
Moieciu de Sus – Escapadă la munte pe vreme de pandemie!
Nu sunt cele mai fericite vremuri pentru turism, fiind unul dintre cele mai afectate sectoare de pandemia Covid-19. Dacă vacanțele externe aproape au dispărut, din cauza numeroaselor restricții, mulți s-au orientat spre turismul intern.
Alții sunt reticenți și la aceste vacanțe prin România, însă noi am continuat să vizităm, în aceste vremuri tulburi, evident, cu măsurile de precauție necesare. Am încercat să găsim cazări curate, sigure și să evităm pe cât posibil aglomerația.
Din martie și până acum am fost prin Târgoviște, pe Transfăgărășan, câteva zile la mare și un traseu de câteva zile pe la Herculane – Cazanele Dunării – Cheile Nerei – Alba Iulia.

De această dată am vrut să grăbim întâlnirea Evei cu zăpada și am dat o fugă de 3 zile la munte, zona aleasă fiind Moieciu de Sus. Și am avut noroc cu această alegere, găsind zăpadă chiar în curtea hotelului, unde am putut să punem la treabă săniuța.
Cazare la Mistral Resort – Moieciu de Sus
După câteva zile de analizat, între stațiunile de pe Valea Prahovei, Poiana Brașov și zona Moieciu-Fundata, am optat în cele din urmă pentru Moieciu de Sus, la Mistral Resort.
Este o zonă pe care am vizitat-o mai puțin și aveam de gând să trec prin satul Peștera. Îl tot văzusem pe Instagram de ceva vreme, având peisaje de vis.
Resortul încadrat la 3* este situat la o altitudine de peste 1100m, înconjurat de Munții Bucegi și Piatra Craiului, poziționat excelent, chiar la intrarea în Parcul Natural Bucegi.

Locația este punctul său forte, însă în cele 3 zile am găsit și alte părți bune, cât și mai puțin plăcute. Cel mai important lucru este curățenia, mai ales în aceste vremuri, iar din acest punct de vedere s-au comportat exemplar! Camera și locurile comune foarte curate, iar dispensoarele cu dezinfectant erau peste tot…afară, pe holuri, lift, restaurant, în camere..
Micul dejun, inclus, destul de bun pentru categoria hotelului. Ceva standard, cu crenvurști, cârnați, 2-3 tipuri de ou, mezeluri, iaurt.. nimic special, dar suficient cât să te saturi.
Camerele suficient de spațioase, cu balcon, unele dintre ele cu vedere spre munte. Seif, un mic televizor LCD, cabină de duș, papuci de unică folosință, un frigider, câteva dintre facilitățile oferite.
Parcarea este încăpătoare, în curtea resortului, greu de crezut că nu veți găsi loc disponibil..și este gratuit, nu necesită rezervare în prealabil.

Pro și contra..
Au fost și câteva lucruri care mi-au plăcut mai puțin, evident. Cel mai supărător a fost patul. 2 twinuri unite, iar saltelele se tot depărtau una de cealaltă, încât ne era teamă să punem copilu, că exista riscul să cadă pe-acolo. În plus, salteaua mea avea o „groapă”, pe mijloc, încât m-am trezit cu dureri groaznice de spate.
De asemenea nu mi-a plăcut faptul că restaurantul era deschis până la ora 20:30. După această oră nu mai aveai ce să mănânci, sau să bei. O altă variantă de la care să cumperi o apă, un suc, nu ai, iar primul magazin este la câțiva kilometri depărtare.
Mâncarea de la restaurant este destul de bună, am încercat-o în prima zi, atât la prânz, cât și la cină. Gustoasă, însă cam puține variante..dacă stai mai multe zile, cu siguranță te saturi de acel meniu.
Un aspect important, pe care l-am luat în considerare când am ales cazarea, este că acceptă animalele de companie. Pentru Tasha am plătit extra 30 lei/noapte și de asemenea am mai dat 30lei/noapte pentru supliment de vedere către munte.
Ca și concluzie, este un hotel excelent poziționat, curat, decent pentru cele 3*, însă ar trebui să veniți echipați cu apă/suc, dacă nu vreți să muriți de sete peste noapte..sau să dați 9 lei pe o sticlă de Pepsi la 0,33.

Unde mănânci?
Aici avem cea mai mare problemă. Restaurantele fiind închise la interior, singurele variante rămân terasele..sau fast-food. Dar când ajungi în zonă de munte, parcă vrei o mâncare tradițională, nu shaworma.
Dacă reziști să stai afară pe frig, atunci variante găsești. Altfel este greu de găsit altceva în afară de restaurantul hotelului tău. În cazul în care ai o cazare fără masă, atunci posibil să ai de suferit puțin.
Ce avem de vizitat în zonă
Clar, cel mai important obiectiv turistic din apropierea Moeciu este Castelul Bran, cel mai cunoscut castel românesc la nivel mondial. La câțiva kilometri depărtare găsit și Cetatea Râșnov, cât și Dino Parc, din Râșnov, o atracție specială pentru cei mici.
Un peisaj superb îl găsiți în satul Peștera, deci merită un drum de câteva minute. Peisaje de genul le găsești și în Moieciu de Sus, dacă mergi să cutreieri puțin satul.
Din Moieciu de Sus se face intrarea în Parcul Natural Bucegi, însă are acces și către Munții Piatra Craiului, care dispune de cele mai frumoase trasee montane din țară.
O cascadă foarte frumoasă, mai ales iarna, când îngheață, se află în Moieciu de Sus. Cascada „La Chișătoare” se află chiar pe marginea drumului, deci este foarte ușor de văzut.

În apropiere se află și „Peștera Liliecilor”, populată de mai multe specii de lilieci, iar la o oră de mers cu mașina găsim Cheile Dâmbovicioarei și Peștera Dâmbovicioarei.
Există două pârtii , Fundata și Moieciu, ambele cu grad de dificultate ușor-mediu. Prima are o lungime de 267m, iar a doua 570m.


