Sus
  >  Home   >  Peștera Muierilor

Dacă am amintit în postarea anterioară de Polovragi, inclusiv de peștera cu același nume, este imposibil să trec mai departe fără un articol dedicat poate celei mai cunoscute formațiuni speologice din România…sau dacă nu cea mai cunoscută, sigur este cea mai vizitată.

Eu am vizitat Peștera Muierilor de trei ori, chiar dacă sincer nu este cea mai impresionantă peșteră, merită văzută dacă ești prin zonă.

Se ajunge foarte ușor, plecând din Polovragi, pentru a ne continua traseul început în articolul anterior, după care se merge în direcția Novaci – Baia de Fier.

Peștera are o lungime de aproximativ 7000m, dispusă pe 4 ”etaje”, dintre care doar o parte din sectorul superior este accesibil publicului. Mai exact o porțiune de 573m a fost electrificată, între anii 1963 și 1978, fapt ce a adus un val de turiști.

Vizitarea este de nivel mediu din punctul meu de vedere, sunt săli mari, înalte, în care ai suficient spațiu de mișcare, însă sunt și coridoare înguste, joase, care pot fi dificil de parcurs pentru persoane mai în vârstă sau cu anumite dificultăți.

Cele mai importante atracții sunt Domul Mic, Sala Altarului, Bazinele Mari și Bazinele Largi, Sala Turcului, Cupola, Cascada Împietrită, sau Sala Guano (pentru cei care nu știu ce este guano, acesta reprezintă o acumulare de excremente produse de lilieci).

Totuși cea mai cunoscută încăpere este Sala Urșilor, nume preluat de la numeroasele rămășițe de schelete ale unor mamifere din perioada cuaternară, mare parte fiind urși de peșteră, dar și lei, hiene, vulpi, misteți sau lupi. Într-o altă sală, denumită Musteriana, au fost descoperite mai multe obiecte vechi de mii de ani, cât și oasele provenite de la trei indivizi, unul dintre ei având o vechime de aproximativ 30.000 de ani.

Peștera a avut și un rol important pentru locuitorii acestei regiuni, fiind folosită pe post de cetate naturală, sau mai bine zis ascunzătoare pentru femei și copii. Pentru că a fost adăpost de nădejde pentru acestea la timp de război, a fost denumită sugestiv Peștera Muierilor.

Schelet urs de cavernă

Programul de vizitare este: 1mai – 1octombrie, zilnic, orele 09:00 – 20:00
1 octombrie – 1mai, zilnic, orele 09:00 – 17:00
*Pentru acces este nevoie de un grup de cel puțin 4 persoane și este important de știut că ieșirea din peșteră se face prin altă parte, fiind necesar să parcurgeți aproximativ 1km înapoi spre parcare.

postați un comentariu

two + thirteen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.