Sus
  >  Home   >  Mănăstirea Humor – peste 600 ani de istorie, sub protecția UNESCO!
mănăstirea humor

Cu treaba terminată pentru moment, am părăsit Vatra Dornei, urmând lungul drum spre casă pe ruta Câmpulung Moldovenesc – Bacău – Focșani – București. Deși aveam să stăm în jur de 8 ore în mașină și să ajungem acasă pe seară, nu am ratat ocazia de a vizita 1-2 obiective turistice, aflate pe rută. Prima tentație s-a ivit după doar o oră și jumătate de la plecare, în apropiere de Gura Humorului, fiind una dintre cele mai importante ctitorii ale evului mediu moldovenesc: Mănăstirea Humor.

Istorie Mănăstirea Humor

Primele semne ale vieții monahale în zonă au o vechime de peste 600 ani, fiind vorba de vechea mănăstire, ctitorie a vornicului Ioan (Oană), la începutul anilor 1400. Întâia atestare a localității datează tot din această perioadă, anul 1415, din timpul domniei lui Alexandru cel Bun.

mănăstirea humor

Din timpul acestei biserici a rămas Tetraevangheliarul de la Humor, dăruit mănăstirii de către Ștefan cel Mare. Pe acest document găsim o pictură a domnitorului, una dintre primele picturi laice din Moldova și care este considerată cea mai reușită imagine a lui Ștefan cel Mare, devenită reper în acest sens. Ruinele vechii biserici mai sunt vizibile și astăzi, fiind situate la câteva sute de metri de actuala mănăstire.

Citește și:

Mănăstirea Putna

Mănăstirea Voroneț

Cetatea de Scaun a Sucevei

Aceasta din urmă a fost ridicată în anul 1530 de către marele logofăt Toader Bubuiog și soția sa Anastasia, la cererea domnitorului Petru Rareș. În 1535 a fost adusă o echipă de patru zugravi (printre care și Toma de la Suceava- zugravul curții domnești), care a reușit una dintre mai valoroase lucrări ale epocii. Se pare că pictura exterioară a mănăstirii este cea mai veche din țară.

mănăstirea humor

În anul 1641 au fost întărite zidurile înconjurătoare și a fost ridicat turnul de apărare, la porunca domnitorului Vasile Lupu. Inițial, turnul era parte din zidul de incintă, din care au mai rămas câteva ruine. Turnul este de formă pătrată, cu latura de 8m și este dispus pe parter și 3 etaje.
Dacă la primul etaj se urcă pe o scară din lemn exterioară, mai sus se poate ajunge doar pe scările interioare, foarte înguste. Este destul de greu pentru persoanele claustrofobe sau cu frică de înălțime să ajungă până sus. Balconul de lemn de la ultimul etaj oferă însă o priveliște frumoasă și face ca efortul să merite pe deplin.

O lungă perioadă de timp Mănăstirea Humor și-a pierdut rolul duhovnicesc, timp în care a făcut parte din Ducatul Bucovinei, ocupat de Imperiul Austriac.

mănăstirea humor

Din anul 1993, UNESCO a inclus Biserica Mănăstirii Humor pe lista patrimoniului cultural mondial, împreună cu alte șase biserici din nordul Moldovei (Arbore, Pătrăuți, Moldovița, Probota, Voroneț și Sf. Ioan cel Nou din Suceava).

Vizita și Tarife Mănăstirea Humor

Înainte de a vizita mănăstirea este de preferat să faceți o oprire la centrul de informare turistică din localitate, situat la câteva sute de metri depărtare. De aici veți primi broșuri gratuite, din care să aflați mai multe despre obiectivul pe care urmează să îl vizitați. Altfel, aceleași broșuri le veți cumpăra din interiorul mănăstirii.

Trebuie să țineți cont că absolut totul este contracost aici, un lucru la care unii, poate, nu se așteaptă. Începând cu parcarea și toaleta, până la taxa pentru vizitarea mănăstirii și pentru fotografierea exteriorului. Cred că este primul loc în care se solicită o taxă pentru a face poze în exterior.

De la parcare până la intrarea în curtea mănăstirii sunt foarte multe magazine de suveniruri, unele tradiționale, foarte interesante!

Tarife vizitare Mănăstirea Humor:

Adulți: 5 lei

Taxa foto exterior: 10 lei

*Fotografierea interioară este interzisă

 

Dacă informațiile v-au fost utile nu uitați să ne ajutați cu un like și un share! Pentru mai multe informații, idei de călătorie și ultimele știri din turism abonați-vă la newsletter și urmăriți pagina de Facebook!

postați un comentariu

sixteen + ten =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.