Sus
  >  Home   >  Vestul Algarve: De la Silves până la „capătul lumii”
silves algarve

În ultimele zile am pus tot felul de epitete acestei regiuni și am făcut-o pentru că Algarve le merită pe deplin, nu doar pentru că încerc să promovez această destinație.

Urmează o serie de articole în care să descriu rând pe rând mai multe orașe, stațiuni, obiective turistice, pentru a le expune turistului român la justa lor valoare.

Vorbe-n vânt..

Fără să-mi doresc asta, o să încep cu un mic manifest. Cel mai probabil sunt vorbe aruncate în vânt, dar nu pot să mă abțin.

Zilele trecute, pe un grup de Facebook, o doamnă solicita păreri pro și contra, sau o comparație între Algarve și Benidorm, pentru alegerea destinației de vacanță. Pentru o familie cu copii. Iar cineva în comentarii i-a sugerat clar Benidorm, pe ideea că Algarve nu este destinație pentru copii, nefiind nimic „wow”, iar plajele greu accesibile, pe scări.

Nu mă dau specialist pe Algarve, nici nu sunt. Probabil mai am nevoie să merg de cel puțin 4-5 ori în zonă. Dar m-am informat temeinic în ultimele 2 luni, iar timp de o săptămână am luat la pas aproape toate stațiunile, am văzut în jur de 25 de hoteluri și câteva zeci de plaje.

Să spui că Algarve nu are nimic „wow” pot să înțeleg, este percepția fiecăruia, chiar dacă sunt în profund dezacord. Dar cum să spui că nu este destinație pentru copii? De când suntem atât de sensibili, încât să nu poți coborî 3 minute niște scări pentru a ajunge pe o plajă fantastică? Ignorând faptul că Algarve dispune de zeci de plaje ușor accesibile, direct, fără scări.

Mi se pare ireal cum anumite persoane ce au stat câteva zile într-o destinație și au profitat de ea mai bine, sau mai puțin bine, să vină cu verdicte atât de clare.

Astăzi mai puțin despre plaje (vor urma destule) și mai mult despre orașe, istorie și vizite culturale. O să mă axez pe 3 puncte: Silves, Sagres și Cabo de San Vicent.

Silves – vechea capitală maură din Algarve

Astăzi un orășel cu puțin peste 30.000 locuitori, a fost timp de câteva sute de ani capitala arabă a Algarvelor. (Al-Gharb – denumirea arabă). Zidurile puternice din gresie roșie stau precum o coroană deasupra orașului, iar o cascadă de case albe se revarsă dinspre catedrală până la malul râului Arade, pe vremuri navigabil, când lega orașul de restul lumii.

Numele orașului pe timpul maurilor era Xelb, iar în secolul al X-lea era mai mare decât Lisabona. Arabii dețin controlul orașului din 713 până în 1189. Regele Sancho I, ajutat de o armată de cruciați danezi, englezi și germani, reușește să cucerească cetatea. Din acest motiv statuia lui se află la intrarea în castel.

Doar 2 ani au reușit creștinii să păstreze orașul, pentru că în 1191 guvernatorul maur de Cordoba atacă Silves și capturează peste 3000 de sclavi creștini.

Timp de 50 ani Silves înflorește, iar orașul este numit „Baghdadul vestului”. În 1242 cetatea ajunge din nou în posesia creștină, iar marea moschee este transformată în Catedrala Silves. Orașul începe să își piardă din importanță, fiind eclipsat de Faro în perioada colonialistă.

silves cathedral

Castelul din Silves

Castelul din Silves este cel mai mare și unul dintre mai frumoase castele maure din Portugalia. Zidurile sale erau apărate de 11 turnuri și existau 3 porți de acces. Dintre acestea se mai păstrează doar Poarta Loule. Până în sec. al XVIII-lea, în cele două camere interioare din Poarta Loule au jucat rol de primărie a orașului.

Din păcate castelul nu a rezistat trecerii timpului, însă zidurile sale au fost recondiționate, iar astăzi interiorul acestora se poate vizita. Tariful este unul mai mult simbolic (2,8 eur/persoană) și puteți vedea ruinele castelului, vă puteți plimba pe zidurile mărețe și să vedeți orașul de la înălțime.

Există și o cafenea în curtea castelului, astfel încât vă puteți savura cafeaua într-un cadru medieval, dar abundent în vegetație.

silves

Catedrala Silves

O altă atracție, aflată chiar lângă castel, este Catedrala Silves, construită din aceeași gresie roșie, specifică orașului. În 1189, după înfrângerea arabilor, la Silves a fost numit scaunul episcopal, însă catedrala a fost ridicată abia în 1268, după ce Regele Afonso III a definitivat reconquista. A deținut titlul de Catedrală până în sec. al XVI-lea, când episcopia s-a mutat la Faro.

Una dintre cele mai importante clădiri gotice din Algarve, are o ușă de acces impresionantă, în stil rococo, ce datează de la finele anilor 1700 și este cunoscută drept Ușa Soarelui.

catedrala silves

La interior, printre câțiva episcopi, se mai află pietrele funerare a doi înalți oficiali ai orașului și între primii colonizatori ai Insulei Madeira: Gastão da Ilha și João do Rego.

Chiar din dreptul catedralei, dacă privești împrejur poți vedea încă influențe lăsate de mauri: hornurile caselor, asemănătoare cu turnuri de moschee, sau chiar ușa Bisericii Misericordia („casa milei”), aflată vis-a-vis de catedrală. Ușa este în stil manueline și este bogat ornată.

Ponte Velha

Cu siguranță nu aveți cum să ratați Ponte Velha (Vechiul Pod), cunoscut drept și Podul Roman. S-a demonstrat însă că este totuși din perioada medievală, sec. XIV-XV. Structura acestuia indică faptul că debitul râului Arade era cu mult mai ridicat, când se putea naviga pe el.

O oprire de 2-3 ore este suficientă pentru a intra în aerul medieval din Silves. Cea mai bună perioadă pentru a vizita orașul este între 9-17 august, când are loc Târgul Medieval din Silves.

ponte velha silves

Cabo de San Vicent – „capătul lumii”

Considerat un loc sacru încă din neolitic, oamenii se rugau Zeului Soare care oferă un spectacol grandios la apus. Și în zilele noastre parcarea este mai aglomerată în apropierea apusului.

Până spre finalul secolului al XIV-lea se credea că aici este „capătul lumii”, fiind cel mai sud-vestic punct al continentului. Și când vezi vastul Ocean Atlantic de pe o stâncă înaltă de 60m, este ușor să crezi că acolo se termină tot.

cabo st vicent

Numele locului vine de la un diacon iberic, torturat și ucis în jurul anului 300. Potrivit legendei, barca ce îi purta osemintele s-a scufundat în apropiere, însă rămășițele sfântului au fost salvate și îngropate în acest loc, peste care s-a construit ulterior și un altar. Potrivit unui geograf arab, capela era păzită de corbi, care au însoțit osemintele sfântului și în 1173, când acesta a fost deshumat și mutat în Lisabona.

Această scenă, cu nava flancată de corbi apare pe stema Lisabonei, iar St Vicent este unul dintre protectorii capitalei portugheze.

Peste ruinele altarului s-ar fi construit prezentul far în anul 1846, înalt de 24m. Este unul dintre cele mai puternice faruri din Europa, fiind vizibil de la 60 mile în larg.

Sagres – locul din care au pornit marile descoperiri geografice ale portughezilor

Orășelul Sagres este situat la doar 5-6km depărtare de Cabo San Vicent, iar astăzi pare că principala activitate este surful. Vântul este destul de puternic în această zonă, iar valurile sunt perfecte pentru practicarea surfului, fiind una dintre destinațiile cele mai bune din Europa în acest scop. Este ideal și pentru începători, fiind numeroși instructori gata să te învețe tainele surfului.

Dar în secolul al XV-lea altele erau prioritățile. Undeva prin anul 1443 prințul Henry construiește o fortăreață pentru a ține piept numeroșilor pirați din zonă. Și pune bazele Vila do Infante (Satul Prințului), ceea ce s-a dovedit o adevărată academie pentru navigatori. Astfel, prințul rămâne pentru totdeauna în istorie drept Henry Navigatorul.

Startul expedițiilor și a descoperirilor geografice

Sagres avea să devină locul de plecare pentru majoritatea expedițiilor maritime, care au culminat prin descoperirea și colonizarea a mai multor zone din întreaga lume (primele fiind arhipelagurile Madeira și Azore).

Datorită acestei inițiative, Portugalia devine una dintre cele mai mari puteri maritime din lume și primul imperiul colonialist.

După ce a fost puternic afectată de cutremurul din 1755, fortăreața lui Henri Navigatorul avea să fie reabilitată în anii 1960. Astăzi este între cele mai vizitate obiective turistice din Algarve.

În interiorul zidurilor se găsește și Biserica Nossa Senhora da Graça, ridicată în 1579.

Ieșind puțin din sfera istoriei și intrând în cea a barurilor, localitatea Sagres dă numele celei mai populare beri din Portugalia. Totuși, aceasta nu se fabrică aici, chiar dacă numeroși turiști întreabă în stânga și-n dreapta cum pot ajunge la „sursă”.

Toate aceste 3 locații, împreună cu multe alte obiective senzaționale (continuare în articolul următor) pot fi vizitate în cadrul excursiei „Best of the West”. Aceasta este una dintre variantele oferite turiștilor Karpaten Turism ce își petrec vacanța în Algarve.

silves

postați un comentariu

2 + 9 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.