Sus
  >  Home   >  Top 9 Castele din Anglia
castelul corvinilor

Dacă primul articol din seria celor mai frumoase castele a fost rezervat Scoției (click dacă nu ați citit topul), m-am gândit să rămânem pe insulă, de această dată mai în sudul Marii Britanii, pentru cele mai frumoase castele din Anglia!

Numărul total al castelelor din Anglia nu cred că este știut cu exactitate, marea majoritatea fiind în ruine, iar peste 900 sunt în proces de reabilitare. Ca de fiecare dată însă, eu voi face top nouă al celor mai frumoase și interesante, potrivit mai multor publicații de specialitate.

9. Framlingham Castle – este un castel situat în estul Angliei, în provincia Suffolk. A fost ridicat la jumătatea sec.al XII-lea, iar prima dată a fost distrus de către Regele Henry al II-lea, fiul lui Richard Inimă de Leu. Importanța castelului a crescut în timpul Dinastiei Tudor, începând cu extinderea dorită de Henry al VIII-lea, care a confiscat proprietatea de la puternica familie Howard. Regina Mary I, sau Bloody Mary, cum este cunoscută în istorie, a restituit castelul, însă la scurt timp, sora acesteia, Regina Elisabetha I și-a atribuit din nou castelul. După moartea acesteia edificiul a ajuns din nou la familia Howard, iar în 1636 a fost donat Colegiului Pembrooke, când anexele au fost dărâmate și ridicată o casă de ajutorare.

8. Corfe Castle – construit în secolul al XI-lea, este în ruine și se află în sudul țării, în satul cu același nume, din regiunea Dorset. Cel care a ordonat ridicarea acestui castel a fost unul dintre cei mai celebri regi din istoria Angliei, William Cuceritorul, din dorința de a speria eventualii atacatori. Castelul este celebru pentru cele petrecute în timpul Războiului Civil, dintre forțele parlamentare și apărătorii regalității. Cu această ocazie, între 1643 și 1646, timp de 3 ani, Lady Blakes a reușit să controleze castelul Corfe în fața mult mai numeroasei forțe trimise de Parlament.

Citește și:

Top 9 Palate și Castele din România

Top 9 Castele din Franța

Top 9 Castele bântuite din Scoția

7. Dover Castle – numit și „Cheia către Anglia”, acestă zonă, Dover din provincia Kent, a stat în calea atacurilor care au vizat insula britanică. Cea mai veche construcție care stă dovadă și astăzi este un far roman, parte integrată în castel. Actuala construcție datează din sec.XI-XII, la dorința Regelui Henry al II-lea. În decursul timpului a luat parte la majoritatea războaielor de apărare a Angliei, începând cu războaiele contra francezilor din secolele XII-XIII, războiul napoleonian din sec.al XVIII-lea, cât și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când în 1939 tunelele au fost mai întâi transformate în buncăre anti-aeriene, iar mai apoi în centru de comandă și spital subteran. Este unul dintre cele mai mari castele din Anglia.

6. Arundel Castle – este un castel restaurat, situat în Arundel, regiunea West Sussex. Inaugurat în ziua de Crăciun a anului 1067 de către Roger de Montgomery, văr și unul dintre principalii consiliei a lui William Cuceritorul. A fost distrus în timpul Războiului Civil și restaurat ulterior în sec. XVIII-XIX-lea, în urma vizitei Reginei Victoria și a soțului său, Prințul Albert. A fost reședința pentru aproximativ 400 ani a Ducilor de Norfolk.

5. Bodiam Castle – construit în anul 1385, în regiunea East Sussex, în sudul Angliei, este considerat unul dintre cele mai bune exemple de fortăreață medievală. Când îl vezi te gândești direct la castelele pe care le vezi în filme sau în jocurile de strategie. O fortăreață imprejmuită de apă, cu un pod mobil (doar crocodilii lipsesc din lacul ce înconjoară fortăreața). A fost ridicat pentru a se proteja de invazia franceză din timpul Războiului de 100 de ani. A fost distrus în mare parte în timpul Războiului Civil, însă a fost salvat în anii 1800, când au început mai multe procese de restraurare.

4. Castelul Warwick – este un castel medieval, ridicat în 1068 de către William Cuceritorul. Construcția inițială din lemn a fost înlocuită cu una din piatră în sec. al XII-lea, iar după 200 de ani a fost refortificat, în timpul Războiului de 100 de ani. A fost folosit drept fortăreață până la începutul sec. al XVII–lea, după care a avut rolul de casă de vacanță. În prezent este deținut de Merlin Entertainments, care deține muzeele Madame Tussauds și parcurile de distracție Legoland.

3. Leeds Castle – situat în provincia Kent, este un castel mare, construit pe insulițele de pe un mic lac. Cetatea inițială a fost construită în 1119, iar mai apoi, în sec.al XIII-lea, a ajuns în stăpânirea lui Edward I, devenind reședința preferată a acestuia. În sec. al XVI-lea castelul este modernizat de Regele Henry al VIII-lea, pentru prima soție, Catherine de Aragon. Șase regine au numit Leeds Castle ca reședință, ceea ce a dus la numele de „Castelul Doamnelor”.

2. Castelul Windsor – este cel mai mare și mai vechi castel locuit din lume. Este una dintre reședințele Casei de Windsor, familia regală actuală a Marii Britanii, alături de Palatul Buckingham și Palatul Holyrood. Castelul original a fost construit în sec.al XI-lea de același William Cuceritorul, pe malul râului Tamisa. Construcția a fost dărâmată de Henry al III-lea, pentru a face loc unui palat, iar mai apoi, Regele Edward al III-lea face același lucru pentru a face un palat și mai grandios, numit „cea mai scumpă construcție din Anglia medievală”.

În timpul dinastiei Tudorilor, începând cu Henry al VIII-lea și terminând cu Regina Elisabetha I, castelul a primit o sarcină mult mai importantă, aceea de a fi curte regală și centru diplomatic. Castelul a supraviețuit în urma Războiului Civil, a fost restaurat de Charles al II-lea, iar mai apoi de George al III-lea și George al IV-lea și a fost folosit ca refugiu pentru familia regală în timpul bombardamentelor din timpul celui De-al Doilea Război Mondial. În prezent este reședința de weekend preferată a Reginei Elisabetha aII-a, iar peste 500 de persoane trăiesc și lucrează în Castelul Windsor. Este și un important obiectiv turistic, fiind situat la aproximativ 1 oră de vestul Londrei. Este unul dintre cele mai vizitate castele din Anglia!

1. Turnul Londrei – numit oficial Palatul Regal și Cetatea Majestății Sale, este poziționat în centrul Londrei, pe malul drept al Tamisei. Turnul Alb, cea mai veche parte a clădirii, a fost construită în sec.al XI-lea de William Cuceritorul și a fost folosit drept închisoare între anii 1100 și 1952, chiar dacă nu acesta a fost scopul său principal. Castelul are o mare importanță în istoria Marii Britanii, întrucât cei care aveau controlul asupra sa dominau și țara. Acesta a suferit numeroase modificări și restaurări, iar în decursul timpului a servit drept trezorerie, armurărie, menajerie, sediu al Monetăriei Regale, închisoare și sediu al Bijuteriilor Coroanei Angliei.

În Turnul Londrei și-au pierdut viața mai multe personalități, printre care Henry al VI-lea, prinții gemeni Edward și Richard, Anne Boleyn și Catherine Howard, două dintre soțiile executate ale Regelui Henry al VIII-lea etc. Ultima execuție în turn a fost a spionului german Josef Jakobs, în anul 1941. De asemenea numeroase personalități au fost închise în camerele Turnului, printre care și Elisabeta I, închisă de sora sa Mary I, înainte de a deveni regină. Momentan Bijuteriile Coroanei sunt ținute în Cazarma Waterloo din Turn.

Se spune că Turnul Londrei este printre cele mai bântuite locuri din lume, fiind semnalate numeroase fantome, printre care cea a Annei Boleyn, care umblă prin Turnul Alb ținându-și capul sub braț. Alte fantome sunt ale lui Henry al VI-lea, al prinților gemeni, Margaret Pole, Lady Jane Grey etc. În acest moment este printre cele mai vizite obiective turistice din Londra, cu peste 2milioane de vizitatori anual. Face parte și din patrimoniul UNESCO. Deși nu arată ca un castel clasic, este unul dintre cele mai vizitate și celebre castele din Anglia și probabil cel cu istoria cea mai încărcată.

Dacă informațiile v-au fost utile nu uitați să ne ajutați cu un like și un share! Pentru mai multe informații, idei de călătorie și ultimele știri din turism abonați-vă la newsletter și urmăriți pagina de Facebook!

postați un comentariu

eight + two =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.