Sus
  >  Home   >  Vatra Dornei – un colț de rai în Bucovina!
vatra dornei

Nu am avut parte de prea multă vacanță în vara ce doar a trecut, însă, datorită treburilor, am reușit să văd mare parte din țară, chiar și zone îndepărtate prin care nu mai ajunsesem de mult timp.

Dacă în urmă cu 2 luni scriam despre Ardeal și obiective turistice vizitate prin Apuseni, Cluj și prin jud. Hunedoara, de această dată am ajuns chiar și mai departe, tocmai în frumoasa Bucovina. Două drumuri făcute în mai puțin de o săptămână, 5 nopți de cazare per total și sute de kilometri făcuți prin zonă m-au făcut să descopăr cu adevărat frumusețile Bucovinei și să mă îndrăgostesc de această regiune.

Deși am mai fost în urmă cu ceva ani pe aici, mereu am vizitat pe fugă și de obicei mergeam la Cetatea de Scaun a Sucevei, vedeam o mănăstire – 2 și apoi plecam mai departe. De această dată ne-am axat pe zona Vatra Dornei – Câmpulung Moldovenesc și bine am făcut.

vatra dornei

 

Localizare Vatra Dornei

Situată în Depresiunea Dornelor, localitatea este al cincilea centru urban al județului Suceava, cu aproximativ 15.000 de locuitori. Declarată municipiu în anul 2000, Vatra Dornei este cunoscută ca stațiune balneară și stațiune pentru practicarea sporturilor de iarnă încă din sec.al XIX-lea. Denumită și Perla Bucovineieste poziționată într-un cadru natural de vis, la confluența râurilor Dorna și Bistrița și la adăpostul munților Rarău, Giumalău, Călimani și Suhard.

Ca și distanță de principalele orașe, Vatra Dornei se află la 110 km de Suceava, 45km de Câmpulung Moldovenesc, 85km de Bistrița, 190km de Cluj Napoca și sunt 450km până la București.

Citește și:

Cetatea de Scaun a Sucevei

Mănăstirea Putna

vatra dornei

Istorie Vatra Dornei

Conform legendei, existența Dornei este atestată încă de pe vremea întemeierii Moldovei. Dragoș Vodă, întemeietorul Moldovei, s-ar fi îndrăgostit de Doina, o păstoriță din zonă, pe care ar fi ucis-o din greșeală și în amintirea ei a numit râul din apropiere.

Prima atestare istorică datează din 1592, iar în anul 1600 Mihai Viteazul își trimite armata condusă de generalul său Baba Novac în umărirea domnului Moldovei Ieremia Movilă. Din anul 1775 Dorna ajunge sub stăpânire austriacă, locuitorii devin iobagi, fapte ce generează conflicte ce durează aproape un secol. Expansiunea și dezvoltarea regiunii prinde avânt odată cu descoperirea apelor naturale.  Cele mai vechi clădiri din oraș le găsim în zona veche comercială, pe actuala Str.Luceafărul, ansamblu ridicat în sec.al XVIII-lea.

vatra dornei

În schimb cele mai frumoase clădiri ale orașului datează de la finalul anilor 1800 și începutul anilor 1900, printre care ansamblul de pe strada Eminescu, Primăria (1897), Hotelul Carol (1896), Izvorul Unirea – Actual Hotel Maestro (1896), Biblioteca (1901), etc.

Ce să faci în Vatra Dornei

Pe lângă vizitarea clădirilor istorice mai mult sau mai puțin renovate, Parcul Central este un obiectiv interesant, perfect pentru o plimbare relaxantă. Acesta este celebru pentru numeroasele veverițe, care fac deliciul vizitatorilor. Și noi, după 5 minute de plimbare pe aleile parcului am făcut cunoștință cu veverița Mariana, o vedetă locală :).

Se pot face numeroase trasee montane în zonă, există posibilitatea de a face alpinism, rafting pe Bistrița, dat pe tiroliană, chiar pe deasupra râului și nu în ultimul rând se pot practica sporturile de iarnă, pe cele 4 pârtii din stațiune.

vatra dornei

Cea mai importantă pârtie este Pârtia Dealul Negru, una dintre cele mai mari pârtii din România, cu o lungime de 3200m. Aceasta are un grad mediu de dificultate, are o diferență de nivel de 400m și beneficiază de transport pe cablu. Nu beneficiază de iluminat nocturn.

Pârtia Veverița cu grad mediu de dificultate, are o lungime de 850m și beneficiază de iluminat nocturn și instalație de producere a zăpezii artificiale. Diferența de nivel este de 180m.

Pârtia Parc 1 este destinată schiorilor intermediari, are grad mediu de dificultate și are lungimea de 900m. Este una dintre cele mai vizitate pârtii din nordul țării, beneficiază de nocturnă, tunuri de zăpadă artificială și teleski. La baza pârtiei se află o pistă de snowtubing.

Pârtia Parc 2 este recomandată schiorilor începători, având un grad scăzut de dificultate. Are o lungime de 550m, iar diferența de nivel este de doar 50m. Pârtia beneficiază de zăpadă artificială și de transport pe cablu.

Pe lângă obiectivele turistice din oraș există numeroase altele în imediata apropiere. Intrarea în Parcul Natural Călimani este la doar câțiva kilometri, în comuna Șarul Dornei, iar în Dorna Arini găsim Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului.

Din comuna învecinată, Pojorâta, pleacă unul dintre cele mai frumoase drumuri din România, Transrarăul, cu peisaje sublime și posibilitatea de a ajunge la formațiunile Pietrele Doamnei. După o plimbare de o oră – 1 oră și jumătate puteți ajunge și la Colibița, unul dintre cele mai frumoase lacuri din țară, la Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului, la mănăstiri precum Moldovița, Sucevița sau Mănăstirea Humorului, sau la Mocănița din Bucovina.

Dintre localurile în care am servit masa pot să recomand Restaurantul Maestro, unde am mâncat o ciorbă rădăuțeană excelentă, dar și un mic dejun ok și nu în ultimul rând Casa Bucovineană, probabil cel mai celebru restaurant din oraș.

Dacă informațiile v-au fost utile nu uitați să ne ajutați cu un like și un share! Pentru mai multe informații, idei de călătorie și ultimele știri din turism abonați-vă la newsletter și urmăriți pagina de Facebook!

vatra dornei

postați un comentariu

seven − 3 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.