
Reptiland – cea mai nouă atracție turistică din Capitală!
Mijloc de august, o sâmbătă călduroasă, dar tocmai bună pentru plimbat prin București. Ziua a început epic, cu o vizită mult așteptată la Ateneu – pe care am reușit în cele din urmă să îl vizitez și la interior. Apoi am continuat spre partea de nord, unde am bifat o altă premieră – am urcat pentru prima dată pe Arcul de Triumf.
O să detaliez în articolul următor această experiență, pentru că aici o să discut despre un o altă atracție, proaspăt inaugurată – Reptiland.

Pasiunea pentru reptile
Probabil unii dintre voi știu că am o veche pasiune pentru această lume a reptilelor. Puteți observa un mic cameleon chiar aici, pe prima pagină a site-ului, în logo. Fosta mea agenție de turism se numea Kameleon Travel. Primul meu tatuaj a fost o salamandră, pe deget, iar timp de câțiva ani am avut ca animal de companie un cameleon.
Cu toate acestea, când Sorina mi-a spus că a auzit de o expoziție de reptile, nou deschisă în București, nu prea m-a făcut curios. Mă așteptam să fie aceleași terarii minuscule, în care stau înghesuite câteva reptile. Asemenea celor de la Zoo Băneasa, sau cum este cazul expozițiilor temporare organizate la Muzeul Antipa.
Au mai trecut câteva săptămâni și văd din nou discuții despre Reptiland, de această dată pe un grup de facebook, dedicat celor din zona turismului. Atunci am intrat pe site și am început să-mi dau seama că este posibil să mă fi înșelat.

Asemeni umblu-teleleu, Reptiland are un cameleon la logo. Clar trebuie să fie o chimie acolo. Și a trebuit să văd cu ochii mei acestă autointitulată „junglă amazoniană din mijlocul Bucureștiului”.
Neavând mașina la dispoziție în acea zi, am folosit transportul în comun. Dar, după cum spuneam în introducere, a fost o zi bună de plimbat, deci de la metrou Aviatorilor am mers pe jos până pe Bld. Expoziției, peste drum de Romexpo și la 2 pași de Universitatea Româno-Americană.
Dacă în decembrie scriam un articol despre Muzeul Fotbalului, doar al doilea muzeu privat deschis în România, din 1990 încoace, iată că la doar jumătate de an distanță mai avem un exemplu. Ok, nu este un muzeu, ci o expoziție, dar impactul este același.

Conceptul Reptiland
La aceste două exemple se vede clar că pe lângă sumele investite, promotorii lor au mai investit ceva – multă pasiune. Diferențele sunt enorme față de un muzeu de stat.
Inaugurat în iunie 2023, Reptiland este un concept unic în România și cel mai probabil, în acest colț al Europei. Își are sediul la parterul unei clădiri de birouri și se întinde pe 1000mp. Dacă veniți la sprint, terminați vizita în 10 minute și nu înțelegeți nimic. Dar nu acesta este scopul.
Aici vizita se face în tihnă. Sunt peste 40 de specii expuse, fiecare în terarii și vivarii total automatizate. Dacă aminteam de reptilele înghesuite de la Zoo și Antipa, aici iubitorii de animale nu trebuie să-și facă griji.
În primul rând, toate exponatele sunt născute și crescute în captivitate, deci sunt obișnuite cu acest mod de viață. În al doilea rând, cei de la Reptiland le acordă tot spațiul de care au nevoie, cât și terarii ce reproduc habitatele lor naturale.




Ce poți vedea la Reptiland
Treci pe la fiecare animal în parte, privește-l, citește despre el pe panoul de lângă, analizează terariul și astfel vei descoperi modul său de viață. În plus, vei afla că fiecare specie are ceva aparte, unic, o abilitate care a ajutat-o să supraviețuiască și să evolueze pe decursul milioanelor de ani.
Nu o să intru prea mult în detaliu, referitor la exponate. Pentru asta veți găsi mai mulți angajați ai Reptiland care stau la dispoziția vizitatorilor. Dar ca rezumat, aici vedem mai multe specii de iguane, geko, basiliscus (sau șopârla Iisus, care aleargă pe apă), agama cu barbă, țestoase, caimani, șerpi (printre care cel mai mare exemplar de piton reticulat din România) și evident, cameleoni.



Pe lângă reptilele prezente, expoziția mai prezintă un mare plus: plantele. Inițiatorul acestui proiect, fiind inginer horticol și unul dintre cei mai buni realizatori de terarii de la noi, și-a proiectat toată priceperea în realizarea unor microclimate, total automatizate, care te vor da pe spate.
Turul se termină impresionant, într-o reconstituire a junglei amazoniene. Toate acele plante, naturale, împreună cu sunetele de fundal, m-au retrimis pentru câte clipe în luna de miere, când vizitam Bali, sau grădinile tropicale din Singapore.
Fără îndoială, este o experiență pe care nu trebuie să o ratezi. Nici nu mai contează vârsta, chiar dacă cei mici sunt, fără îndoială, cei mai încântați.

*Rugămintea mea și fără îndoială a celor care fac parte din echipa Reptiland: Comportați-vă civilizat și aveți grijă la acțiunile copiilor. Spre deosebire de un muzeu clasic, aici vedem animale vii. Iar ciocăniturile în terarii le pot deranja și chiar speria.
În plus, se lucrează din greu pentru îngrijirea acelor plante. Nu trageți de frunze, nu le rupeți, doar pentru a vă asigura că sunt reale. Pe cât sunt de frumoase, pe atât sunt de naturale.


Vizita la Reptiland
Program de vizită:
Luni – Duminică; orele 10:00 – 20:00, ultima intrare la ora 19:00
Tarife: 50 lei/copil, 60 lei/adult
*copiii sub 4 ani beneficiază de intrare gratuită
**există tarife promoționale pentru familii, grupuri.
Pentru mai multe informații accesați site-ul Reptiland.
























