Dacă tot am scris despre cele mai frumoase castele, clasificate pe țările în care se află, să facem și un clasament european, pentru a vedea care sunt cele mai frumoase și interesante de pe continent!
Este un capitol la care țara noastră stă foarte bine, astfel încât în toate topurile realizate la nivel european sau mondial, avem cel puțin un loc asigurat. Însă nu doresc să fiu subiectiv și să introduc prea multe castele de la noi, așa că, pe lângă părerea personală, am ținut cont și de numărul de prezențe al edificiilor în alte topuri realizate pe internet.
9. Castelul Mont St.Michel, Franța – Situat pe o insulă din Normandia, bătut de vânturi puternice și lovit de valuri, este înconjurat de nisipuri mișcătoare și accesibil doar pe un drum îngust. Abatia, intrată în Patrimoniul Mondial UNESCO, este loc de pelerinaj de mai bine de un mileniu. Pe această stâncă accesibilă numai la reflux a fost ridicată în anul 708 prima capelă. Mai apoi, în sec. al X-lea, Richard I, duce de Normandia, construiește o abatie benedictină. Cu timpul s-au mutat aici călugări, iar importanța i-a crescut din ce în ce mai mult.
În timpul Revoluției Franceze toate construcțiile au fost confiscate și transformate în închisoare. Restaurările au început la mijlocul sec. al XIX-lea, la cererea publică a lui Victor Hugo. În 1966 au revenit călugării, iar Mont St. Michel a redevenit o abatie benedictină.
8. Castelul Segovia, Spania. Este fără îndoială atracția principală a orașului și probabil cel mai frumos castel al Spaniei. Alcazarul Segovia are turnuri ce se înalță ca un miraj în capătul de vest al stâncii, deasupra confluenței râurilor Clamores și Eresma. Această priveliște i se datorează Regelui Habsburg Filip al II-lea, cel care a adus adaosuri majore castelului medieval inițial. A nu se rata vederile panoramice de pe acoperișul temniței, unde se ajunge după urcarea a 150 trepte înguste.
7. Castelul Eilean Donan, Scoția. Este situat pe o mică insulă, în vestul Scoției, unde se întâlnesc trei lacuri (Loch Duich, Loch Long și Loch Alsh). Istoria castelului începe la startul sec.al XIII-lea, în timpul Regelui Alexander al II-lea. În timpul renovărilor din secolul trecut a fost adăugat și un pod de piatră care facilitează accesul pe insulă.
6. Castelul Pena, Portugalia. Situat la 30km de Lisabona, pe dealurile verzi ale orașului Sintra, Castelul Pena imprezionează în primul rând prin culorile sale pastelate, dar și prin arhitectura fantezistă. Construit în sec.al XIX-lea, la inițiativa Regelui Ferdinand al II-lea, castelul a devenit una dintre principalele atracții ale Portugaliei, face parte din cele 7 minuni ale Portugaliei și din Patrimoniul Mondial UNESCO.
5. Castelul Chenonceau, Franța – este unul dintre cele mai celebre castele de pe Valea Loarei și probabil cel mai romantic din Franța. Se spune că a fost creat de către femei pentru femei. Construit în sec. al XVI-lea de către Catherine Briconnet, a fost dăruit mai târziu de Henric al II-lea amantei sale Diane de Poitier. Aceasta a comandat construirea unui pod peste râu pentru a pleca mai ușor la vânătoare, însă după moartea regelui a fost alungată de către regină, Caterina de Medici. Acesta a dorit ridicarea unei galerii de 2 etaje deasupra podului, realizându-se un model de eleganță și simetrie. Castelul a fost dat uitării în sec. al XVII-lea, însă readus în memoria colectivă în sec. al XVIII-lea, când filozoful Jean Jacques Rousseau a locuit aici. În timpul Primului Război Mondial a fost transformat în spital militar, iar în Al Doilea Război Mondial a fost bombardat de nemți.
4. Castelul Corvinilor, Hunedoara, România – Fortăreața domină centrul orașului Hunedoara, prin turnurile sale roșii, impunătoare și prin zidurile abrupte. Este din punctul meu de vedere prototipul unei cetăți medievale, al unui castel din secolulele XIV-XV. Fix pe acest model vedeam castelele în filme, documentare sau în desene când eram mic.. Turnuri roșii, înalte, pereți groși, un șanț de apărare în jurul cetății și bineînteles un pod strașnic la intrare. Pentru mine, din punct de vedere arhitectural, sau ca impact vizual dacă doriți, Castelul Corvinilor este cel mai frumos din România, peste Peleș și Bran.
Castelul Corvinilor- Hunedoara
3. Castelul Windsor, Anglia – este cel mai mare și mai vechi castel locuit din lume. Este una dintre reședințele Casei de Windsor, familia regală actuală a Marii Britanii, alături de Palatul Buckingham și Palatul Holyrood. Castelul original a fost construit în sec.al XI-lea de același William Cuceritorul, pe malul râului Tamisa. Construcția a fost dărâmată de Henry al III-lea, pentru a face loc unui palat, iar mai apoi, Regele Edward al III-lea face același lucru pentru a face un palat și mai grandios, numit „cea mai scumpă construcție din Anglia medievală”.
În timpul dinastiei Tudorilor, începând cu Henry al VIII-lea și terminând cu Regina Elisabetha I, castelul a primit o sarcină mult mai importantă, aceea de a fi curte regală și centru diplomatic. Castelul a supraviețuit în urma Războiului Civil, a fost restaurat de Charles al II-lea, iar mai apoi de George al III-lea și George al IV-lea și a fost folosit ca refugiu pentru familia regală în timpul bombardamentelor din timpul celui De-al Doilea Război Mondial. În prezent este reședința de weekend preferată a Reginei Elisabetha aII-a, iar peste 500 de persoane trăiesc și lucrează în Castelul Windsor. Este și un important obiectiv turistic, fiind situat la aproximativ 1 oră de vestul Londrei. Este unul dintre cele mai vizitate castele din Anglia!
2. Castelul Chambord, Franța – acest castel regal este cel mai mare din valea Loarei și este unul dintre cele mai ușor de recunoscut din lume datorită stilului arhitectural al Renașterii franceze. Această capodoperă este uriașă, având 440 de camere, 86 de scări și 365 de șeminee (câte unul pentru fiecare zi din an). Până în 1519 era doar un pavilion de vânătoare, când Francisc I a decis să ridice aici cel mai modern castel din acele timpuri. Cel mai probabil Leonardo daVinci a fost cel care a desenat primele planuri ale castelului, inspirat fiind din stilul italian.
25 de ani și peste 2000 de meșteri au fost necesari pentru a se finaliza măreața construcție. Una dintre atracțiile castelului o reprezintă scara în dublă spirală, concepută în așa fel încât două persoane care urcă și coboară să se poată vedea, dar nu se pot întâlni decât la cele două capete. Cel mai tare impresionează însă acoperișul, cu o multitudine de turnuri și turnulețe. A suferit ceva pierderi în timpul Revoluției Franceze, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial a adăpostit o parte din colecțiile de la Louvru, iar în prezent este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Este vizitat anual de aproape 1 milion de turiști.
1. Castelul Neuschwanstein. Dacă celelalte castele din top au fost oarecum în luptă strânsă, diferențiate de 1-2 voturi, Neuschwanstein a dominat fără îndoială orice top, adunând dublul de puncte față de următorul clasat, fiind fără îndoială cel mai frumos castel din Europa! Și cel mai probabil din lume! Nu există top, indiferent de ce revistă/site/blog de specialitate, al celor mai frumoase castele din lume, fără să includă Neuschwanstein.
Despre Castelul Neuschwanstein am scris un articol special aici, făcând referire la vizita mea din Bavaria din timpul facultății. În același articol mai sunt prezentate 2 palate impresionante din zona Bavariei, Linderhof și Herrenchiemsee.