Sus
  >  Home   >  Iași – adevărata Capitală Culturală a României!

Am ajuns în sfârșit la Iași! Era unul dintre ultimele orașe mari din țară pe care le ratasem, iar în acest caz chiar trecusem de mai multe ori prin apropiere, în drumul spre Bucovina. Însă niciodată nu am avut timpul necesar să facem un ocol.

De această dată nu am vrut să mai ratez, chiar dacă nu am rămas peste noapte, cum era planul inițial. Ne-am plimbat câteva ore pe străzile orașului, urmând să plecăm apoi în lungul drum spre casă.

Aspecte generale Iași

Fostă capitală, chiar în 3 rânduri, a Moldovei (pentru aproape 300 de ani), a Principatelor Unite (1859-1862) și al Regatului României, în timpul Primului Război Mondial (1916-1918).

Din punct de vedere al populației este al 4-lea oraș din țară, însă dacă adunăm toată zona metropolitană, ajunge pe locul 2, după București.

Poate fi numit, fără niciun fel de problemă, capitala culturală a României, datorită istoriei, dar mai ales a contribuției culturale, în special din sec. al XIX-lea.

Este cunoscut și sub denumirea de „orașul celor șapte coline”, sintagmă făcută celebră de Roma. Ulterior a fost împrumutată de numeroase alte orașe, cu această caracteristică. Cele 7 coline ale Iașului sunt: Copou, Cetățuia, Galata, Șorogari, Breazu, Repedea, Bucium-Păun.

Repere istorice

Prima menționare scrisă, descoperită, despre o așezare cu numele de „Iași” apare în 1408, într-un document semnat de domnitorul Alexandru cel Bun. Datorită poziției sale geografice, Iași a avut mult de câștigat, dar și foarte multe suferințe.

Târgul se afla pe drumul comercianților, care veneau din nord către Constantinopol, cel mai important oraș din acea perioadă, însă era și în drumul hoardelor. Astfel, orașul a fost asediat și ars din temelii de mai multe ori, de tătari, otomani, polonezi și cazaci.

Datorită poziției sale, cu atâția negustori străini care îl vizitau, s-a dezoltat rapid, dintr-un târg ajungând să fie una dintre curțile domnești ale Moldovei (pe lângă cele de la Suceava, Hârlău, Cotnari, Vaslui), iar mai târziu capitală.

Cel care mută capitala de la Suceava la Iași este celebrul Alexandru Lăpușneanu, în anul 1563, statut pe care l-a avut aproape 300 de ani, până la Unirea cu Valahia.

Iași – deschizător de drumuri

Tot din Iași, în 1600, Mihai Viteazul emite cel dintâi act și bate prima medalie, ce îl înfățișează ca Domn al celor trei principate românești, unite pentru prima dată de la daci încoace.

O perioadă de înflorire economică, comercială și culturală, a avut loc în perioada lui Vasile Lupu, cel care ctitorește Mănăstirea „Trei Ierarhi”, care va aduce un aport uriaș în cultura noastră. Aici va fi instalat primul orologiu de pe teritoriul țărilor române (1638). Tot aici se va fonda Academia Vasiliană (1640).

La tipografia de la Trei Ierarhi a fost publicată prima carte de legi în limba română, în 1646. Puțin mai departe, la Mitropolia Moldovei, a fost tipărit primul abecedar în limba română, la 1755.

Tot la Iași apare prima gazetă săptămânală de pe teritoriile românești, „Courrier de Moldavie”, un periodic scris în limba franceză, care nu a funcționat însă nici 2 luni. Revenind la Mănăstirea Trei Ierarhi, care merită un articol special, aici Alexandru Ipsilanti declară eliberarea Greciei de sub Imperiul Otoman, iar orașul este luat cu asalt de turci pentru a opri revoluția.

Inovații și cultură

Iașiul se bucură și de alte premiere la nivel național. În actuala Piața Unirii s-a jucat prima horă a unirii principatelor, pe celebrele versuri ale lui V.Alecsandri. În Parcul Copou din Iași, la 1834 se ridică primul monument de pe teritoriul țărilor române, Obeliscul cu lei, care mai este vizibil și astăzi. În același an se deschide și primul Muzeu de Istorie Naturală din România, primul Teatru Național din România (1840), prima revistă istorică românească – Arhiva românească (1840), „Dacia literară” – prima tribună literară sub conducerea lui M.Kogălniceanu, prima Grădină Botanică din România (1856).

Destule motive pentru care să-și merite numele de Capitală Culturală a României,nu? Ei, asta nu e tot.. continuăm. Din Iași a pornit Revoluția din 1848, care s-a extins apoi în restul țării. În 1860 se inaugurează prima Universitate din România…cu 700-800 ani mai târziu decât alte țări, dar e bine și așa.

3 ani mai târziu, în 1863, se înființează Junimea, celebra asociație culturală, iar în 1876 apare primul Teatru Evreiesc din lume! Prima Universitate de Medicină din România se înființează și în 1883 apare primul volum de versuri al lui Eminescu – Poesii.

Nu în ultimul rând, Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași devine prima casă memorială din România, inaugurată în 1918. O pată neagră în istoria orașului apare în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, anume pogromul împotriva evreilor. Timp de câteva zile, în 1941, la inițiativa lui Antonescu și susținut de autoritățile locale, peste 13.200 evrei au fost uciși la Iași.

Obiective turistice

Iașiul este cunoscut pentru numeroasele sale biserici și mănăstiri, însă mai are și alte atracții.

Palatul Culturii – clădirea emblematică a orașului, construit în primul sfert al sec.XX, pe locul fostului palat domnesc. Dacă inițial avea scop administrativ și juridic, a devenit între timp gazda unor instituții culturale importante, precum: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii și Centrul de Conservare și Restaurare a Patrimoniului Cultural.
Toate acestea se pot vizita, însă dacă timpul nu vă permite, măcar să vizitați clădirea din exterior. Este superbă, prin stilul său neogotic, cu detalii ornamentale fantastice.

 1. Parcul Copou – cel mai vechi parc al orașului și unul dintre cele mai celebre din România. Amenajarea sa începe sub domnia lui Mihail Sturdza, 1833-1834. În centrul parcului găsim primul monument ridicat pe teritoriul României, „Obeliscul cu lei”, iar la mică distanță se află celebrul Tei al lui Eminescu și bustul poetului.
  Teiul are o vârstă de aproximativ 550 ani și este asociat cu Mihai Eminescu. A devenit astfel cel mai celebru arbore monument al țării și un simbol al Iașiului. Nu în ultimul rând, parcul găzduiește un muzeu închinat lui Eminescu.
  În continuarea bustului, se continuă cu Aleea Junimii, fiind reprezentați următorii: Ion Creangă, Veronica Micle, Costache Negruzzi, Iacob Negruzzi, Barbu Ștefănescu-Delavrancea, etc.

Grădina Botanică – prima instituție de acest gen din România, înființată în 1856. Întinsă pe aproximativ 100ha, este și una dintre cele mai mari grădini botanice din Europa.

Bojdeuca lui Ion Creangă – este casa în care a locuit timp de 17 ani clasicul literaturii noastre, Ion Creangă. Ia servit ca locuință până în anul morții sale, 1889. Prieten apropiat al lui Creangă, casa i-a servit ocazional și lui Eminescu drept locuință. Bojdeuca lui Creangă este prima casă memorială inaugurată în România, în 1918.

Mănăstiri și biserici din Iași

 1. Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi – situată în centrul orașului, este una dintre cele mai frumoase exemple de biserică din România. Tot odată are și o valoare istorică uriașă, după cum am relatat și mai sus. A fost ridicată de Vasile Lupu, pentru a servi ca necropolă domnească. Se remarcă prin superbele ornamente exterioare.
 2. Mănăstirea Frumoasa – ctitorită în anii 1500, refăcută complet în sec XVIII și XIX. Actualmente este mănăstire de maici și după cum îi spune și numele, un superb exemplar de construcție bisericească.
 3. Catedrala Mitropolitană – sediul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a fost ridicată în 1833. Este o clădire monumentală, iar pictura interioară este în mare parte opera lui Gheorghe Tattarescu. Din anul 1889 păstrează moaștele Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Se obișnuiește ca Mitropolitul Moldovei să fie principalul candidat la postul de Patriarh al României.
 4. Mănăstirea Galata – întemeiată la finalul sec.al XVI-lea, poartă numele celebrului cartier al Constantinopolului, Istanbul de astăzi.
 5. Biserica Armenească – lăcaș de cult cu origini armenești, al cărei inscripții indică anul 1395 ca cel al întemeierii. Acest lucru este respins însă de anumiți istorici și specialiști.
 6. Sinagoga Mare – lăcaș de cult evreiesc, ridicat între 1657 – 1671, este cea mai veche sinagogă din România. Tot aici se găsește și obeliscul ridicat în memoria victimelor Pogromului de la Iași.

Cele mai multe biserici din România

Municipiul Iași cuprinde pe suprafața sa peste 70 biserici și mănăstiri. Este probabil localitatea cu cele mai multe astfel de clădiri. Printre altele, de o mare importanță și frumusețe, se mai numără: Mănăstirea Golia, Mănăstirea Cetățuia, Mănăstirea Bucium, Biserica Sf. Nicolae Domnesc, etc.

Alte obiective turistice importante se află în apropiarea orașului, precum: Castelul Sturdza de la Miclăușeni, Palatul Sturdza de la Miroslava, Palatul Cuza de la Ruginoasa, Casa Memorială Vasile Alecsandri, Muzeul de la Cucuteni, etc.

postați un comentariu

seventeen + ten =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.