Sus
  >  Home   >  Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier I – O dezamăgire cruntă!

Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier I, cel din Gura Văii, chiar de la hidrocentrală, probabil a fost cea mai mare dezamăgire a celor 5 zile de vizite prin Banatul Montan.

Nu așteptam nimic spectaculos, însă din ce îmi aminteam din urmă cu 10 ani, când am vizitat alături de colegii de la Facultatea de Geografie, era destul de interesant de văzut modul în care funcționează și aveam o priveliște faină de deasupra barajului.

Dezamăgirea de la Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier I

Am vrut să mergem din prima zi, când am trecut de la Drobeta Turnu Severin către Orșova. Dar fiind luni, muzeul era închis.

A doua zi, după ce am făcut croaziera pe la Cazane și traseul pe Ciucarul Mare, ne-a rămas timp de vizite și am preferat să ne întoarcem câțiva kilometri până la hidrocentrală.

De această dată am găsit deschis…oarecum. Mai bine nu era! Sala Turbinelor, cea mai interesantă parte a turului, era închisă, pe motiv de lift defect. Bănuiala mea este că nu au vrut să se mai complice, în această perioadă de pandemie.

Am intrat totuși, în ideea că poate vedem până la urmă ceva interesant, despre istoria și modul de funcționare al celei mai mari hidrocentrale din România.

Ce am reușit să vizităm

Se intră direct în sala exponatelor, una mare în care sunt expuse rând pe rând obiecte care nu au legătură prea mare cu hidrocentrala. Deși jumătate din tur era indisponibil, tariful a rămas același. În plus a trebuit să plătesc și 15 lei pentru a putea face fotografii. Altă greșeală pe care am acceptat-o!

Pe site-ul muzeului specifică faptul că fotografiatul este interzis în Sala Turbinelor, însă nu zice nimic de restul muzeului, sau de vreo taxă foto.

Turul începe cu diverse roci, apoi câteva obiecte istorice descoperite în zonă, fotografii și povești despre Insula Ada-Kaleh, un remake al unei camere turcești de pe insulă, iar la final păsări împăiate, faună a Dunării.

Deja te simțeai pierdut, neștiind dacă ești într-un muzeu de geologie, de istorie, sau de istorie naturală.

Nimic despre istoria hidrocentralei și alte lucruri pe care mă așteptam să le văd. După toate acestea, ajungi într-un hol lung, cu poze pe stânga și dreapta ale barajului și componentelor acestuia. Adică am plătit taxă foto să pozez pozele…și rațele împăiate.

Turul nu a durat mai mult de 15 minute și nu am văzut nimic din hidrocentrală. Nici măcar din afara muzeului nu am reușit să pozez, întrucât este bine ascunsă după copaci și numeroase afișe cu fotografiatul interzis.

Sala Turbinelor

Cea pe care nu am putut să o vizităm, expune cele 6 turbine Kaplan, cu o putere instalată a fiecăreia de 194,5 MW, greutatea unei turbine este de 3.680 tone.

Axul turbinei are o lungime de 16 m și 71,5 rotații pe minut. La capătul inferior al acesteia se găsește butucul cu 6 pale (20 tone/pală). Rotorul generatorului are 600 tone și un diametru de 14 m.

Căderea medie de apă este de 27,5 m iar debitul necesar fiecărei turbine este de 800 mc/s. Curentul produs de turbine trece la cele 6 transformatoare ridicătoare de tensiune, apoi este transmis la stațiile de conexiune de 220 KV și de 400 KV.

Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier I
Sala Turbinelor
Informații generale despre Hidrocentrala Porțile de Fier I
  • Lucrările au avut loc între 1964 – 1972
  • Cea mai mare hidrocentrală din România și de pe Dunăre
  • Înălțimea barajului este de 74m
  • Lacul de acumulare cuprinde peste 2 miliarde mc apă
  • Există două ecluze pentru trecerea vapoarelor
  • 10 localități de pe malul românesc și 7 de pe malul sârbesc au fost strămutate
  • Administrarea și beneficiile aduse de hidrocentrală sunt împărțite în mod egal între România și vecinii sârbi.

Povestea insulei scufundate – Ada Kaleh

În 1969 apele Dunării încep ușor-ușor să înghită fiecare colțișor al insulei aflate între Drobeta Turnu Severin și Orșova. Un mic paradis a ajuns sub apele fluviului.

Casele, școala, afacerile și moscheea au fost rând pe rând acoperite. Da, moschee, pentru că in ultimele secole insula a fost ocupată în principal de o populație turcă.

Imagini Ada Kaleh

Dimensiunile insulei erau de aproximativ 1700m lungime și 500m lățime. Aceasta era populată de cca 600 turci.

Văzută drept un loc strategic important pe Dunăre, a fost ocupată de-a lungul istoriei de daci, romani, austrieci, turci.

În continuare există un plan de reconstruire a Ada Kaleh pe insula Șimian, dar dacă nu s-a făcut atunci, este greu de crezut că mai interesează pe cineva acum, după peste 50 ani.

Puteți urmări un scurt documentar despre Ada Kaleh aici.

Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier I

Vizitare Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier I

Program: Marți – Duminică 08:00 – 16:00

Ultima intrare: 15:00

Tarif: 3lei/copii, 12 lei/adulți

Se poate ajunge pe DN 6, care leagă Drobeta Turnu Severin de Orșova.

Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier I

Comments:

postați un comentariu

11 + 8 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.