Biserica Arbore – monumentul UNESCO prea puțin cunoscut
Probabil cea mai puțin cunoscută, din grupul celor opt biserici pictate din Nordul Moldovei, aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO, Biserica Arbore este situată în satul cu același nume, mai departe de un drum principal. Sincer să fiu, nici nu are grandoarea altora, precum Voroneț, Moldovița, Sucevița, sau Humor, arhitectura fiind destul de simplă, însă pictura este remarcabilă. Atât cât s-a păstrat din ea..
De această dată discutăm despre o biserică, nu mănăstire, precum cele menționate mai sus. Aici nu avem o viață monahală activă, nici măcar nu se mai oficializează slujbe religioase de câțiva ani. Cu toate acestea, pe multe site-uri apare drept Mănăstirea Arbore.
Despre ctitorul Luca Arbore
Ctitorul este Luca Arbore, unul dintre cei mai mari boieri de pe vremea lui Ștefan cel Mare. Acesta a fost pentru multă vreme portar al Sucevei, având câteva selecții și la națională. PS: pentru cine nu a prins-o, evident glumesc, pe vremea aceea portar avea o altă conotație. El stabilea hotarele moșiilor, primea solii la curte, având și rol militar și chiar de sfătuitor al domnitorului.
După zeci de ani în care a fost sub slujba domnitorilor moldoveni, în principal sub Ștefan cel Mare. A ținut piept în 1497 asediului polonilor, iar mai apoi, între 1504-1517 este sfetnicul lui Bogdan cel Orb. Ulterior devine tutorele politic al lui Ștefăniță Vodă, ajuns pe tronul țării la doar 11 ani.
Finalul tragic
În 1523 Ștefăniță îi acuză de trădare pe hatmanul Luca Arbore și pe doi dintre băieții acestuia. La scurt timp îi decapitează la Curtea domnească de la Hârlău. Despre acest eveniment avea să povestească și Grigore Ureche în Letopisețul Țării Moldovei:
„Într-acest an (7031), în luna lui aprilie, în cetatea Hârlăului, Ștefăniță Vodă au tăiat pre Arburie hatmanul, pe carile zic să-l fi aflat cu hiclenie, iară lucrul adevărat nu să știe. Numai atâta putem cunoaște că norocul fie unde are zavistie, ales un om ca acela, ce au crescut Ștefan vodă pre palmile lui, avându atâta credință și în tineréțile lui Ștefan vodă toată țara otcârmuia, unde mulți vrăjmași i s-au aflatu, cu multe cuvinte réle l-au îmbucat în urechile domnu-său. Ci pururea tinerii să pleacă și cred cuvintele céle réle (a puhlibuitorilor). Și acea plată au luat de la dânsul, în loc de dulceață amar, pentru nevoința lui cea mare, că nici judecatu, nici dovedit au pierit. De care lucru mulți înspăimântați din lăcuitorii țării au început a gândi cum vor lua și ei plată ca și Arburie, că nu multă vréme după acéia, într-același an, au tăiat și pe ficiorii lui Arburie, pre Toader și pre Nichita.”
Se pare că aceștia nu au fost niciodată găsiți vinovați de ceva anume, nici măcar judecați. De la acest episod se crede că a început un conflict deschis între boieri și domnitor, care a și murit în 1527, din câte se pare – otrăvit.
Istorie Biserica Arbore
Imediat după ce Luca Arbore a cumpărat terenurile din această zonă, se hotărăște să ridice o curte și o biserică. Aceasta avea să servească drept necropolă a familiei. Lucrările la biserică au durat doar 5 luni, între lunile aprilie și august, ale anului 1503.
Conform unei inscripții din naos, pictura interioară a fost refăcută parțial, la dorința Anei, probabil o nepoată a lui Luca Arbore. Frescele inițiale fuseseră în mare parte distruse de trupele otomane conduse de Suleyman Magnificul, în 1538. Cel încredințat cu această sarcină avea să fie Dragoș Coman din Iași. Cu această ocazie avea să execute și pictura exterioară a monumentului.
Cea mai sumbră perioadă din istoria bisericii a fost însă în sec.XVII-XVIII, când Bucovina era ocupată de austrieci. În acest timp monumentul s-a degradat puternic. Rămas fără acoperiș pentru zeci de ani, pictura a avut foarte mult de suferit.
Dacă pe parcursul timpului bogatele clădiri ridicate de Luca Arbore, în jurul bisericii, au căzut, ori au fost dărâmate, în 1867 se ridică turnul-clopotniță. Biserica o mai putem vedea în zilele noastre doar datorită unor serii de restaurări și consolidări, în anii 1909-1914, 1936-1937, 1955-1956 și 1965-1970, 1975 și între 1980-1992.
Arhitectură și pictură Biserica Arbore
Ridicată din cărămidă și piatră extrasă din zonă, biserica are o formă neobișnuită pentru acele vremuri. Plan dreptunghiular, simplu, fără turlă.
Intrarea in biserică se face printr-un portal în stil gotic. În același stil avem și baldachinul de piatră sculptată, ce are rol de mormânt al ctitorului Luca Arbore. Este considerat cel mai valoros însemn funerar gotic din Bucovina.
Deși mare parte din pictura interioară a fost distrusă, parțial sau total, mai putem descoperi câteva opere valoroase, precum tablourile votive, în care găsim probabil singura pictură care îl înfățișează pe Luca Arbore, picturile sfinților militari, cu figuri deosebite. „Cavalcada Sfintei Cruci”, „Sf.Petru împarte pâine”, portretul Împăratului Constantin cel Mare, sunt alte exemple de fresce executate impecabil.
Foarte aproape de biserică pot fi văzute două blocuri de piatră, în ale căror adâncituri s-au pregătit culorile folosite la pictură. Predomină verdele, însă apare alocuri și celebrul „albastru de Voroneț”.
Despre pictorul Dragoș Coman se spune că ar fi făcut practică prin Florența. Asta se poate vedea în opera sa, cu caracteristici vestice. De exemplu, printre sfinții martiri se găsește și Cristofor, cu pruncul Iisus pe umăr, o reprezentare cu influențe catolice.
Pe lângă „Atacul Constantinopolului”, este redat asediul perșilor din anul 626, geniul pictorului se vede în decorul fațadei de apus. Întregul perete pare a fi o carte de miniaturi, probabil cel mai valoros ansamblu de miniaturi găsit într-o biserică din Moldova.
Vizitarea Bisericii Arbore
Mai greu accesibilă turiștilor, din cauza faptului că nu se află pe un drum principal, Biserica Arbore este mult mai puțin vizitată decât alte edificii, precum Sucevița, Moldovița, sau Voroneț.
Biserica se află pe raza satului Arbore, aflat între Gura Humorului și Rădăuți.
Nefiind mănăstire, fără o activitate monahală, există posibilitatea să găsiți biserica închisă. Astfel vă puteți bucura doar de partea sa exterioară, însă nu și de interior. Se poate urca totuși în turnul-clopotniță pentru a prinde niște cadre de ansamblu.
Vizitarea Bisericii Arbore este gratuită!