Sus
  >  Home   >  Porto: orașul care respiră fotbal și vin de calitate

Dacă BlueAir nu anula zborul de retur și rămâneam în Lisabona doar 3 nopți, poate evitam să facem drumul până în Porto. Dar cum am fost nevoiți să mai prelungim vacanța cu o zi, era clar să trebuie să ajungem și în al doilea oraș ca mărime din Portugalia.

Cum ajungi în Porto

Majoritatea preferă să viziteze Porto, ca o extensie a unui city break în Lisabona, sau un circuit prin Portugalia. Așa cum am făcut și noi. Dar recent BlueAir a adaugat zbor direct București – Porto, deci mai mult ca sigur orașul va fi mai vizitat de către români.

Distanța dintre Lisabona și Porto este de aproximativ 300km, iar modalitățile de transport sunt numeroase. În primul rând sunt cursele aeriene interne, care pot fi găsite de multe ori la tarife excelente. Altă variantă este cu trenul, iar o cursă durează aproximativ 3ore și jumătate. Tot cam atât se face și cu autocarul, unde probabil veți găsi cele mai bune prețuri.

porto

Noi, fiind 4 persoane, am considerat că cea mai bună variantă (în principal datorită intimității și evitarea aglomerației), a fost închirierea unei mașini.
Ca și costuri am fost cam la fel cu biletele de tren. Undeva la 150 eur pentru 2 zile, cu tot asigurarea mașinii și combustibil. Extra am mai plătit parcarea, 20 eur pentru 3 zile. Drumul nu este spectaculos. Iar taxele de drum sunt destul de mari, undeva la 45 eur dus-intors.

Poate ai în minte faptul că mai străbați țara și vezi locuri noi. Tot drumul este monoton, cel puțin pe autostradă, varianta aleasă de noi. Cu siguranță, dacă timpul îți permite și poți face popasuri în orașele de pe drum, se schimbă discuția.

porto

Ce are Porto special?!

Am citit multe postări și bloguri în care se spunea că Porto este mai frumos, mai special, mai wow decât Lisabona. Nu aș putea spune acest lucru. Personal prefer Lisabona, dar Porto nu este de ratat și nu regret faptul că am făcut acest ocol de 2 zile.
De la numele orașului provine numele celebrului Vin de Porto, brand cunoscut internațional, dar și numele țării. În perioada antică, aflată sub stăpânire romană, această regiune purta numele de Portus Cale (Portul lui Cale). De aici s-a ajuns la denumirea de Portugalia.

Nu vă așteptați de la Porto la niște obiective celebre, sau clădiri monumentale, însă orașul are cu siguranță un farmec aparte, datorită râului Douro, care îl străbate, apropierii de Oceanul Atlantic și de relieful asemănător cu cel al Lisabonei, având multe dealuri și coline.

porto

De menționat faptul că orașul în sine nu are o populație foarte mare, undeva la 230.000 locuitori. Însă toată zona metropolitană, incluzând și orașul-frate de pe malul celălalt al râului – Vila Nova de Gaia – se ajunge la un total de aproape 1.800.000 locuitori.

Vinul și fotbalul

Revenind, pe scurt, la faimosul Vin de Porto, acesta este produs pe valea râului Douro și fermentat, preparat, depozitat în principal la cramele din Vila Nova de Gaia, peste drum de Porto :)

Iubitorii de fotbal nu pot trece cu vederea faptul că orașul găzduiește unul dintre marile cluburi europene – F.C. Porto, obișnuită participantă în Champions League, competiție pe care a și câștigat-o sub comanda faimosului Jose Murinho. Dar toată Portugalia, nu doar Porto, respiră fotbal. Cele 3 echipe importante ale țării, FC Porto, Sporting Lisabona și Benfica au propriile canale TV, aflate în grila națională.

porto

De ce prefer totuși Lisabona

Ce ne-a incomodat cel mai mult în Lisabona au fost străduțele în pantă, care au pus-o la grea încercare pe Sorina, însărcinată în 5 luni. Porto nu a fost cu mult mai prietenos din punctul acesta de vedere, deși are mai multe zone plate.

Din start am putut observa că Porto este puțin mai scump decât Lisabona. Asta la cazare, cât și restaurantele, transportul și inclusiv suvenirurile. Nu sunt diferențe mari, dar se simt.

porto

În plus, căutând un restaurant, în prima noapte din Porto, am „colindat” centrul la ore mai târzii. Mai mulți dubioși, drogați, cerșetori, unii dintre ei încercând să se bage în seamă.. În schimb, în Lisabona grijă mare la cei care te abordează pe stradă să vândă droguri. Sunt incredibil de mulți.

Și în Porto găsești magazinele loteriei naționale peste tot, cum sunt pe la noi casele de pariuri. Asta nu e însă un minus pentru oraș, doar o constatare personală. Au oamenii un hobby.

De vizitat prin Porto

După cum spuneam mai sus, Porto nu o să te surprindă cu obiective iconice, sau clădiri fantastice. Însă farmecul său aparte nu are cum să nu-ți placă. Iar cel mai frumos mod de a cunoaște orașul este să iei străduțele la pas. Și mai ales promenada!

  • Cartierul Ribeiro– inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acest cartier istoric al orașului este locul în care ar trebui să vă petreceți cea mai mare parte a timpului. Pierdeți-vă pe străduțele în pantă, care coboară spre râul Douro. Sute de restaurante și cafenele vă stau la dispoziție. Am avut o surpriză plăcută când la 2 metri de masa noastră a trecut un tramvai turistic, de tipul Tram28 din Lisabona.
porto
porto
  • Podul Dom Luis I – de pe malul râului, din zona Ribeiro, o să zăriți îndată și Podul Dom Luis I, probabil simbolul orașului Porto. Inaugurat în 1886, sub stricta supraveghere a lui Gustav Eiffel, face legătura între Porto și orașul-frate de peste râu. Structura este împărțită pe 2 nivelele: partea superioară este destinată metroului, iar cea inferioară pentru pietoni și traficul rutier.
porto bridge
  • Catedrala Se – una dintre cele mai importante clădiri din Porto, dar și printre cele mai vechi, tot odată un monument de artă romană. Construcția se pare că a început în a doua jumătate a sec. al XII-lea, urmând să fie finalizată după aprox. 600 de ani. Catedrala se află în cel mai înalt punct al orașului, iar pe lângă frumusețea construcției, o să aveți și una dintre cele mai frumoase priveliști din Porto.
porto
  • Torre dos Clerigos – vizibil din aproape orice punct al orașului, datorită celor 75m înălțime. Ridicat la jumătatea sec. al XVIII-lea, oferă o priveliște de ansamblu asupra Porto, celor care se încumentă să urce 230 trepte, pe un culoar îngust. Turnul, devenit celebru, este în sine clopotnița Bisericii Clerigos.
porto clerigos
  • Foz do Douro și Matosinhos – Porto este aproape de ocean, însă tot ai de mers câțiva kilometri până acolo. Cel mai simplu este cu transportul în comun, pentru a vedea cum Douro se varsă în ocean, dar și pentru a te bucura de plajele largi, nisipul foarte fin, sau valurile înalte, dacă ești pasionat de surf.
porto beach
  • Palatul Bolsa – sau Palatul Bursei, ridicat în anii 1800, din dorința autorităților locale de a arăta puterea financiară a orașului, cât și pentru atragerea investitorilor străini. Palatul este practic lipit de Biserica Franciscană, iar poziția sa în centrul istoric al orașului face să fie parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.
porto borsa
  • Degustări de vin în Vila Nova da Gaia. Pentru pasionații de vin, trecerea pe celălalt mal al râului Douro este obligatorie. Aici, în orașul-frate al Porto, se găsesc majoritatea cramelor. Un tur este startul perfect pentru a învăța o parte din secretele vinului de Porto.

Mâncarea în Porto

Menționam mai sus că Porto este un pic mai scump decât Lisabona, inclusiv dacă ne referim la mâncare. În Porto am intrat în singurul restaurant care m-a dezamăgit pe parcursul vizitei noastre din Portugalia, mâncarea fiind foarte scumpă și nesatisfăcătoare, dar tot aici am avut parte și de una dintre cele mai bune exeperiențe culinare avute până acum.

Restaurante Lage do Senhor do Padrao din Matosinhos a fost senzațional și am mâncat până nu m-am putut ridica de la masă. Am încercat mai multe feluri, parcă pentru că era penultima zi de Portugalia și cine știe când mai găseam fructe de mare atât de gustoase. Creveții cu usturoi fenomenali, iar platoul cu pește și fructe de mare a fost enorm și foarte-foarte gustos.

Până am plecat de la masă, toți 4 am dat review restaurantului, pentru unii dintre noi fiind prima dată când am făcut acest lucru pentru un local. Nu se pune problema, în cazul în care mai revin în Porto, să nu dau până la Padrao.

Francesinha și Pastel de Nata

În rest, neavând micul dejun inclus la hotel, am încercat prin oraș diverse specialități. Cel mai mult m-a impresionat Francesinha, un tip de senvici uriaș. Este umplut în principal cu 3-4 tipuri de cărnuri, printre care pot fi cârnați, carne de vită, de porc, chiflă de burger, șuncă, la care se adaugă cașcaval. Partea surprinzătoare este sosul, care se toarnă peste senvici, făcut din bere și sos de roșii. Eventual se poate adăuga și un ou ochi peste. Supa asta de senvici este exact pe gustul meu, dar posibil să nu fie pentru toată lumea.

Peste drum de hotelul nostru, dar sunt convins că și în alte zone ale orașului, se afla o cofetărie, specializată pe Pastel de Nata. Și umplutura era cu tot felul de arome, precum ciocolată, vin de porto, fructe, etc. Totuși cel mai mult mi-a plăcut tot rețeta originală.

Mai revin în Porto?

Cu siguranță nu este pe lista următoarelor ieșiri, însă la un moment dat aș reveni. În special pentru zonele adiacente, dorind să vizitez și orașele Guimaraes și Braga, aflate puțin mai la nord, sau Coimbra. Și nu în ultimul rând pentru a mânca din nou la Padrao :).

porto
borsa porto
porto

postați un comentariu

four × 4 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.