Sus
  >  Home   >  Veliko Tarnovo – destinația perfectă pentru weekend!

Este weekend, ești în București și te plictisești? Veliko Tarnovo este soluția…

Veliko Tarnovo este orașul cu cea mai glorioasă istorie din Bulgaria, fiind cea de-a treia capitală din istoria țării, in timpul epocii de „aur”, când vecinii noștri din sud reprezentau una din puterile continentului.

Mulți dintre românii care au vizitat acest oraș au avut tendința să îl compare cu Sighișoara noastră, iar acest lucru nu este departe de adevăr! Străzile înguste, clădirile vechi din centrul orașului și cetatea Tsaravets, care domină peisajul, dau un farmec aparte. Dacă mai punem la socoteală și dealurile impădurite, printre care șerpuiește râul Iantra,  cu siguranță nu vei regreta că ai ales sa îți petreci weekend-ul aici.

Cum ajungi la Veliko Tarnovo?

Traseul pe care il ai de urmat este destul de simplu, pe ruta Bucuresti-Giurgiu-Ruse-Veliko Tarnovo fiind aproximativ 180 km. Nu este autostradă, dar șoselele sunt ok și se circulă destul de bine! Aproximativ 200 lei costă drumul, inclusiv cu taxa de pod și vignieta de Bulgaria (mergeți mai mulți in masină să fie distracția mai mare și costul mai mic).

Foarte multe nu pot spune despre acest oraș cu doar 65.000 de locuitori, principalul obiectiv turistic fiind cetatea medievală, destul de bine conservată și câteva biserici. Totusi, aspectul medieval al orasului cu siguranță o să vă atragă, iar dacă vizitați și satul medieval Arbanassi, aflat in imediata apropiere a orașului, o sa simțiți că v-ați întors în timp!

O să aveți ceva probleme în a găsi parcarea, însă nu disperați!! O să reușiți! Chiar la intrarea în cetate o să vedeți un indicator de parcare, aflat la 2,5km. Urmați indicatorul, pentru că nu trebuie să faceți tot drumul înapoi, pe jos. Se face practic un ocol al cetății și ajungeți pe partea celalaltă, unde găsiți o parcare destul de încăpătoare, la tariful de 1leva/oră. De aici treceți prin crăpătura din deal, pe sub cetate și reveniți la casa de bilete.

Program funcționare:

Aprilie – Octombrie: 08:00 – 19:00

Noiembrie – Martie 09:00 – 17:00

Tarife:

Adult: 6 leva

Foto: gratuit

*Recomand să alocați cel puțin 2 ore vizitei cetății, întrucât este o suprafață întinsă, cu diferențe de nivel.

Dacă alegeți să vă petreceți și o noapte aici, faceți alegerea corectă: cetatea este luminată, iar jocul de lumini este spectaculos, cazarea este destul de ieftină, la un hotel de 3* platești cam 90 lei/noapte/persoana, iar dimineața ești așteptat la micul dejun. De asemenea trebuie menționat faptul ca Veliko Tarnovo este al doilea centru universitar al Bulgariei, iar cei 13000 de studenți vă vor impinge la distracție intr-unul din numeroasele cluburi din oraș.

veliko tarnovo

De preferat să schimbați banii in leva cand ajungeți aici, chiar dacă vânzătorii de langă cetate acceptă si euro sau lei, unii dintre ei vorbind in limba română. Mâncarea și băutura sunt ok la preț, o sticlă de apă fiind 1 leva, iar un pranz destul de copios la 10-15 leva (1leva aproximativ 2 lei). P.S: nu plecați din oraș fără o dulceață de trandafir și o țuică de trandafir!

Pe drumul spre casă puteți face un popas și la biserica în stâncă de la Basarabovo. In satul aflat la 10 km de Ruse se află peștera în care a trăit Sfântul Dimitrie, apărătorul Bucureștiului.

 

postați un comentariu

11 + sixteen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.