Sus
  >  Home   >  2017 – anul recordurilor în turismul românesc
anul recordurilor

Anul 2017 a fost cu adevărat unul al recordurilor în tot ce ține de turismul românesc, un lucru care poate doar să ne bucure.

Număr record de turiști la nivel național

 

În primul rând, anul 2017 a atins borna de 12 milioane de vizitatori, valoare ce nu a mai fost văzută la noi din 1990. Potrivit statisticilor, dintre aceștia peste 2,6 milioane sunt turiști străini, fiind un record și din acest punct de vedere!

Aceste creșteri sunt vizibile și în numărul de pasageri de pe principalele aeroporturi din țară, în special pe cele două din București. În total, prin aeroporturile Otopeni și Băneasa (pentru zboruri private), au trecut 12,8 milioane de persoane, cu o creștere de 16% față de anul precedent și au avut loc 130.000 de aterizări și decolări, cu 7,7% mai mult decât în 2016. Datorită acestor factori, Aeroportul Internațional Henry Coadă din Otopeni a fost clasat de catre Airports Council International – Europe în top 5 european al aeroporturilor care au inregistrat cea mai mare creștere a traficului aerian în primele zece luni ale anului trecut.

Recorduri locale și individuale

 

Pe lângă recordul național stabilit, 2017 a fost anul cu cei mai mulți vizitatori și pentru cele mai mari orașe din țară, cât și pentru cele mai importante atracții turistice.

Bucureștiul este printre orașele europene cu cea mai mare creștere a numărului de turiști cazați peste noapte, depășind 2 milioane de vizitatori. Marea majoritate a acestora sunt veniți din țările vecine, dar și din Grecia sau Israel.

Cluj Napoca a fost preferat de peste 540.000 de turiști, cu o creștere spectaculoasă de 36,8% față de anul 2016. Din acest total, 22% (peste 119.000) au fost veniți din alte țări, preponderent din Ungaria, Germania și Italia.

Direcţia de Statistică arată că sunt excluşi turiştii care înnoptează la diverse persoane private. Ca atare, atunci când se organizează festivalurile Untold şi Electric Castle, cazuri în care există foarte multe persoane private care îşi pun la dispoziţie propriile locuinţe, aceste cazări nu se socotesc de către statisticieni.

Cele mai vizitate obiective turistice sunt centrul istoric al oraşului şi monumentele istorice, dar nu în ultimul rând festivalele UNTOLD și Electric Castle, alături de Festivalul Internațional de Film Transilvania, evenimente ce atrag turiști din toată lumea.

Poate părea surprinzător, însă cu toate aceste creșteri spectaculoase, orașul Cluj Napoca nu este cel mai vizitat obiectiv din județ, fiind depășit de Salina Turdacare de asemenea a cunoscut un record al numărului de vizitatori în 2017, ajungând la 618.000 de turiști, dintre care 35% au fost din străinătate. Salina Turda a devenit unul dintre modelele de urmat în turismul românesc, după ce s-a dezvoltat exploziv în urma accesării de fonduri europene. Planurile de dezvoltare nu se opresc aici, urmând ca în viitorul apropiat să fie inclusă în circuitul turistic și Mina Iosif, aflată la 110m adâncime, fapt ce va dubla capacitatea de vizitare!

salina turda

Castelul Corvinilor din Hunedoara este un alt obiectiv turistic important care a doborât recordurile în 2017, monumentul medieval fiind vizitat de peste 330.000 de turiști, cu 10% mai mulți decât în 2016, fapt ce a adus încasări de peste 6 milioane de lei.

Dan Bobouțanu, primarul Hunedoarei: „Din 1968 de când se vizitează castelul cu bilet de intrare este anul în care am înregistrat și cei mai mulți turiști, peste 330.000 de turiști plătitori, și cele mai mari încasări, de peste 6 milioane de lei.”

Județul Brașov nu a fost mai prejos, astfel încât doar 3 dintre atracțiile acestuia au adunat peste 1,5milioane de vizitatori în 2017, iar întreg județul depășește 2 milioane.

Desigur, cel mai vizitat obiectiv turistic a fost Castelul Bran, cel care a trecut de granița milionului de turiști, dintre care 835.115 plătitori de bilete, adică o creștere de 5% față de 2016.

”Turiștii vin atrași de peisajele frumoase, de mâncărurile și datinile locale. Desigur, legenda Contelui Dracula, poveștile cu strigoi reprezintă atracția centrală pentru străini. De aceea, petrecerea de Halloween reprezintă punctul culminant al evenimentelor de la Castelul Bran, nu se termină bine o ediție că primim solicitări de participare pentru ediția următoare. Se fac rezervări de călătorie, de peste ocean, începând cu lunile ianuarie-februarie, pentru a fi siguri că vor fi prezenți la sfârșitul lunii octombrie, la ceea ce noi mai numim și Revelionul Vampirilor”, a specificat un reprezentant al castelului.

Despre dezamăgirea avută însă de mine de Halloween 2017 organizat la Bran am scris aici, eu unul nu voi mai participa la așa ceva și nu recomand nimănui!

Se pare că reprezentanții castelului doresc să vină cu ceva noutăți în 2018, să sperăm de bun augur, prin care să se aniverseze cei 640 ani de documentare istorică. Cea mai interesantă idee este aceea de a transforma Tunelul Secret al Reginei Maria într-un Tunel al Timpului, care va oferi un show multi-media unic în sud-estul Europei.

Turiştii vor urca într-un lift cu o capacitate de şase persoane, vor coborî 30 de metri sub pământ tot prin vechea fântână, iar apoi vor putea parcurge la pas tunelul de 40 de metri lungime pentru a ajunge în parcul regal. Tunelul nu este unul simplu, iar traversarea lui va fi o adevărată experienţă. De-a lungul său vor fi mai multe holograme care vor prezenta Castelul Bran de-a lungul istoriei sale, de la construirea sa din 1377.

Al doilea obiectiv al județului Brașov, un alt model de urmat în turismul românesc, este Cetatea Râșnov, care a atras anual din ce în ce mai mulți vizitatori, urmare a unei restaurări făcute ca la carte. Aceasta a devenit cea mai vizitată fortificație din județ, cu peste 419.000 turiști plătitori de bilet, cărora se mai adaugă 7000 de persoane ce au vizitat gratuit.

Biserica Neagră este atracția principală a municipiului Brașov, aproape 280.000 de persoane trecându-i pragul, cu 21.000 mai mulți decât în 2016. Dintre aceștia se pare că majoritatea sunt turiști străini, iar Google Panoramio clasează Biserica Neagră pe locul 1 în topul celor mai fotografiate obiective turistice din România!

Deși nu au fost oferite cifre concrete, ci doar sondaje bazate pe gradele de ocupare ale unităților de cazare, se pare că anul 2017 a fost unul de excepție și pentru sezonul estival, atât pentru stațiunile de pe litoral cât și pentru Delta Dunării, înregistrându-se o creștere de aproximativ 8-12% față de anul 2016.

Chiar dacă nu ne putem compara momentan cu alte țări europene în ce privește turismul, nici măcar cu vecinii unguri sau bulgari, important este că se merge pe un trend ascendent, iar România este din ce în ce mai vizitată și apreciată de către călătorii străini.

postați un comentariu

eleven − 8 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.