Sus
  >  Home   >  Muzeul Theodor Pallady – Casa Melik

Îl văd de fiecare dată când aleg străduțele mai liniștite, în drum spre serviciu, în defavoarea bulevardului zgomotos, dar mai rapid. Casa Melik se remarcă de la prima privire, fiind fără îndoială cea mai frumoasă de pe Str.Spătarului. Unde mai punem că adăpostește „Muzeul Theodor Pallady”, o interesantă colecție de artă.

muzeul theodor pallady

Trebuie să recunosc, muzeele de artă nu sunt preferatele mele. Arta, în general, nu se află în aria mea de interes. Dar consider că lucrând în turism, trebuie să ai cunoștințe din fiecare domeniu, măcar un minim necesar. De exemplu, am vizitat Muzeul Național de Artă, dar am rămas fermecat de Spațiile Istorice ale Palatului Regal, din aceeași clădire. Sau chiar de Muzeul de Geologie.

Istoricul Casei Melik

Am dorit să vizitez Muzeul Theodor Pallady mai mult pentru a vedea Casa Melik, pentru valoarea sa istorică. Se pare că este una dintre cele mai vechi și frumoase case negustorești din București și singura deschisă publicului. Unii spun că este cea mai veche casă de locuit din Capitală.

casa melik muzeul theodor pallady

Pe străduțele de pe lângă Armenească, se remarcă această frumoasă casă, ce impresionează la prima vedere și prin grădina sa.

Casa își are originile pe la jumătatea anilor 1700, pentru un dregător muntean.. sau spătar. După cum spune și numele străzii de astăzi. Casa avea să fie cumpărată ceva mai târziu de un negustor armean, care o renovează și aduce mici modificări.

„Cuibul” partizanilor Revoluției Pașoptiste

Nepoata sa, Ana, se va căsători cu Jacob Melik, arhitect cu studii la Paris. În capitala Franței, Jacob se împrietenește cu viitorii revoluționari pașoptiști, printre care Ion Heliade Rădulescu, C.A. Rosetti și Ion Brătianu. Ajuns susținător al acestei cauze, va fi traducător al unei delegații ce urma să prezinte la Constantinopol dorințele poporului.

casa melik muzeul theodor pallady

În podul casei Melik se pare că au fost ascunși liderii mișcării. Cum revoluția a fost înfrântă, liderii săi au avut de suferit, iar Jacob Melik va pleca 9 ani în pribegie, în afara țării. La întoarcere, își găsește casa ruinată, însă o renovează, păstrând stilul original.

Ana Melik moare în 1913, chiar în această casă, ca urmare a unui incendiu puternic. Pentru că nu aveau urmași, lăsase casa, prin testament, femeilor sărace din comunitatea armeană. Între 1920 și 1947 casa devine azil, iar până în 1960 primea chiriași, care plăteau taxă lunară către Biserica Armenească.

casa melik muzeul theodor pallady

Ca urmare a acestor evenimente, casa se degradează puternic. Și de această dată, soarta casei are strânsă legătură cu orașul Paris, precum cu peste un veac în urmă. De această dată, Gheorghe Răut și soția sa, Serafina, colecționari români, stabiliți în capitala Franței, trimit mare parte a colecției lor în București, pentru a fi expusă publicului. Iar ca locație a fost aleasă Casa Melik.

Muzeul Theodor Pallady

Director al Băncii Marmorosch Blank din Paris, Gheorghe Răut a fost admirator, cât și amic al pictorului Theodor Pallady, pe care l-a și găzduit în locuința sa din Place Dauphine. Nu mai puțin de 16 ani au fost vecini și prieteni, din 1924 până în 1940. A păstrat sute de picturi și schițe ale lui Pallady, pe care ulterior le-a donat statului român. Muzeul Theodor Pallady și-a deschis porțile publicului în 1971.

Toate exponatele muzeului au fost donate de familia Răut, iar pe lângă lucrările lui Pallady, se mai pot admira și tablouri ale unor artiști străini, reprezentanți ale școlilor franceze, spaniole, olandeze, engleze, dar și sculptură antică, renașcentistă, ceramică și piese de mobilier.

În ce ține despre artă, nu intru prea mult în subiect. La parter găsim schițe cu portretele celor doi soți, iar central, un portret de mari dimensiuni a mamei lui Gheorghe Răut.

muzeul theodor pallady

Cea mai mare parte a expoziției este în camerele de la etajul I. Se remarcă nudurile, dar și peisajele, majoritatea din orașe franceze. Nu lipsesc schițe făcute în timpul călătoriilor artistului, de prin România, sau din Spania, de exemplu.

Muzeul Theodor Pallady este parte a Muzeului Național de Artă al României.

Program și tarife vizitare Muzeul Theodor Pallady

Deschis zilnic, de miercuri – duminică: 10:00 – 18:00
Luni și marți – închis
Adresa: Str. Spătarului, nr.22
Tarif acces: 12lei/adult, 3lei/elevi și studenți, 6lei/pensionari
*eu am avut noroc sa merg în prima zi de miercuri a lunii, când accesul este liber

muzeul theodor pallady
muzeul theodor pallady

postați un comentariu

12 − six =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.