Sus
  >  Home   >  Muzeul Theodor Aman – Universul pictorului care a marcat cultura românească

Frumoasa zi de duminică, începută cu vizita la Muzeul Țăranului Român, iar mai apoi la Biserica Mavrogheni, avea să continue într-un mod cel puțin la fel de plăcut.

Pornind în jos, pe Calea Victoriei, transformată în stradă pietonală pentru weekend, am descoperit niște comori la care nu mă așteptam. Să fiu sincer, credeam că am văzut mare parte din ce are orașul de oferit. Dar într-o scurtă plimbare însă am reușit să descopăr locuri fantastice, oarecum din întâmplare.

Văd la un moment dat semnul ce indica Palatul Ceasianu Racoviță. Îl mai văzusem de multe ori, dar niciodată nu l-am urmat. Acum timpul era de partea mea. Părăsesc Calea Victoriei și intru pe Str. C.A.Rosetti. Palatul pe care îl căutam era imediat pe partea stângă. Văd Artmark și realizez că am ascultat recent un podcast despre casa de licitații Artmark.
Dar până să intru în palat, observ peste drum o clădire superbă. Nu sunt mare cunoscător de artă, sau de arhitectură, dar și ca neinițiat fațada clădirii respective te atrage, măcar să te uiți câteva clipe mai atent. Când mă apropii, mare surpriză: Muzeul Theodor Aman.

muzeul theodor aman

Sunt câteva muzee, în special de artă și care memoriale, pe care le aveam în plan pentru o vizită, dar nu știam cu exactitate pe unde se află. Muzeul Theodor Aman pur și simplu mi s-a arătat.
Și am lăsat Artmarkul și Palatul Cesianu Racoviță să mă mai aștepte câteva minute, până îl vizitez pe Domnul Aman.

Cine a fost Theodor Aman

Grafician, pedagog, academician, întemeietor al primelor școli de arte frumoase românești, cofondator al Ateneului Român și unul dintre cei mai importanți pictori pe care i-a avut România.

Născut în familie de boieri bogați, nu a avut vreodată grija zilei de mâine, însă cu toate acestea a studiat și a încercat non stop să se autodepășească.

Urmează cursurile Școlii Centrale din Craiova, unde studiază pictura cu profesorul Constantin Lecca, după care se înscrie la cursurile Colegiului Sf. Sava din București. În cele din urmă, se stabilește timp de 7 ani la Paris, unde are mai mulți profesori iluștri.

Revenit în țară, este cofondator, alături de Gherghe Tattarescu a Școlii de Arte Frumoase din București.

Casa Memorială Theodor Aman

În anul 1869 construiește o casă-atelier unică în peisajul bucureștean. Construcția modernă, devine rapid un etalon pentru protipendada capitalei. Un nume despre care aminteam în articolul precedent, Alexandru Tzigara-Samurcaș – fondatorul Muzeului Țăranului Român, spunea că „Atelierul său era singurul centru artistic în care se aduna elita bucureșteană a timpului.”

Artistul și-a pus toata priceperea și talentul, realizând atât schița proiectului, dar și multe dintre decorațiuni. La decorația exterioară a colaborat cu sculptorul Karl Storck, iar la interior pictura murală, vitraliile, tavanele, lambriurile și sculpturile de pe mobilier, sunt toate opera lui Theodor Aman.

Devenită una dintre cele mai frumoase reședințe din Capitală, este din fericire și printre puținele care nu au suferit modificări în decursul timpului.

muzeul theodor aman

Aici avea să locuiască și să lucreze până la finalul vieții, în 1891. Din dorința artistului, în anul 1904 soția sa Ana cedează statului locuința, colecția de picturi, instrumentele, iar 4 ani mai târziu, la 16 iunie 1908 se inaugurează Muzeul Theodor Aman, unul dintre primele muzee din București.

Colecția muzeului include 165 de lucrări de pictură pe pânză, sau pe panouri din lemn. La acestea se adaugă lucrări de gravură, dar și mai multe sculpturi.

La exterior, pe fațata muzeului, atrag atenția în mod special două sculpturi, lucrate chiar de artist. Acestea îi înfățișează pe Michelangelo și Leonardo da Vinci.

Vizită la Casa Memorială Theodor Aman

Adresa: Str. C.A.Rosetti, nr.8 (aproape de Calea Victoriei, în spatele Bibliotecii Centrale Universitare)

Program: miercuri – duminică, orele 10:00 – 18:00 (ultima intrare 17:30)

Tarife: 10lei/adulți, 5 lei/elevi,studenți,pensionari
15 lei/taxa foto, 6 lei/taxa de ghidaj

muzeul theodor aman
muzeul theodor aman
muzeul theodor aman
muzeul theodor aman
muzeul theodor aman
muzeul theodor aman

postați un comentariu

2 × two =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.