Sus
  >  Home   >  Chipul lui Decebal – Cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa!

Fără îndoială cel mai important obiectiv turistic din Mehedinți, Chipul lui Decebal din Golful Mraconia, este vizitat anual de sute de mii de turiști.

Ajutat și de poziția favorabilă, într-una dintre cele mai frumoase regiuni ale țării, sculptura a devenit celebră în toată lumea, deși are o istorie relativ recentă.

Basorelieful chipului lui Decebal se află pe malul stâncos al Dunării, între Dubova și Eșelnița. În dreptul său fluviul atinge adâncimea sa maximă, de 120m.

Este curios motivul pentru care a fost ales tocmai acest loc spre comemorarea Regelui Dac. Aici sunt foarte multe vestigii romane, precum Tabula Traiana, de pe malul sârbesc și tot în această zonă avem drumul făcut de Traian pentru a ajunge în Dacia, cea mai importantă construcție de acest fel, la vremea respectivă.

Chipul lui Decebal

Dimensiuni

În privința dimensiunilor există mai multe estimări, care o încadrează între 38 și 55m. Motivul neclarităților o reprezintă unde se oprește sculptura propriu-zisă, care folosește creasca muntelui drept celebra căciulă a Regelui Dac. Majoritatea însă acceptă varianta de 55m. Lățimea este de 25m.

Lungimea ochilor: 4,3m
Lungimea nasului: 7m
Lățimea nasului: 4m

Este mai mică cu 6m decât Statuia Libertății și cu 8m mai înaltă decât Statuia lui Hristos de la Rio.

Munca din spatele monumentului

Artizanul acestei idei și tot odată finanțator, a fost omul de afaceri Claudiu Drăgan, unul dintre cei mai bogați români la începutul anilor 1990, a cărui avere ajungea în jurul miliardului de euro.

Pe lângă spiritul antreprenor, acesta era pasionat de istoria tracilor și a dacilor, scriind mai multe cărți pe această temă. Avea în plan și ridicarea unei copii în mărime naturală a Columnei lui Traian, la Cluj Napoca.

O investiție de aproximativ 1 milion de dolari și munca a 12 sculptori alpiniști a făcut ca monumentul să arate în acest fel. A rămas din păcate neterminat, cam la 60% din planul final.

Lucrările au fost începute în 1994 și abandonate în stadiul actual în 2004.

Nu a fost o muncă destul ușoară, din cauza înălțimii, dar și a viperelor. La „locul de muncă” se putea ajunge doar cu barca și nu s-au putut folosi utilaje grele. În principal s-au folosit barosul, ciocanul pneumatic, dar și cca.1 tonă de dinamită.

Cea mai dificilă parte a fost la sculptarea nasului, care s-a fisurat și exista posibilitatea să cadă. Din acest motiv s-a renunțat la blocul de piatră, iar nasul a fost remodelat și întărit cu fier și ciment.

Sub chipul lui Decebal s-a inscripționat în latină: „DECEBALUS REX – DRAGAN FECIT”, adică Regele Decebal – Făcută de Drăgan.

Cum se poate ajunge la Chipul lui Decebal

Monumentul se află în zona Cazanelor Dunării, la câțiva kilometri de Orșova și 365km de București. Se poate ajunge cu mașina pe DN57, sau se poate vedea și de pe Dunăre, printr-o plimbare cu vaporul sau barca.

Evident, nu există taxă de vizitare, pentru că nu se poate ajunge chiar lângă sculptură.

cazanele dunării

postați un comentariu

twenty + 19 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.