Barcelona este al doilea oraș ca mărime al Spaniei și capitală a provinciei autonome Catalunia, despre care am tot auzit în ultima perioadă că își dorește independența față de regat.
Dacă până la începutul anilor `90 Barcelona nu reprezenta mare lucru în turismul mondial, a avut parte de o transformare spectaculoasă după ce a organizat Jocurile Olimpice în 1992, devenind una dintre cele mai importante orașe europene, fiind în topul mai multor domenii, începând cu arta, afaceri, arhitectură, gastronomie, sport și turism. O parte dintre localnici, deranjați de numărul mare de turiști, a organizat mai multe proteste pentru a se lua măsuri în privința diminuării numărului de vizitatori.
Cu siguranță Barcelona nu este un oraș în care să te plictisești, având posibilitatea de a-ți petrece timpul în numeroase moduri și să alegi dintr-o multitudine de atracții. Să vedem care sunt principalele obiective turistice din Barcelona!
9. Barri Gotic
Cu alei înguste, evocatoare, este cel mai vechi cartier al Barcelonei, cu monumente importante, precum catedrala și palatul medieval, care oglindesc istoria orașului. De asemenea încă păstrează vechile ziduri romane. Pe lângă atracțiile menționate anterior, nu trebuie să ratați Muzeul de Istorie al orașului și Biserica Santa Maria del Pi.
8. Aquarium
Al doilea obiectiv turistic din Barcelona ca număr de vizitatori, este și unul dintre cele mai mari Acvarii din Europa. Situat pe malul Mării Mediterane, Aquarium-ul dispune de 35 de bazine, care adăpostesc în total peste 11.000 de viețuitoare, reprezentând aproximativ 450 specii. Cel mai mare punct de atracție este tunelul pe sub apă, cu o lungime de 80m, înconjurat fiind de rechini și alte specii de pești de mari dimensiuni.
7. Catedrala La Seu
O găsim pe străzile din Barri Gotic și este ușor de recunoscut datorită fațadei impozante și a clopotniței sale. Construcția acesteia a început în sec. al XIV-lea, dar a fost finalizată mult mai târziu, abia în 1913. Din fericire au fost folosite în continuare proiectele originale din 1409, lucru ce a permis păstrarea armoniei vizuale.
În interior putem găsi o cristelniță imensă din marmură, ce datează din anul 1433, iar o placă de comemorare amintește de botezul a șase indieni aduși de Columb din Lumea Nouă.
6. Muzeul Picasso
Îl găsim în cartierul La Ribera și poate nu este cea mai frumoasă sau cea mai cuprinzătoare colecție din lume, însă este probabil cea mai reprezentativă. Cele mai multe dintre lucrări sunt din perioada de tinerețe și de dezvoltare ale artistului. Toate acestea, alături de numeroase alte lucrări sunt expuse în palatele gotice din apropiere, Berenguer de Aguilar și Baron de Castellet. Expuse în ordine cronologică, primele lucrări cuprind schițe realizate la vârsta de 10 ani. Cele mai valoroase exponate sunt cele 57 de tablouri din seriile La Meninas, dar și capodopera ultimilor săi ani – Suite 156, o serie impresionantă de gravuri.
5. Stadionul Camp Nou
Chiar dacă ești pasionat de fotbal sau nu, este imposibil să nu te impresioneze stadionul echipei F.C. Barcelona, una dintre cele mai puternice, dar și iubite echipe de fotbal din lume. Și cum o echipă cu nume are nevoie și de o casă impresionantă, Camp Nou este cel mai mare stadion de fotbal din Europa, cu o capacitate de 98.772 locuri. Chiar și în aceste condiții, clubul catalan dorește o modernizare care presupune extinderea stadionului și asocierea arhitecturii cu stilul lui Gaudi. Chiar dacă nu este zi de meci, când nu mai găsești locuri libere dacă nu cumperi bilet din timp, stadionul și muzeul clubului atrag vizitatori. Peste 1 milion de turiști trec pragul muzeului clubului și fac un tur al stadionului.
4. Casa Mila – La Pedrera
O găsim în cartierul Eixample, puternic influențat de arhitectura celebrului Antoni Gaudi. Dacă Sagrada Familia este cea mai celebră operă a acestuia, atunci Casa Mila, aflată la 10 străzi depărtare, este cel mai de succes memorial al lui Gaudi. Datorită fațadei sale ce aduce cu o stâncă, blocului i-a fost dat și numele de La Pedrera („Cariera de piatră”). Finalizată în 1910 pentru familie Mila, clădirea are una dintre cele mai neconvenționale arhitecturi din istorie. În plus, pe acoperișul clădirii urma să fie amplasată o statuie enormă a zeiței Gaia, lucru care a fost respins de autoritățile orașului. Însă pe același acoperiș putem vedea astăzi sculpturi cu forme inedite, ce au rol de hornuri.
O altă clădire cu valoare arhitecturală, situată de asemenea în Eixample și realizată de același Gaudi, este Casa Battlo, cunoscută și sub denumirea de „Casa oaselor”, din pricina balcoanelor sale.
3. La Rambla
Cea mai animată zonă a orașului și fără îndoială cel mai celebru bulevard din Barcelona, este locul ideal din care să începi explorarea centrului vechi. Întins între Piața Catalunya și Monumentul lui Columb, La Rambla și străduțele sale laterale adăpostesc numeroase puncte de atracție. Începând cu Fântâna Homentage a Francesc Macia, vedem rând pe rând Biserica romană Santa Ana, Muzeul de Artă Contemporană, Biblioteca de Catalunya, impozantul Palau de la Virreina, Gran Teatre del Liceu, superbul Palau Guell, iar mai apoi eleganta Piață Reial.
2. Parcul Guell
Una dintre atracțiile gratuite ale orașului, dar de o frumusețe răpitoare, este opera aceluiași Antoni Gaud. Aflat la aproximativ 2,5km de Sagrada Familia, avem Parcul Guell, unul dintre cele mai colorate și expansive proiecte ale celebrului artist. Deși inițial se dorea a deveni o grădină de oraș pentru peste 60 de case, planurile au fost schimbate din cauza faptului că loturile nu au fost vândute. Astfel patronul Guell a lăsat mână liberă lui Gaudi, iar acesta și-a lăsat imaginația să zboare, adăugând pavilioane, trepte, fântâni, arcade și multe mozaicuri, printre care celebra iguană de la intrarea în parc.
În interiorul parcului se poate vizita și Casa-Muzeu Gaudi, în care arhitectul a locuit pentru o perioadă, dar care nu impresionează în mod special.
1.Sagrada Familia
Fără îndoială simbolul Barcelonei, capodopera lui Antoni Gaudi este cel mai vizitat obiectiv turistic al orașului, chiar dacă nu este finalizată nici până în acest moment. Proiectul a fost început în 1882 de Francisco Villar și preluat un an mai târziu de Gaudi, care a schimbat radical întreaga arhitectură, dorind să ridice o catedrală unică. În momentul morții lui Gaudi- 1926, doar fațata Nativității era terminată, însă lucrările au continuat sporadic. Preconizările spun că urmează a se finaliza în 2026 și urmează să prezinte 18 turnuri. 12 dintre acestea ar simboliza apostolii, un grup central de încă 5 pentru a-i reprezenta pe Hristos și cei patru evangheliști, iar al 18-lea turn dedicat Fecioarei Maria.
Creatorul său este înmormântat în criptă, unde se țin slujbe religioase, iar într-un mic muzeu este prezentată istoria monumentului și rolul lui Gaudi.