Ziua petrecută în Bulgaria nu s-a încheiat odată cu vizitele de la Cascadele Krushuna și Peștera Devetashka. Următoarele opriri, înainte de a pleca spre casă, au fost orașele Lovech și Plevna.
Lovech – Între istorie și prezent
Sincer să fiu, vizita prin Lovech nu m-a impresionat. Însă trebuie să recunosc și faptul că vizita a fost făcută în mare grabă și condiții nu tocmai favorabile. Aproximativ ora prânzului, copiii erau adormiți și afară o temperatură de peste 35 grade, soare puternic. Nu prea îți venea să iei orașul la pas.
Nici nu venisem aici cu mari speranțe, nu mă așteptam să rivalizeze cu Plovdiv, sau măcar cu Veliko Tarnovo. Însă voiam să bifez și Lovech, măcar pentru încărcătura sa istorică.
Scurt istoric Lovech
Unul dintre cele mai vechi orașe de pe teritoriul Bulgariei, în apropierea sa a fost fondată Melta, capitala unui trib tracic numit Meldi (sec. IV – III î.Hr). Ulterior, zona a fost cucerită de romani, care au ridicat garnizoane în acest punct strategic din punct de vedere geografic. Se pare că unele drumuri de pe vremea romanilor încă se mai pot vedea și astăzi.
Cetatea romană Hisarya a fost ridicată în sec. al XII-lea, pe dealul cu același nume și a fost locul în care a fost încheiată pacea dintre Imperiul Bulgar și Imperiul Bizantin, în 1187. Acesta a reprezentat momentul de pornire al celui De-al Doilea Imperiu Bulgar, iar Lovech a prosperat. Ruinele cetății Hisarya reprezintă una dintre principalele atracții turistice ale orașului.
În 1446 cetatea este cucerită de otomani, cei care vor stăpâni regiunea secole la rând. Lovech avea să fie „focarul” mișcării revoluționare conduse de Vasil Levski, eroul național al Bulgariei. Revoluționarul care a condus răscoalele împotriva otomanilor a fost prins în 1873 și spânzurat la Sofia. A rămas însă o figură legendară, iar în Lovech se pot vedea atât Muzeul Vasil Levski, cât și o statuie imensă a acestuia, în apropierea cetății.
Podul Acoperit
În timp ce Levski milita împotriva otomanilor, constructorul Kolyu Ficheto lucra la Podul Acoperit, unic exemplar în această zonă a Balcanilor. Podul face legătura între partea veche și cea nouă a orașului, despărțite de răul Osam. Încă de la începuturile sale, podul a avut și rol de centru comercial, găzduind numeroase magazine. Astăzi se găsește centrul turistic, dar și mai multe magazine de suvenire și obiecte tradiționale.
Podul Acoperit este simbolul orașului Lovech, iar alături de ruinele cetății Hisarya, principalul obiectiv turistic.
Grădina Zoologică din Lovech
Noi am plusat cu o vizită la Grădina Zoologică din Lovech, cea mai mare Zoo din provincie. Situată în Parcul Stratesh, la câteva minute de centrul orașului, ne-a oferit sentimente mixte.
Drumul prin parc a fost groaznic. Umbră aproape deloc, care să ne ajute puțin în lupta cu soarele arzător. Și am mers în jur de 15 minute până la intrarea în Zoo. La intrarea în Grădina Zoologică o gheretă mică, cu o doamnă amabilă. Aflu că nu se poate achita cu cardul. Leva pe care îi mai aveam nu erau suficienți, dar am putut compensa restul cu lei.
Copiii s-au bucurat când au putut vedea urșii bălăcindu-se în piscina lor, dar și când o familie de purceluși miniaturali au trecut pe lângă noi și au început să se bălăcească în noroi. Nu că erau lăsați liberi, doar că aveau o gaură în gard și nimeni nu părea deranjat de asta.
Cam aici ni s-a terminat încântarea.. Restul animalelor aveau condiții groaznice. Spații foarte-foarte mici în care să se desfășoare. Totuși, cuștile lor erau făcute în așa fel încât să te poți apropia destul de mult de animale și să le vezi clar, nu prin garduri de fier prin care te chinui să le zărești (vezi Zoo Băneasa).
Plevna – Locul în care s-a obținut Independența României
De aici s-a încheiat vizita noastră în Lovech și am pornit spre un alt oraș cu importanță istorică, chiar și pentru poporul român: Plevna.
Este al șaptelea oraș al Bulgariei, ca și mărime, având o populație de aproximativ 100.000 locuitori. Nu are mare însemnătate în antichitate, sau perioada medievală, însă a rămas cunoscut datorită luptelor duse aici în timpul Războiului Ruso-Turc din 1877-1878.
În încercarea de a elibera Bulgaria de sub dominația otomană, Țarul Alexandru al II-lea traversează România și pornește războiul împotriva marelui rival de atunci: Imperiul Otoman
În momentul în care a simțit să pierde lupta, a apelat la ajutorul lui Carol I, Domnitorul României. Acesta avea să fie Războiul de Independență al României, iar Bulgaria a redevenit stat, prin capitularea Plevnei și capturarea lui Osman Pasha.
Evenimentele din 1877 încă au ecou la nivelul Bucureștiului, prin numele unor străzi: Calea Plevnei, Grivița (provine de la numele unui sat de lângă Plevna) și chiar Calea Victoriei, nume primit odată cu intrarea în București a armatei române învingătoare.
Atracții din Plevna
În Plevna, cam toate atracțiile au legătură cu Războiul Ruso-Turc din 1877. Sunt peste 200 de monumente care amintesc de acest eveniment. Între cele mai importante sunt: Mausoleul-Capelă Sf. Gheorghe cel Biruitor (în onoarea celor peste 38.000 de soldați, români și ruși, căzuți pe front), Parcul Skobelev și nu în ultimul rând Pleven Panorama (Pleven Epopee 1877), un muzeu cu arhitectură comunistă, ce aduce aminte de capturarea Plevnei și eliberarea Bulgariei.
Vizita prin Plevna a fost succintă, iar obiectivele au fost văzute doar din exterior. Deja se însera și trebuia să și mâncăm. Am găsit Restaurantul Life, o alegere excelentă. Pe lângă mâncarea bună, locul dispune și de un loc vast de joacă pentru cei mici. În plus, lângă acesta am găsit și un supermarket, pentru mici provizii necesare la drumul spre casă.