Sus
  >  Home   >  Mănăstirea Trei Ierarhi – Capodopera din inima Iașiului

Spuneam în articolul despre Iași că este, probabil, orașul cu cele mai multe biserici și mănăstiri. Cel puțin ca și densitate. Cea mai specială dintre ele este, fără îndoială, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi. O adevărată capodoperă și un monument de arhitectură superb, situat în centrul Iașiului. Aici am petrecut cel mai mult timp pe parcursul vizitei noastre fulger prin capitala Moldovei.

Ctitorul Vasile Lupu

Domnitor al Moldovei în acele vremuri, Vasile Lupu este cel care hotărăște ridicarea Mănăstirii „Trei Ierarhi”, chiar în centrul capitalei sale, Iași. Având o avere imensă, dorește ridicarea unui așezământ unic, pentru a eclipsa Mănăstirea Curtea de Argeș, mândria Țării Românești.

O parte din domnia sa, Vasile Lupu nu a fost în cele mai bune relații cu celelalte țări românești, iar rivalitatea era în toate aspectele. În cele din urmă relațiile s-au îmbunătățit, iar ca semn de împăcare Vasile Lupu a ridicat Biserica „Stelea” din Târgoviște, în timp ce Matei Basarab, domnitorul Valahiei, ridică Biserica Soveja, în Moldova.

În total, Vasile Lupu a ridicat 15 biserici, iar alte 14 au fost restaurate pe timpul domniei sale. De altfel, acesta a rămas cunoscut mai mult drept ocrotitor al ortodoxiei, decât pentru politica sa externă, fiind considerat aservit otomanilor.

Mâna sa dreaptă în apărarea credinței a fost Varlaam, unul dintre cei mai cunoscuți Mitropoliți ai Moldovei din istorie. Împreună, Vasile Lupu și Mitropolitul Varlaam au lansat un program cultural ortodox, asemănător cu cel al Mușatinilor.

Mănăstirea Trei Ierarhi

Deși a fost ridicată pentru a eclipsa Mănăstirea Curtea de Argeș, nu pot spune că se ridică chiar la prestigiul și frumusețea acesteia. Însă cu siguranță este între cele mai frumoase biserici din România.. poate chiar în Top 3. Dar o să fac curând un astfel de top, pentru că am discutat deja despre foarte multe edificii religioare din România,

Ridicată între 1637-1639, pentru a servi drept necropolă domnească, combină în arhitectura sa numeroase stiluri și forme, de la bizantin, la armean-gregorian.

Ajuns prin aceste locuri, în sec. al XVII-lea, călătorul și cronicarul sirian Paul de Alep s-a declarat uimit de frumusețea Mănăstirii Trei Ierarhi, numind-o fără egal în acest colț de lume. Deci cel puțin prin ochii acestuia, se pare că Mănăstirea Curtea de Argeș a fost depășită.

Pentru a spori prestigiul capodoperei sale, Vasile Lupu face tot posibilul și reușește în cele din urmă să aducă la Iași, în 1641, moaștele Sf. Parascheva. Probabil a cheltuit bugetul Moldovei pe 2 ani, însă a reușit, pe ascuns, să transfere moaștele celei numite „Protectoarea Moldovei” din Constantinopol până la Mănăstirea Trei Ierarhi.

Și aici aveau să rămână aproape 2 secole și jumătate, până în 1887. Atunci a fost sfințită Patriarhia Mitropolitană din Iași, aflată la 300m distanță.

Evenimente istorice petrecute aici

O adevărată oază de cultură, în curtea Mănăstirii Trei Ierarhi au avut loc numeroase premiere la nivel național. De exemplu, în 1638, ctitorul Vasile Lupu instalează primul orologiu de pe teritoriul țărilor române. 2 ani mai târziu, același domnitor înființează Academia Vasiliană, instituție de învățământ superior, cu sediul la Mănăstirea Trei Ierarhi.

Aici a avut loc și Sinodul de la Iași, din 1642, convocat de Patriarhul Partenie I al Constantinopolului, sprijinit de Vasile Lupu.

În 1646, la tipografia de la Mănăstirea Trei Ierarhi se publică prima carte de legi în limba română

Mai târziu, în 1821, la Iași izbucnește semnalul de eliberare a Greciei, prin vocea lui Alexandru Ipsilanti. Aici, la mănăstire, Patriarhul Moldovei le binecuvintează acestora steagul de luptă.

Spre finalul secolului, în incinta mănăstirii a locuit, pentru o vreme, poetul Mihai Eminescu. În cinstea acestui lucru, o statuie a fost așezată în 1997, cu chipul acestuia.

Jefuită în numeroase rânduri și trecută prin cutremure, pe parcursul celor aproape 400 ani de existență. Este astăzi una dintre cele mai frumoase exemple de construcții bisericești din România.

Arhitectură Mănăstirea Trei Ierarhi

Începând cu interiorul, acesta este tipic bisericilor moldovenești din sec.al XVII-lea. În primul rând se remarcă ușa grea, turnată în bronz, având bazorelieful celor 12 apostoli. Deasupra acesteia se află icoana Sfinților Trei Ierarhi, lucrată în mozaic aurit.

În pronaos, în pereții laterali, se află patru morminte. Pe lângă osemnitele ctitorului Vasile Lupu și ale familiei sale, mai găsim și lespezile domnitorilor Dimitrie Cantemir și Alexandru Ioan Cuza.

Iconostasul nu este cel original, acesta datând de la finalul sec.al XIX-lea. Este sculptat în marmură de Carrara și decorat cu mozaicuri și emailuri. Mare parte a mobilierului bisericesc provine din timpul restaurărilor importante făcute la finalul anilor 1800, la dorința familiei regale, Carol I și Regina Elisabeta. Predomină bronzul împodobit cu fildeș și pietre prețioase

Tabloul votiv

Exteriorul este cu adevărat special și spectaculos, fiind o adevărată broderie în piatră. Găsim un mixt între elemente caucaziene, bizantine, gotice și baroce, iar blocurile de piatră sunt lipite între ele cu plumb topit. Ornamentele exterioare combină inclusiv elemente orientale, turcești și arabe, dar și armene și georgiene.

Program de vizită Mănăstirea Trei Ierarhi

Adresa: Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 28, Iaşi, România
Program: 09:30 – 12:00 și 15:00 – 17:00

postați un comentariu

17 + two =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.