Sus
  >  Home   >  Varna – atracțiile celui mai mare oraș de pe litoralul bulăgresc

Cu ocazia scurtei șederi în Nisipurile de Aur, am avut ocazia să vizităm și Varna, al treilea oraș ca mărime din Bulgaria și cel mai important centru de pe litoralul vecinilor.

Populația Varnei este undeva în jurul a 335.000 de locuitori, fiind la mare „luptă” cu Plovdiv pentru locul 2.

Evident, orașul are foarte multe atracții, însă noi am reușit să ajungem la doar o mică parte dintre ele. Distanța dintre Nisipurile de Aur și Varna este cam de 15-16km, ceea ce ne-a permis să ajungem cu ușurință atât seara, când ne plictisisem deja de promenada din Nisipuri, cât și în ultima zi, ca un popas în drum spre casă.

Primul contact cu Varna a fost când am traversat orașul pentru a ajunge la Pădurea de Piatră, despre care am scris într-un articol anterior. Am observat că din punct de infrastructură rutieră depășește Bucureștiul fără probleme. Foarte multe pasaje, care ajutau la decongestionarea traficului și semaforizare inteligentă..și multe camere de viteză!

varna

Parcul Primorski și faleza

După cum spuneam, seara ne-am întors în oraș, direcția fiind Parcul Primorski, cel mai celebru din Varna. Numit și „Grădina Mării”, este un parc uriaș, ce se întinde pe coasta Mării Negre. Am parcat undeva la intrare în parc și am „luat-o la vale” către promenadă. Parcul este minunat, din câte am văzut, însă scopul nostru era să ne plimbăm pe faleza orașului.

Aceasta începe cu numeroase restaurante și terase, de toate felurile. Problema este cu trotuarele.. practic nu ai pe unde să mergi! Trotuarele existente erau ocupate exclusiv de mașinile parcate de cei care stăteau la terase. Am mai intrat pe plajă, care pare excelentă, iar după scurt timp am ajuns pe adevărata faleză, spațiu destinat exclusiv pietonilor.. Singura problemă a fost cu Eva, care nu prea avea chef de plimbare și plângea într-una. :)

primorski varna
Parcul Primorski

Pe stânga aveam alte restaurante și plaja, iar pe dreapta parcul. Ne-am făcut curaj și am ajuns până în zona portului și a parcului de distracții, mergând astfel câțiva kilometri. La port ne-am întors și a doua zi, unde am mâncat foarte bine, chiar înainte de plecarea spre casă.

În această ultimă zi am vrut să mergem la Catedrala din Varna, însă am renunțat din cauza lipsei de parcări… Am vrut să mergem și la Palatul Euxinograd, care tehnic este lipit de Parcul Primorski, dar Waze nu ne-a ajutat nici de această dată să găsim o parcare în apropiere, iar de mers pe lângă cărucior nu ne mai ardea.

primorski varna
Parcul Primorski

Muzeul Retro

Am ales varianta să mergem în mall. Știu, ce să caut în mall, când Bucureștiul este plin de ele. Însă mall-urile noastre nu găzduiesc un Muzeu Retro, unul dintre obiectivele turistice principale din Varna, situat în Grand Mall.

Muzeul Retro dispune de o mare colecție de obiecte din perioada comunistă, majoritatea cu proveniență sovietică, dar și bulgărească. Multe dintre ele bine cunoscute și de noi, chiar dacă ne-am născut puțin după 1989. Deci ne-a transpus pentru câteva minute în copilărie.

Piesele de rezistență ale muzeului sunt mașinile și motocicletele, toate perfect restaurate. Dintre toate, se distinge o Volga neagră, foarte elegantă, mașină cunoscută și temută în vremurile apuse.

În plus, colecții de aparatură, jucării, postere (prea multe cu Lenin și Stalin, de parcă eram la Moscova), jucării foarte familiare, produse casnice, etc..

Muzeul Figurilor de Ceară din Varna

Surpriza noastră a fost că Muzeul Retro avea încă o secțiune, despre care nu știam, aceea a figurilor de ceară. Când am intrat ne-au căzut fețele.. în prima cameră erau numai personalități bulgare, pe care nu le știam de niciun fel.. și ne imaginam că așa o să fie tot turul și nu o să înțelegem nimic.

Dar s-a schimbat rapid situația, pentru că în următoarea încăpere, jumătate dintre exponate erau figuri mega-cunoscute, români de-ai noștri. Deci, dacă vreți să vă faceți poză cu Ceaușescu, Laura Kovesi, Țiriac, Hagi, Smiley, Inna, Regele Mihai, Nadia Comăneci, sau Simona Halep, dați o fugă până la Varna. Este foarte ciudat să îl vezi pe Regele Mihai la 1 metru de Ceaușescu…sau lângă Regele Hagi :))

Dintre personalitățile internaționale îi amintesc pe: Stalin, Lenin, Donald Trump, Vladimir Putin, Cristiano Ronaldo, Messi, Ariana Grande, Justin Bieber, Fidel Castro, Che Guevara, Michael Jackson și…personajele din Frozen.. și multe altele, evident. Doar că nu sunt poziționate foarte plăcut, precum la Madame Tussauds, unde fiecare statuie are un cadru specific.. aici, din lipsă de spațiu, sunt îngrămădite.

Program și tarife Muzeul Retro

Muzeul Retro este deschis zilnic, între orele 10:00 – 22:00.

Tarif: 20leva/ambele colecții

muzeul retro varna
muzeul retro varna

postați un comentariu

four + eighteen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.