
Situat pe malul râului Guadalquivir, Sevilla este cel mai mare și frumos oraș din sudul Spaniei, provincia Andaluzia și al patrulea ca dimensiuni din toată țara.
Duminică am ajuns destul de târziu în Sevilla, pe la ora 14, după ce vizitasem anterior Italica, situl arheologic aflat la 7km de oraș și loc în care s-au născut împărații romani Traian și Hadrian și unde s-au filmat scene din serialul Game of Thrones. Am fost puțin dezamăgit pentru că nu voi putea vedea toate obiectivele trecute pe hârtie din România, așa că am mai alocat ultima zi de vizite prin Andaluzia tot Sevillei.
Vizita prin Sevilla de duminică am început-o printr-un scurt tur de oraș cu mașina, venind din nord-vest către Plaza de Espana, unde am lăsat mașina într-o parcare „românească”, păzită strașnic de baieții cu „bagă aici șefu”, varianta în spaniolă.
De aici am pornit la drum, către centrul orașului, iar după vreo 15 minute ne aflam la coadă pentru intrarea în Real Alcazar. Ușor nervos că deja trecuse jumătate de zi fără să văd ceva din oraș, starea mi s-a amplificat când am văzut numărul mare de oameni ce așteptau să intre la Alcazar. Totuși accesul s-a făcut destul de rapid, iar în scurt timp ne aflam la intrare, unde am plătit biletele (11,5eur/adult și 3 eur/student) și am trecut prin controlul de securitate.
Real Alcazar
Reședință a califatului musulman, iar mai apoi a regilor Spaniei, este cel mai vechi palat din lume încă locuit, familia regală venind aici când se află în Sevilla. Dincolo de zidurile ridicate în sec.al X-lea descoperim o lume de vis: un palat splendid, cu mozaicuri și decorațiuni arabe, iar în ultimul rând găsim fantasticele grădini, atât de atrăgătoare încât au fost folosite pentru a reprezenta Grădinile din Dorne în serialul Game of Thrones.
Cam două ore am explorat Alcazarul, însă am simțit că am făcut-o pe fugă și era necesară o zi întreagă pentru a te bucura de spectacolul oferit, dar mai erau atâtea de văzut..
Am traversat Plaza del Triunfo și am ajuns la catedrală și Giralda, următoarele obiective de pe listă. Există mai multe intrări în catedrală, unele foarte aglomerate, însă altele, mai retrase, destul de libere. Noi am nimerit la o intrare unde nu era coadă deloc, fix pe lângă Giralda. Am cumpărat biletele (9 eur/adult și 4 eur/student) și am început vizita, întâi prin catedrală. Deși citisem că este a treia catedrală ca mărime din lume și cea mai mare gotică, nu ne așteptam să dureze foarte mult această vizită. Însă am petrecut cel puțin o oră, timp în care am văzut altarul imens (făcut din aurul adus din Lumea Nouă), mormântul lui Columb, capela regală, imensa orgă, după care am urcat în Giralda. Fost minaret, a fost transformat ulterior în clopotnița catedralei și oferă o panoramă unică asupra orașului, de la aproximativ 90m înălțime.
Catedrala și Giralda
Pe înserat, în jurul orei 18 când majoritatea atracțiilor își închideau porțile, am oprit să bem o cafea lângă Catedrală, după care am mers spre un alt obiectiv de prim rand al orașului, de care ne mai puteam bucura la acea oră: Plaza de Espana. Probabil cea mai frumoasă piață din Spania și poate din Europa, folosește din plin cărămida roșie și ceramica pictată manual și are o formă semicirculară, pentru a simboliza deschiderea Spaniei către coloniile sale. Clădirea imensă din este flancată de 2 turnuri înalte de 80m, unite de o galerie cu arcade și o serie de mozaicuri reprezentând fiecare provincie a Spaniei. Inclusiv cele 4 poduri ce traversează canalul au un simbolism, reprezentând vechile regate ale Spaniei: Leon, Aragon, Castilla și Navara.
Plaza de Espana
După ce am fotografiat piața din toate unghiurile posibile și am făcut o scurtă plimbare prin Parcul Maria Luisa, care este fix lângă, am pus capăt zilei, nu înainte de a vedea Metropol Parasol, sau Las Setas, așa cum le numesc localnicii, ceea ce se traduce în „ciupercile”, datorită formei. Structura, organizată pe 4 nivele, pretinde a fi cea mai mare construcție de lemn din lume. În drum spre casă am văzut „hoardele” de fani intrând în stadionul lui Betis, pentru a participa la meciul cu Real Madrid.
Joi am ales să revenim în Sevilla în defavoarea unor alte orașe precum Jerez, Cadiz sau Huelva, însă trebuia să văd și celelalte obiective ale orașului, chiar dacă nu erau de rangul celor vizitate deja.
Metropol Parasol
Am început ziua pe la prânz, știind că avem timp suficient să vedem tot ce aveam pe listă și dacă ne trezeam la o oră mai normală, nu ca în zilele anterioare. Nu știu cum am găsit, probabil singura parcare neasfaltată, cu niște cratere imense, însă poziționată foarte bine, în fața fostei Fabrici Regale de Tutun, unde erai ajutat să parchezi de niște voluntari, cărora le plăteai oricât doreai.
Prima vizită a fost la Arhivele Generale ale Indiilor, clădire din centrul orașului, care închide triunghiul clădirilor incluse în Patrimoniul UNESCO, alături de Catedrală și Alcazar. Intrarea este gratuită și m-am bucurat din tot sufletul că nu am fost nevoiți să plătim, pentru că aș fi regretat fiecare euro. În afară de câteva replici ale unor hărți și scrisori din perioada Marilor Descoperiri nu ai nimic de văzut. În această perioadă era și o expoziție cu râul Guadalquivir în centrul atenției, care nu m-a atras deloc.
Arhivele Generale ale Indiilor
Am ieșit relativ repede și am pus pe google maps ca destinație Casa de Pilatos, cel mai frumos exemplu de palat andaluz, o capodoperă a arhitecturii din Sevilla de sec XVI. Cam 10-15 minute am mers pe străduțe înguste, până am ajuns în fața unei case ce nu părea foarte interesantă și deja ne gândeam că este o altă țeapă, la fel ca Arhivele..iar asta mai era și contracost. Și destul de scump, 8 eur/persoană, fără a avea reducere de studenți, fără a avea măcar acces peste tot. Etajul era destinat doar vizitelor cu ghid, evident și mai scumpe. Nu pot să spun că am regretat cei 16 euro plătiți, dar nici nu am fost dați pe spate. Este și greu, după ce faci comparație cu Alcazarul, însă până la urmă am apreciat frumusețea palatului și am petrecut aproximativ jumătate de oră printre zidurile sale.
Casa de Pilatos
Reveniți în zona centrală am ales un restaurant unde am luat prânzul, foarte bun și ok ca preț, ținând cont de locație. Un platou de tapas (5 sortimente diferite), o porție mare de calamar, o salată cu ton și băuturile au costat sub 30 euro.
Fericiți și sătui, am mers spre malurile râului Guadalquivir, prima oprire fiind în fața Plaza de Torros, arena taurilor, pentru câteva poze. Nu am mai intrat pentru că o făcusem deja în arena din Ronda și am considerat că e suficient.
Plaza de Torros
La câțiva pași distanță se află Torre del Oro, un alt simbol al Sevillei, construit încă din sec.al XIII-lea pe malul râului. Martor al istoriei zbuciumate a orașului, de la năvălirile inamicilor, la descoperirile lui Columb, Turnul de Aur găzduiește astăzi un mic muzeu naval și oferă o panoramă frumoasă asupra Guadalqivirului, dar și asupra centrului vechi. Tarifele sunt destul de accesibile, 3eur/adult și 1,5eur/studenți, însă nici expoziția nu este foarte impresionantă. Este totuși cu mult peste Arhivele Indiilor, prezintă documente din perioada Marilor Descoperiri, machete ale unor corăbii celebre și cel mai important, o panoramă splendidă asupra râului și a centrului istoric.
Torre del Oro
Pentru ultima vizita în Sevilla a trebuit să luăm mașina pentru a merge în nordul orașului, zona Macarena, unde am vizitat basilica cu același nume. După ce am găsit o parcare subterană în apropierea Parlamentului Andaluziei, am pornit la pas și am găsit biserica în renovare. Ofticat puțin că am bătut drumul degeaba, am observat că doar o parte din exteriorul bisericii era acoperită, interiorul fiind accesibil credincioșilor și turiștilor. În interior am putut vedea protectoarea orașului Sevilla, statuia numită Esperanza Macarena, care este plimbată prin oraș în timpul procesiunii. Cartierul Macarena este dominat de zidurile antice de apărare Almohad, din sec. al IX-lea, făcute dintr-o linie defensivă dublă cu turnuri, obloane și nu în ultimul rând Poarta Macarena.
Basilica de la Macarena
Detalii interesante despre Sevilla:
- În cartierul Triana a luat naștere dansul flamenco
- pentru o lungă perioadă, între sec.XV și XVII, portul din Sevilla a deținut monopol asupra comerțului cu Lumea Nouă, fiind îngropat în bogății.
- Cea mai mare catedrală gotică din lume
- cel mai mare altar din aur
- Acțiunea a 4 opere celebre se petrec în Sevilla: Don Giovanni și Nunta lui Figaro(Mozart), Carmen și, bineînțeles, Bărbierul din Sevilla.
- Legenda spune că orașul a fost întemeiat de Hercule
- Real Alcazar este cel mai vechi palat din lume, încă locuit