pe care o oferă.
Cum ajungem: distanța dintre București și Skiathos este de aproximativ 950km. În cazul în care doriți să călătoriți cu mașina personală trebuie să țineți cont de faptul că ultima parte a drumului trebuie făcută cu ferryboatul din Volos, care este destul de costisitor. Mulți români preferă varianta zborurilor charter, deși nu sunt la fel de multe variante către această insulă, comparativ cu alte destinații din Grecia.
Plaje și obiective turistice: după cum spuneam, tocmai plajele sunt principalul atu al insulei Skiathos, în special cele situate pe coasta de sud. Fără îndoială, cea mai frumoasă plajă este Plaja Koukounaries, lată de 15m și cu o lungime de 2km, cu nisip fin auriu și ape turcoaz, toate acestea fiind completate de pădurile de pin din apropiere.
Printre atracțiile insulei se numără capitala Skiathos Town, mănăstirile Evangelistria, Panagia Kounisitria și Panaghia Eikounistria, Plaja Lalaria și Kastro, adică ruinele vechiului oraș.

7. Kos – face parte din Arhipelagul Dodecanez, fiind a treia ca dimensiune și a doua ca număr de turiști, după „rivala” Rhodos. Numită și Insula lui Hipocrat, se spune că aici s-a născut, a crescut și trăit o mare parte din viață chiar părintele medicinei, motiv pentru care găsim pe insulă și Platanul lui Hipocrat, unul dintre cie mai mari copaci din Europa.
Cum ajungem: se află la o distanță destul de mare de București, aproximativ 1400km, singura soluție viabilă fiind zborurile charter. Situată mult mai aproape de plajele Turciei decât de partea continentală a Greciei, se află la doar câteva minute cu ferryboatul de orașul turcesc Bodrum.
Plaje și obiective turistice: Plajele insulei Kos sunt fermecătoare, majoritatea fiind cu nisip fin și ape albastre, cristaline. Una dintre cele mai speciale plaje este Thermesrenumită pentru izvoarele termice care se varsă în mare și încălzesc apa, dar și pentru nisipul negru, fin. Plajele Mastichari, Kefalos, Paradise, Marmari și nu numai atrag turiștii precum niște magneți. Fiind un loc încărcat cu istorie, găsim numeroase obiective turistice, precum: Centrul istoric Kos, Sanctuarul lui Asclepeion, Muzeul Arheologic și nu în ultimul rând Neratzia – Castelul Cavalerilor.

6. Corfu – cea mai nordică dintre Insulele Ionice, este și una dintre cele mai vizitate din întreaga Grecie, adunând anual peste 1 milion de turiști. Denumită și „Insula de smarald”, între Marea Ionică și Marea Adriatică, foarte aproape de Grecia continentală, cât mai ales de Albania.
Cum ajungem: distanța față de București este de aproximativ 1000km, astfel încât drumul cu mașina personală poate fi o soluție la îndemână. Sigur, în sezonul estival există numeroase curse charter cu autocarul și avionul.
Plaje și obiective turistice: Corfu dispune de numeroase plaje spectaculoase, multe dintre ele premiate Blue Flag, iar printre cele mai interesante dintre acestea sunt: Agia Varvara – cu nisipurile sale roșiatice, Glyfada, Paleokastritsa, Canal d`amour, Kassiopi Beach, Roda Beach etc. Printre atracțiile insulei se numără orașul Corfu, cu stilul său venețian și numeroasele sale obiective turistice, Biserica Sf. Spiridon, Angelokastro, satul Gastouri, sau Palatul Achilleon.

Citește și:

Top 9 Plaje din Spania

Top 9 Plaje din Italia

Top 9 cele mai frumoase insule din LUME!

5. Zakynthos – parte a insulelor Ionice, este însă poate cea mai îndrăgită și mai vestită dintre acestea, fiind cunoscută în primul rând datorită a doi factori: celebra plajă Navaggio, unde se află cea mai fotografiată epavă din Europa și țestoasele caretta-caretta. Acestora se adaugă, bineînțeles, plajele cu nisip fin, apa turcoaz, vegetația luxuriantă, relieful deluros care predomină insula dar și viața de noapte din stațiuni precum Laganas.
Cum ajungem: distanța dintre București și Zakynthos este de aproximativ 1200 km, un drum care poate fi destul de obositor. Există și opțiunile de charter cu autocar sau avion, evident în sezonul estival.
Plaje și obiective turistice: fără îndoială, cea mai celebră plajă din Zakynthos este Navagio, un simbol al turismului grecesc! Alte plaje foarte apreciate sunt: Gerakas, Banana Beach, Argassi, Laganas, sau Dafni. Printre atracțiile insulei se mai numără cunoscutele broaște țestoase Caretta Caretta, Blue Caves, Keri Caves, viața de noapte în Laganas, priveliștea de sus asupra Plajei Navagio.

Zakynthos

4. Rhodos – este cea mai mare dintre Dodecaneze și în același timp cea mai vizitată dintre acestea. De asemenea este a patra cea mai mare insulă din Grecia și se află la intersecția Mării Egee cu Mediterana.
Cum ajungem: situată foarte departe de București, la peste 1500km, singura variantă de transport este prin cursele de avion. Se află mult mai aproape de coasta Turciei decât de partea continentală a Greciei.
Plaje și obiective turistice: Insula Soarelui beneficiază de foarte multe plaje superbe, dintre care cele mai interesante sunt: Plaja Faliraki, Plaja Pallas, Plaja Ixia și nu în ultimul rând Prasonisi, unde puteți face baie atât în Meditarană, ori în Egee, după cum preferați. Zonă cu o istorie bogată, găsim numeroase obiective turistice, precum orașul medieval Rodos, aflat în Patrimoniul UNESCO, Acropolele din Lidos, urmele celebrului Colos din Rhodos, anticul Kamiros, cât și numeroase muzee.

3. Mykonos – este una dintre cele mai scumpe destinații ale Greciei, dar și între cele mai cuceritoare! Este adesea comparată cu Ibiza pentru viața de noapte zbuciumată, dar și pentru faptul că este o destinație favorită a comunităților de gay.
Cum ajungem: insulă aflată la 1400km de București, este destul de departe de continent, astfel încât singura variantă de transport este cu avionul!
Plaje și obiective turistice: Mykonos dispune de un număr foarte mare de plaje, pentru toate gusturile, dintre care cele mai populare sunt: Plaja Paranga, Agios Ioannis, Fokos, sau Kalo Livadi. Ca atracții turistice, trebuie menționate în primul rând cele două simboluri ale insulei: casele albe și morile de vânt! Cartierul Mica Veneție din orașul Mykonos, se numește așa datorită caselor construite pe țărm, cu balcoane în stil venețian. Satul Ano Mera, cu superba Mănăstire Panagia Tourliani, siturile arheologice de pe Insula DelosCastelul Panigirakis, cât și viața de noapte.

2. Creta – cea mai sudică insulă grecească la Egee, de departe cea mai mare insulă elenă și a patra ca mărime din întreaga Mare Mediterană.  Este una dintre provinciile Greciei, iar pe cuprinsul ei se găsesc munți înalți, cel mai lung defileu din Europa, sute de plaje excelente și unul dintre cele mai importante situri antice ale țării: Knossos. Nu în ultimul rând, Creta se pare că este leagănul celei mai vechi civilizații europene, iar potrivit legendelor, Zeus s-a născut și a fost înmormântat aici.
Cum ajungem: aflată la o distanță de peste 1500km de București și atât de departe de continent, singura variantă de transport este cu avionul.
Plaje și obiective turistice: există sute de plaje pe insulă, însă unele dintre ele sunt cu adevărat spectaculoase. Între acestea se numără Plaja Balos, care alături de stânca Gramvoussa oferă un peisaj superb, Plaja Elafonisi- cu nisipul său roz și ape cristaline, Plaja Vai – cu pădurea de curmali, sau Plaja Matala. Printre atracțiile insulei se numără Ruinele Civilizației Minoice, Defileu Zakaros, Castelele Venețiene, Palatul Knossos, sau Mănăstirea Arkadi.

1.Santorini – sau Thira, după cum o numesc grecii, este unică și spectaculoasă, fiind formată din resturile unui crater vulcanic. Feriboturile intră în interiorul craterului inundat pentru a ajunge în port. Sus se află orașul Thira, iar urcușul abrupt poate fi făcut călare pe măgari, ori cu telecabina.
Cum ajungem: cea mai sudică insulă dintre Ciclade, se află la aproximativ 1500km distanță de București, la peste 100mile de portul Pireu, ceea ce înseamnă că singura variantă de transport este pe calea aerului.
Plaje și obiective turistiice: deși este o insulă de mici dimensiuni, sunt foarte multe plaje superbe, cât și atracții turistice. Santorini deține mai multe plaje care pot intra oricând în topul celor mai frumoase de pe continent, dintre acestea remarcându-se: Red Beach – celebră datorită nisipului roșiatic și a stâncilor vulcanice, White Beach – situată chiar lângă precedenta, Kolumbo Beach – o plajă cu nisip negru, adăpostită de stâncile de culoare roșie, Plaja Perissa și Plaja Kamari.
Dintre obiectivele turistice care nu trebuie ratate, se numără în primul rând orașul, cu celebrele sale case albe. O vizită la vulcan nu trebuie să lipsească, urmată de siturile arheologice, picturile rupestre, numeroasele muzee și mănăstiri.

Dacă informațiile v-au fost utile nu uitați să ne ajutați cu un like și un share! Pentru mai multe informații, idei de călătorie și ultimele știri din turism abonați-vă la newsletter și urmăriți pagina de Facebook!

postați un comentariu

16 − 7 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.