Sus
  >  Home   >  Brașov
brașov

În sfârșit am revenit la Brașov… cred că este orașul pe care l-am vizitat cel mai mult, bineînțeles cu excepția Bucureștiului. De fiecare dată am revenit cu plăcere, chiar dacă pentru câteva ore, când am făcut o escală pentru a revedea Piața Sfatului sau pentru a lua masa la Ando`s, fast-food-ul meu preferat.

Unde am stat în Brașov

 

Weekend-ul trecut am ajuns din nou sub Tâmpa, în principal pentru a mai face o evadare din București dar și pentru a profita de zăpada de pe pârtii. Pentru că ne-am hotărât destul de târziu pentru această escapadă a fost destul de greu să mai găsim cazare la o pensiune, deși am sunat la 5-6 variante.. nu mai erau nicăieri 3 camere disponibile, câte aveam noi nevoie. Am apelat astfel la sistemul de rezervări prin care eu lucrez la agenție și am găsit Pensiunea Italiana 3*, situată la aproximativ 10 minute de mers pe jos de centrul istoric.
Am rezervat oarecum în grabă, să nu pierdem și aceste camere,iar abia apoi am făcut câteva cercetări, să citesc recenzii sau să văd niște poze. Am fost oarecum speriat și dezamăgit de alegere și de faptul că nu am mai așteptat să verific și alte posibilități. Găseam niște poze în care apăreau sobele cu teracotă în camere și nu eram mare fan. Ajunși la fața locului însă am găsit niște camere destul de spațioase, foarte călduroase, băile erau diferite (unele aveau cadă, altele cabină de duș) și niciuna din cele primite nu aveau sobe..

Am aflat apoi că pensiunea era găzduită de o clădire istorică, ridicată în secolul al XIX-lea. Doar 2 chestii m-au deranjat la camera în care am fost cazat: 1.geamul din tavan, fiind oarecum la mansardă, care nu se putea acoperi cu nimic și intra lumină noaptea de la becurile stradale și 2. paturile twin, înguste și cu perne foarte mici și moi pe care m-am odihnit cam greu. În rest atmosfera foarte prietenoasă, personal amabil, chiar ne-au deschis ușile mari pentru a parca mașinile în interiorul curții. Concluzie, dacă doriți o cazare aproximativ aproape de centru, la tarif mediu și condiții decente vă recomand această variantă.

Panorama Brașov

Unde mănânc în Brașov

 

Dacă aminteam la începutul articolului de Ando`s, unde se poate mânca foarte mult, bun și ieftin, însă la nivel de fast-food, de această dată am preferat să mergem la restaurante și puburi, pentru a încerca ceva nou prin Brașov.

Vineri seară am ieșit să luăm cina la Restaurant Sergiana, unul cu bucătărie tradițională care mi-a plăcut enorm! Pe lângă jumările cu ceapă ce ne-au fost servite din partea casei (au fost FABULOASE) și mâncarea comandată a fost extraordinar de gustoasă. Tarifele bune, poate un pic peste medie, însă ținând cont de calitate și de amplasarea hotelului aproape de centrul istoric se cam justifică. Îl puteți găsi la intrarea pe strada Mureșenilor.

A doua zi dimineață am mers în centrul istoric pentru a căuta un local să servim micul dejun și am ajuns la Jamaica Pub. Aici am mâncat cea mai bună omletă ever. Îl găsiți pe strada Michael Weiss.

Seara am mâncat la un alt restaurant cu specific românesc, amenajat foarte rustic și cu mâncare destul de ok, însă nu la nivelul Restaurantului Sergiana.  Acesta se numește Restaurant Cămara Bunicului, unde am servit însă niște cârnați și o tocăniță foarte bună. Îl găsiți tot prin centrul orașului, pe strada Diaconu Coresi. După masă am revenit la Jamaica Pub unde am petrecut restul serii.

În cele din urmă, duminică dimineață am luat micul dejun pe Str.Republicii la Deane`s Irish Pub, unde am servit un mic dejun englezesc excelent.

Oraș cu istorie bogată

 

Istoria orașului săsesc începe în anul 1211, atunci când Cavalerii Teutoni, conduși de Hermann von Salza, s-au instalat în Țara Bârsei, pentru a lupta împotriva cumanilor. A fost menționată pentru prima dată cetatea Corona în 1235, al cărui nume germanizat a fost Kronstadt. Grație poziției sale geografice, situat fiind între Europa Centrală și Marea Neagră, a devenit un oraș prosper, cunoscând un avânt economic în sec.al XVI-lea. În această perioadă umanistul Johannes Honterus devine primul pastor al orașuluim răspândit lutheranismul, iar diaconul Corint tipărește primele cărți în limba română.

Între cele 2 războaie mondiale, Brașovul era al doilea cel mai mare oraș din țară, după București, a suferit de pe urma bombardamentelor în timpul celui de-al doilea, numeroși etnici germani au fost deportați în URSS, iar timp de un deceniu a purtat numele de Orașul Stalin. În 1987 au avut loc manifestații împotriva regimului comunist, iar la Revoluție a fost al doilea oraș după Timișoara care a ieșit în stradă.

Piața Sfatului

Ce vizităm în Brașov

 

Referitor la oraș, nu cred că mai este nevoie să spun unde se află Brașovul, fiind unul dintre cele mai vizitate orașe din România. Probabil cu toți avem sau am văzut cel puțin câte o poză făcută la fântâna din Piața Sfatului.

Probabil cea mai fotografiată fântână din România

Centrul istoric se întinde la poalele muntelui Tâmpa, fiind concentrat în jurul Pieței Sfatului, la care se ajunge prin Str. Mureșenilor sau Str. Republicii. Aglomerată și adesea fiind pe post de scenă în aer liber, piața este dominată de silueta Bisericii Negre și ocupată în mare parte de Casa Sfatului. Alte clădiri importante care înconjoară Piața Sfatului sunt Catedrala ortodoxă Adormirea Maicii Domnului, ridicată la sfârșitul sec. al XIX-lea și mai cu seamă Casa Negustorilor. Ridicată în 1544, aici se comercializau mărfurile executate de diferite bresle, în special cizmari și cojocari. În prezent acest monument istoric adăpostește galerii comerciale, un restaurant și o cafenea.

Casa Negustorilor

Catedrala Ortodoxă

Revenind la Casa Sfatului, aceasta a fost ridicată inițial la începutul anilor 1400, drept turn de supraveghere. La începutul sec.al XVI-lea clădirea primește rolul de primărie a orașului. În decursul secolelor monumentul a suferit mai multe daune, printre care incendiul din 1608, cutremurul din 1662, un al doilea incendiu în 1682 care afectează turnul trompetiștilor, iar în 1689 marele incendiu, provocat de atacurile habsburgilor, distruge o mare parte din clădire. A fost necesar aproape un secol pentru a fi restaurată în stilul baroc, aproximativ în forma cunoscută astăzi. Acum a fost adăugată pe fațada principală stema Brașovului. În 1876 primăria orașului se mută într-o altă clădire, iar la începutul sec.al XX-lea se dorește demolarea edificului, salvat doar datorită unor puternice campanii din presă. Din 1950 găzduiește Muzeul Județean de Istorie, care ocupă cele două etaje.

Casa Sfatului

În apropiere găsim și Casa Mureșenilor, pe care o găsim pe strada cu același nume. Acesta este casa natală a compozitorului Iacob Mureșanu, și adăpostește un muzeu dedicat acestei ilustre familii din care au mai făcut parte sculptorul Traian Mureșan, pictorița Elena Mureșan, dar și Andrei Mureșan, erou al Revoluției de la 1848 și autor al poemului, care expus pe muzică urmează a fi imn național începând cu 1990 – Deșteaptă-te, române!

Probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic in Brașov este Biserica Neagră. Este una dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din țară, fiind considerată și cea mai mare biserică din țară după dimensiunile sale: 80m lungime și 38m înălțime. Construcția începe în anul 1383, pe locul unei vechi biserici romane, distruse de invaziile tătarilor. În momentul finalizării era considerată cea mai mare biserică dintre Viena și Constantinopol.

biserica neagra

Biserica Neagră

Apelativul de Biserica Neagră provine de la sfârșitul sec.al XVII-lea, de la incendiul din 1682 amintit și puțin mai sus. Acest incendiu teribil a făcut aproximativ 3000 de victime, însă biserica a rezistat. Cu toate acestea urmele incendiului se văd și în ziua de astăzi, întrucât pereții s-au înnegrit. Cel mai vestit pastor este Johannes Hotenrus, cel care a răspândit învățăturile lui Luther și a cărei statui este prezentă în fața bisericii.

biserica neagra

Biserica Neagră

Interiorul Bisericii Negre adăpostește băncile decorate de fostele bresle, care își marcau locurile prin picturi specifice. De asemenea aici întâlnim a doua cea mai mare colecție de covoare orientale din Europa, după cele de la Palatul Topkapi din Istanbul. Găsim peste 110 covoare turcești din sec. XV-XVI.

Alte piese de rezistență ale Bisericii Negre sunt cristelnița originală, din bronz, din anul 1472, portalurile gotice din 1477, altarul din Feldioara din sec.XV și cel mai mare clopot de bronz din România, cu o greutate de 6 tone.

La cinci minute în spatele Bisericii Negre găsim o ciudățenie, anume Strada Sforii, una dintre cele mai înguste străzi din Europa, cu o lățime cuprinsă între 111 și 135 cm.

strada sforii

Strada Sforii

Strada Republicii este o zonă pietonală foarte plăcută, flancată de clădiri colorate, în general în stil baroc. Este animată pe tot parcursul anului de numeroasele restaurante și terase, care se întind în special în sezonul cald.

Strada Republicii – iarna

În apropiere putem vizita Mănăstirea Franciscană, un vestigiu al vechii mănăstiri din 1450 și renovată apoi în sec.al XVIII-lea. De asemenea, pe Bld. Eroilor puteți vizita Muzeul de Artă și Etnografie. 

Pe Strada După Ziduri, găsim Bastionul Graft, construit în 1521 pentru a lega fortificațiile de Turnul Alb. De asemenea putem vizita Turnul Alb, un turn semicircular ridicat în 1494. Acesta oferă o perspectivă minunată asupra centrului orașului și poate fi accesat foarte ușor și de pe drumul ce duce către Poiana Brașov. Pe aceeași stradă găsim și Poarta Ecaterina, singura poartă medievală păstrată parțial. Turnul, care datează din 1559, este flancat de patru turnulețe simbolizând privilegiile acordate orașului.

poarta ecaterina

Poarta Ecaterina

O altă zonă în care avem ce vizita este cartierul Șchei, unde putem vizita Biserica Sfântul Nicolae, atestată din sec.XV, dar și Muzeul Primei Școli RomâneștiPoarta Șchei (1828) permite accesul spre strada cu același nume și înlocuiește o poartă anterioară, distrusă de un incendiu.

poarta schei

Poarta Șchei

Tâmpa este locul ideal pentru un belvedere asupra orașului, iar în vârf se poate ajunge după un drum de 6 minute cu telefericul. De la o altitudine de 955 de metri (360 metri deasupra orașului), puteți avea o altă perspectivă asupra Bisericii Negre și a Pieței Sfatului.

Tâmpa

Orașul este foarte iubit și printre amatorii sporturilor de iarnă, fiind la 15 km de cea mai luxoasă stațiune de ski din România, Poiana Brașov și la mică distanță de alte stațiuni cu importanță națională, precum Predeal, Sinaia, Bușteni sau celelalte stațiuni de pe Valea Prahovei.

Noi am ales de această dată pârtia Clăbucet din Predeal, aflată cam la 20minute cu mașina de centrul Brașovului. Deși nu sunt mare iubitor al sporturilor de iarnă (sau mai bine zis, nu eram), am închiriat sâmbătă și duminică placă și am încercat să nu îmi rup picioarele. Pentru prima dată eu cred că m-am descurcat onorabil.

Tarifele pentru închiriat echipament complet de snowboard este 30-40RON pentru o zi, în funcție de centrul de închirieri la care ajungeți. Noi am folosit banda de urcare de pe pârtia pentru începători, iar o urcare costă 3 lei. Aproximativ 25-30RON am văzut că erau tarifele și pentru ski, chiar dacă noi nu am fost atrași de așa ceva. Alte modalități de a vă distra în Predeal sunt tubingul sau închiriat ATV, însă din păcate nu vă pot ajuta cu niște prețuri. Știu că tubingul costă 50 lei/colac pentru 2, în Poiana Brașov.

Pârtia Clăbucet – Predeal

Brașovul a fost din momentul în care l-am vizitat prima dată, în urmă cu peste 10 ani și este în continuare unul dintre orașele mele preferate din țară. Acum că am descoperit că îmi place snowboardul și o să vin mai des la munte, cu siguranță voi vizita și Brașovul mai des…abia aștept!

Piața Sfatului – iarna

Biserica Neagră

Biserica Neagră (detaliu)

Casa Sfatului (detaliu)

Piața Sfatului – vara

Str. Republicii -vara

postați un comentariu

four × 3 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.