Sus
  >  Home   >  Bansko – Bulgaria

Iată că vine si primul articol pe 2018, după o pauză de aproape o lună și jumătate în care am hibernat. Erau în plan multe și frumoase, o vacanță specială prin Spania, care însă a trebuit anulată, iar cheful de scris cam dispăruse.

Însă Revelionul a apărut, ne-am făcut bagajele și am mers, gașcă mare, după cum ne-am obișnuit, de această dată la Bansko. A fost pentru prima dată când am petrecut Anul Nou în afara țării, dar și prima dată când am mers la ski în străinătate. Ok, să fiu sincer nici la noi nu prea am „rupt pârtiile”, anul trecut fiind prima dată când am pus placa în picioare. Însă m-a atras, iar pentru acest an m-am pregătit cu echipament, dar și ambiție să învăț măcar să stau în picioare.

De ce am ales Bansko?

 

Deși iubesc România, sunt naționalist și susțin, pe cât posibil, turismul românesc, cu toate acestea am ales să petrec Revelionul la bulgari…după ce în vară am petrecut și câteva zile pe litoral, tot la vecini. Îmi place să spun că 2017 a fost un an bulgăresc. Deci a fost o alegere potrivită? Tind să cred că da..

Revelion 2017 Polovragi vs Revelion 2018 Bansko

Ultimele 2 revelioane au fost petrecute în aceeași locație, Polovragi, la câțiva kilometri de stațiunea Rânca și Transalpina, despre care am scris aici și aici.

La Polovragi am plătit aproximativ 100 eur/persoană pentru 3 nopți cazare într-o vilă, neînregistrată în circuitul turistic, cu mic dejun și cină, în timp ce la Bansko am fost cazați la hotel de 4*, cu mic dejun, piscină, spa, saună, la tariful de 110/125 eur/persoană, în funcție de tipul camerei. Este adevărat că la Polovragi am avut inclusă și cina de Revelion, iar la Bansko am plătit extra 70 eur pentru a petrecere într-un pub din oraș, însă am avut muzică live, nu ascultată la laptop.

Pentru un hotel asemănător, cazare tot în apartament, 3 nopți cu mic dejun, dar și cina festivă inclusă, la Poiana Brașov, am avut ofertă de 430 eur/persoană.. Este totuși o mică/mare diferență.

Dacă până acum am discutat despre partea financiară și diferența enormă dintre cele două cazări, să ajungem și la infrastructura stațiuniunilor. Bansko dispune de o pârtie pentru începători ce are lungimea de 7km, în timp ce la Rânca cea mai lungă pârtie are doar 860m lungime și este pentru avansați. În Poiana Brașov, cea mai bună stațiune de ski din România, cea mai lungă pârtie are puțin sub 3,8 km, deci un pic mai mult de jumătate față de Bansko.

Cum ajungi la Bansko?

 

Cea mai simplă și utilizată metodă este cu mașina personală, distanța dintre București și Bansko fiind de aproximativ 530 km, parcursă în 7 ore. Cel mai ok traseu, pe care l-am urmat și noi la dus, este București – Ruse – Plevna – centura Sofia – Blagoevgrad – Bansko. Pe lângă combustibil, mai trebuie plătită taxa de pod dintre Ruse și Giurgiu (13 lei la dus și 4 leva la retur) și vignieta de Bulgaria. Recomand să o plătiți în lei, pentru că mie mi-au cam dat țeapă bulgarii. Unii au plătit 45 lei, iar eu am dat 25 leva, adică echivalent peste 60 lei (valabil pentru o săptămână). Drumul este foarte ok, iar aproximativ 200km sunt de autostradă.

Există și varianta de zbor cu avionul, până la Sofia, dar nu o văd ca pe o soluție foarte viabilă, în special dacă mergeți cu echipamente de ski și multe bagaje. Biletul de avion costă cel puțin 130 eur/persoană, la care se adaugă transferul din Sofia către Bansko și retur, adică 320 km tur-retur.

Unele agenții de turism organizează, pe durata sezonului, chartere cu autocarul, foarte ok ca și tarif, fiind o soluție de luat în seamă.

Unde ne-am cazat în Bansko?

 

Am ales să ne cazăm la Hotelul Balkan Jewel Resort 4*, situat în Razlog, la aproximativ 12 km de centrul stațiunii Bansko, cam 10-15 minute cu mașina. Hotelul arată extraordinar, este format din mai multe corpuri, unite între ele, însă nu există posibilitatea de a trece dintr-unul în celălalt. Noi am avut 14 camere, răspândite prin toate părțile hotelului, însă ajungeam destul de ușor unii la ceilalți, nefiind o mare problemă.

Balkan Jewel Resort

Eu am avut un apartament format din dormitor, living cu bucătărie utilată, baie cu duș și cadă și balcon, iar în living exista și un șemineu, pe care nu am avut însă ocazia să îl folosim. Am avut și fier de călcat, uscător de păr, deci nu este cazul să mai adăugați în bagaje.

Pe lângă micul dejun, care este decent, însă nu aș spune că se ridică la cele 4*, hotelul oferă un centru spa excelent, cu piscină interioară, jacuzzi, saună uscată și cu aburi, dar și o sală de jocuri, toate fiind incluse în prețul camerei. În plus oferă și transfer gratuit până la gondola din Bansko și retur, după un program stabilit. Puteți să serviți prânzul și cina la restaurantull hotelului, mâncarea fiind destul de bună!

Parcarea în curtea hotelului este gratuită, iar șansele de a rămâne fără automobil tind înspre 0, ținând cont că mulți se tem de acest lucru. Există chiar și o parcare subterană, pe care însă nu am folosit-o.

Unde să mănânci și să petreci în Bansko?

 

Primul loc în care am servit prânzul, chiar în ziua în care am ajuns în Bansko, a fost Restaurantul Victoria, un loc cu referințe extraordinare și recomandat de unii dintre prietenii care au mai fost și în anii precedenți în Bansko. Situat chiar în centrul stațiunii, peste drum de gondolă, s-a ridicat la nivelul așteptărilor, iar masa a fost foarte gustoasă, cu tarife mai mult decât decente.

Noaptea de Revelion am petrecut-o la Amigo Pub, după ce la hotel au rămas fără locuri și am fost nevoiți să facem cercetări pe facebook. Am ales acest loc în urma recenziilor online, dar și a altor clienți care au mai ajuns pe acolo și au fost super încântați de muzică și atmosferă. Este foarte adevărat că meniul este destul de sărac, dacă facem comparație cu ce suntem noi obișnuiți să avem pe masă în noaptea de Revelion. Am avut doar un mic aperitiv, un fel principal ce conținea câteva felii de carne și o felie de tort. Nici băutura nu a fost din abundență, însă ne-am descurcat să ajungem la o stare de bine.

Am avut și muzică live, cu una dintre cele mai bune formații din Bansko, o adevărată legendă locală și unul dintre cei mai mari alcoolici pe care i-am văzut vreodată (solistul) :)). La miezul nopții ne-am bucurat de focurile de artificii, iar barmanii întrețineau petrecerea cu tot felul de trucuri, printre care și pirotehnice.

Per total a fost o petrecere foarte reușită, chiar dacă a fost un pic prea mult rock pentru gusturile noastre. Puteau și ei să mai diversifice, măcar în pauze, când intra DJ-ul în acțiune.

Spuneam că hotelul este cam la 12 km de centrul orașului, așa că a trebuit să ne descurcăm cu transportul, mașinile ieșind din calcul pentru această noapte. Dacă la dus am rezolvat la hotel și ne-au pus la dispoziție un autocar de 20 persoane, la tariful de 70 leva, la întoarcere am luat taxiul, la niște tarife exorbitante, comparativ cu Bucureștiul. Chiar dacă s-a mers corect, pe aparat, am plătit 45 leva până la hotel, cu un tarif de 3,5leva/km (adică aproape 9lei/km!).

Închiriere echipament în Bansko!

 

Dacă nu veniți pregătiți cu echipament, nu este niciun fel de problemă! Găsiți magazine la fiecare pas, de unde puteți să închiriați sau să cumpărați ce aveți nevoie. Încercați să evitați centrele de închiriere din imediata apropiere a gondolei, deoarece tarifele sunt mai ridicate!

Noi am găsit în zona centrală, peste drum de gondolă, cam la jumătatea drumului dintre Restaurantul Victoria și Amigo Pub. Doar pentru placă/ski am negociat la 10 leva/zi, iar dacă nu aveai boots ajungeai la 15 leva/zi (în condițiile în care am luat pentru 2 zile).

Despre Bansko, pârtii și transportul pe cablu

 

Bansko este stațiunea montană nr.1 în Bulgaria, dar și cel mai bun centru de ski din Europa Centrală și de Est. Deși este o stațiune foarte tânără, a cunoscut un avânt important în ultimii ani, datorită investițiilor făcute în cazări, în domeniul schiabil și tot ce ține de infrastructură.

Situată în Munții Pirin, la o altitudine de 925m deasupra nivelului mării, stațiunea este dominată de vârfuri înalte, dintre care se remarcă Vf.Vihren de 2914m și Todorka de 2746m.

Domeniul schiabil pornește de la 2600m altitudine și însumează peste 75km de pârtii marcate, dintre care 24km sunt pentru începători, 28km pentru avansați și 18 pentru experți. Cea mai lungă pârtie este și cea mai joasă, pentru începători și are o lungime de 7 km, dintre care o mare parte beneficiază de nocturnă.

Toate pârtiile sunt deservite de 25km de instalație pe cablu, dintre care o gondolă, telescaune cu 3 locuri și 7 teleschiuri.

Dacă faceți ski sau snowboarding la nivel avansat și doriți să ajungeți la pârtiile cele mai înalte, vă este necesar un ski pass, care costă 58 leva/zi și care vă oferă acces la toate instalațiile pe cablu.

În cazul în care sunteți la nivelul de începător, iar o coborâre pe pista de 7km vă este suficientă, vă recomand să mergeți cu microbuzul până la capătul pârtiei, unde ajunge și gondola. Costă doar 10 leva/persoană, iar dacă vă dați o dată este posibil să fie suficient. Noi am făcut 3 ore până jos și eram epuizați! Există și un mic restaurant, în aer liber, la cca.2km de baza pârtiei, unde puteți face un popas pentru a prinde forțe proaspete. Tarifele sunt foarte bune, iar mâncarea fantastică. Am încercat în ambele zile vinul fiert (3leva), cartofii prăjiți cu brânză (3,5 leva) și cârnații de casă (12 leva, suficient pentru 2 persoane).

Așa că, în cazul în care prindeți cozi imense la gondolă, sau considerați că nu aveți nevoie de prea multe urcări pentru a lua ski pass, vă recomand să mergeți cu microbuzul, pe care îl puteți comanda de la centrul de închirieri.

Pentru a vedea toate pârtiile și instalațiile de transport, puteți accesa link .

Concluziile

 

După 3 nopți petrecute în Bansko, pot spune fără îndoială că am luat o decizie bună de a petrece Revelionul aici, din absolut toate punctele de vedere. Am fost mulțumiți atât de pârtii, care au fost perfecte, chiar dacă nu a nins deloc pe durata șederii noastre, de hotel, cât și de petrecerea din noaptea de Revelion.

Bansko s-a ridicat la nivelul reclamei de care beneficiază, este o stațiune modernă, care se îmbină perfect cu clădirile istorice din oraș și care se va afla cu siguranță în continuare pe lista noastră, atunci când mai vrem aventuri la zăpadă.

Pentru că timpul a fost destul de scurt, iar cele 3 zile au fost petrecute ori pe pârtie, ori pe la hotel, nu am avut posibilitatea să ne plimbăm prea mult prin jurul stațiunii, însă la retur am mai rezervat o noapte la Plovdid, despre care o să povestesc într-un articol separat.

postați un comentariu

three × one =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.