Sus
  >  Home   >  Top 9 Locuri preferate din București

În 12-13 ani de când locuiesc în București am învățat să iubesc orașul, cu bune și cu rele. Am vizitat cam tot ce se poate din el, însă anumite locuri păstrează un loc mai special în mintea mea. Și sunt primele pe listă, atunci când cineva mă întreabă ce recomand de văzut în București.

Mai jos găsiți Top 9 locuri preferate din București, strict după „gustul” meu:

9. Parcul Carol – unul dintre cele mai frumoase parcuri din Capitală. Nu se întinde pe o suprafață foarte mare, însă are concentrate mai multe atracții ce merită văzute. Având o istorie de peste 115 ani, principalele obiective sunt: Monumentul Eroilor Neamului (Mausoleul), Fântâna Zodiac, Fântâna Gheorghe Grigore Cantacuzino (ridicată în 1870 de Nabab, pe atunci primar al orașului), Giganții, Arenele Romane și nu în ultimul rând Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida”.

O plimbare prin Parcul Carol cu siguranță îți încarcă atât bagajul de cunoștințe, cât și cardul de stocare din aparatul foto.

Parcul Carol

8. Palatul Mogoșoaia – cu siguranță ar merita un loc mai sus în top, însă este ceva mai departe de centrul orașului, mai exact la vreo 10km depărtare de București. Palatul a fost una dintre reședințele domnitorului Constantin Brâncoveanu, cea mai rafinată și mai bine păstrată.

Situat pe malul lacului, palatul nu a suferit mari modificări, deși a trecut prin mai mult de 3 secole, în care istoria nu a fost foarte favorabilă. O vizită prin curtea Palatului Mogoșoaia este oricând binevenită, indiferent de sezon, iar acest „mic Versailles” autohton nu o să te dezamăgească.

Palatul Mogoșoaia

7. Muzeul Național Cotroceni – aripa veche a ansamblului Cotroceni este deschis publicului și este una dintre cele mai interesante vizite pe care le puteți face în București. Printre altele, turul cuprinde curtea interioară, Biserica Cotroceni, holul de onoare, cuhnia și 2 etaje. A fost modernizat de Regele Carol I, care deși a investit sume considerabile, a preferat Palatul Regal de pe Calea Victoriei ca locuință, Cotroceni fiind prevăzut ca locuință a urmașului său, Ferdinand. Holul de Onoare este unul dintre locurile care îți vor rămâne adânc în minte, cât și dormitoarele regale, asemănătoare celor de la Castelul Peleș.

Muzeul Cotroceni (interior)

6. Parcul Herăstrău – Parcul favorit al bucureștenilor, cel mai mare din Capitală, cu o suprafață de 110ha. Istoria parcului începe prin anii 1800, când elita de atunci a Bucureștiului se plimba pe malul lacului, îmbrăcați la 4 ace. Plimbarea pe malul lacului nu s-a schimbat, ci doar vestimentația și comportamentul.

Muzeul Satului este practic alipit de Parcul Herăstrău și este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din oraș. Numeroase statui pot fi văzute pe aleile parcului, iar unele dintre cele mai importante restaurante din Capitală sunt găzduite de Parcul Herăstrău.

5. Palatul Regal – mă refer la spațiile istorice ale Palatului Regal de pe Calea Victoriei, clădirea care adăpostește astăzi Muzeul Național de Artă. Aceste locuri nu pot fi văzute într-o vizită la Muzeul de Artă, Detaliile arhitecturale sunt superbe în aceste camere, care ascund o istorie bogată și importantă pentru România. Scara Voievozilor, Sala Tronului și Sufrageria Regală sunt cu siguranță între cele mai frumoase încăperi din București.

Ultima dată când am vizitat Palatul Regal, spațiile istorice erau disponibile publicului doar la anumite date. Astăzi se pare ca treaba s-a mai relaxat, fiind program de vizită de miercuri până duminică.

Palatul Regal (interior)

4. Cimitirul Bellu – poate mulți sunt nedumeriți de alegerea unui cimitir în acest top, însă dacă ajungeți să faceți o vizită în cel mai celebru cimitir din Capitală, o să vă schimbați opinia. Sigur, trebuie să ajungi aici cu inima și mintea deschise. Aproape la fiecare pas o să dați de un nume celebru, important pentru istoria României.

Încă din anul 1850 aici sunt înhumați oameni de mare valoare ai României, de la artiști, eroi, oameni politici, scriitori, oameni de afaceri. Probabil aici găsim cea mai mare concentrare de monumente istorice din România, numeroase capele și statui fiind protejate de stat.

Printre numeroasele personalități care se odihnesc la Bellu, se numără: Eminesc, Creangă, Caragiale, Adrian Păunescu, N. Stănescu, Labiș, G.Călinescu, Rebreanu, Ștefan Luchian, Titu Maiorescu, Iulia Hașdeu, Maria Tănase, Amza Pelea, Ion Dolănescu, Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Radu Beligan, sau capelele unor familii nobiliare, cele mai importante fiind Ghica și Cantacuzino.

Vă recomand o plimbare de câteva ore pe aleile cimitirului, cu ochii larg deschiși să nu ratați vreo personalitate. Cu siguranță ieși mai liniștit și cu foarte multe informații noi.

Cimitirul Bellu

3. Palatul Parlamentului – iubit, dar și contestat în aceeași măsură, este totuși principalul obiectiv turistic la care se gândește un străin când vine vorba despre București. Și pe bună dreptate, fiind una dintre cele mai mari clădiri din lume! Avem și noi cu ce ne mândri. Și nu doar că este mare, însă unele saloane sunt impresionante și din punct de vedere al arhitecturii și al elementelor decorative.

Sălile grandioase, acoperite cu marmură, covoarele imense și perdelele făcute manual, candelabrele imense, culminând cu priveliștea asupra Bul.Unirii, nu pot lăsa Palatul Parlamentului în afara acestui top.

palatul parlamentului
Palatul Parlamentului (interior)

2. Calea Victoriei – cea mai importantă arteră comercială a Capitalei și își păstrează această poziție de vreo 200 ani. Începând de la Piața Victoriei, până spre Centru Vechi al orașului, pe Calea Victoriei găsim magazine de lux, restaurante, dar și importante obiective istorice, clădiri vechi, impresionante.

O plimbare pe Calea Victoriei, cu toate atracțiile sale, poate dura și o zi întreagă. Iată principalele obiective turistice pe care le poți vedea printr-o plimbare pe Calea Victoriei: Palatul C.E.C, Biserica Zlătari, Pasajul Villacrosse, Casa Capșa, Palatul Telefoanelor, Teatrul Odeon, Biserica Kretulescu, Biblioteca Centrală, Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de Istorie, Ateneul Român, Muzeul Național „George Enescu”.

Calea Victoriei – Ateneul

1.Biserica Stavropoleos – probabil cea mai frumoasă biserică din București, chiar dacă foarte mică în dimensiuni. Micuța dar superba biserică a fost construită în anul 1724 de către un călugăr grec, Ioanichie, venit de la Mănăstirea Gura, din Epir- Grecia. Acesta și-a dorit să ridice în centrul orașului un han cu biserică, așa cum se obișnuia în București în perioada respectivă.

Intrarea în biserică este gratuită, așa că nu stați pe gânduri și vizitați interiorul chiar și pentru câteva minute.

Top 9 locuri preferate în București – Biserica Stavropoleos

postați un comentariu

five × three =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.