Sus
  >  Home   >  Top 9 parcuri din București – oazele de liniște ale Capitalei
parcul tineretului

București, un oraș vibrant ce îmbină elemente moderne cu arhitectura istorică. Un oraș aglomerat și poluat. Dar, în ciuda aglomerației urbane, orașul oferă numeroase parcuri și zone verzi care contribuie la atmosfera relaxantă și plăcută. Cu atât mai mult că a venit vremea perfectă de ieșit la plimbare, găsești aici este un top 9 al celor mai frumoase și populare parcuri din București:

9. Parcul Circului – amplasat în imediata apropiere a Complexului Sportiv Dinamo, parcul este denumit astfel pentru că a fost construit în anii 1960 pentru a găzdui circul din București.

În prezent, circul nu mai funcționează, dar parcul a rămas un loc popular pentru plimbări și relaxare pentru locuitorii din zonă. Parcul este destul de mare, cu o suprafață de aproximativ 13 hectare și o varietate de zone verzi, inclusiv gazon, arbori, flori și bănci de lemn.

Acesta include și un lac artificial, alei de plimbare, locuri de joacă pentru copii și terenuri de sport pentru volei și baschet. În timpul verii, parcul este locul unde se țin diverse evenimente, cum ar fi concerte în aer liber și proiecții de filme.

8. Parcul Drumul Taberei – Moghioroș – situat în sectorul 6, este un parc de dimensiuni medii. Se remarcă prin lacul artificial, ce are în centrul său o fântână artificială, dar și prin teatrul de vară pentru copii. În plus, în incinta parcului s-a inaugurat, în 1976, ștrandul cunoscut și sub denumirea de „Trei Ligheane”.

Parcul a beneficiat de un amplu proces de modernizare în anii precendeți, iar acum găzduiește unul dintre cele mai apreciate piețe de Crăciun din Capitală.

7. Parcul Cișmigiu – Povestea parcului începe în 1780, atunci când domnitorul Țării Românești, Alexandru Ipsilanti, îl însărcinează pe Dumitru Siulgi, în calitatea sa de „Mare Cișmigiu” să organizeze două cișmele în București. Una dintre ele avea să fie chiar pe teritoriul parcului din zilele noastre. Problema este că balta a devenit curând un focar de infecție și uneori, atunci când erau ploi puternice, apa din Cișmigiu ajungea până la Mănăstirea Sălindar, locul în care astăzi avem Cercul Militar.

Dacă optați însă pentru o simplă plimbare, aveți posibilitatea să admirați Rotonda Scriitorilor, unde sunt expuse numeroase busturi ale marilor scriitori români, precum: Mihai Eminescu, Titu Maiorescu, Caragiale, Creangă, Alecsandri, Hașdeu, Coșbuc etc. multe dintre acestea fiind monumente istorice.

Treptele de piatră de la Rondul Roman sunt printre cele mai vânate locuri din parc, înțesate mai tot timpul de îndragostiți, sau tineri cu chitara în spate, iar podurile sunt preferatele tuturor pentru poze. Colțul șahiștilor este plin de domni vârsta a treia care se strâng la un joc de șah sau rummy, în timp ce copiii sunt atrași de lacul lebedelor și de fazani, o rămășiță din vechea grădină zoologică, ce adăpostea urși, vulpi, castori, lebede și multe altele.

parcul cișmigiu

6. Grădina Botanică – deși nu am fost foarte încântat de ultima vizită, Grădina Botanică este totuși unul dintre locurile bune din București, pentru petrecerea unei zile.

Cunoscută și sub denumirea de Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universității din București, a fost fondată în 1860 și se întinde pe o suprafață de aproximativ 17,5 hectare.

Grădina Botanică are rolul de a facilita studiul și cercetarea în domeniul botanicii, dar și de a educa publicul larg despre diversitatea lumii vegetale. Pentru a-și îndeplini misiunea, Grădina Botanică din București găzduiește o colecție impresionantă de plante, numeroase serii tematice și expoziții.

Unul dintre punctele de atracție ale grădinii este Palmieratul, o seră construită în stil Art Nouveau care adăpostește colecții de palmieri, banane, ficuși și alte specii tropicale și subtropicale. Grădina Botanică este împărțită în mai multe sectoare, printre care cel ornamental, cel de sistematică, cel de plante rare și cel de plante medicinale.

Pe lângă rolul său academic și de cercetare, Grădina Botanică este un loc popular pentru petrecerea timpului liber, fiind un spațiu verde important în București, ideal pentru plimbări, fotografii și relaxare.

5. Parcul Carol – este un parc istoric și recreativ situat în sectorul 4 al Bucureștiului. Acesta a fost inaugurat inițial în 1900 sub numele de „Libertății”.

Numele actual al parcului, „Carol”, se referă la regele Carol I al României. Parcul are o suprafață de aproximativ 45 de hectare și găzduiește o varietate de monumente, grădini și ansambluri arhitecturale. Printre cele mai cunoscute atracții se numără Mausoleul Eroilor, Fantana Zodiac și Monumentul „Glorie Ostașului Român”. Plus Muzeul Național Tehnic.

De asemenea, parcul oferă zonă de fitness în aer liber, terenuri de sport și o pistă de alergat. Parcul Carol este un loc popular de petrecere a timpului liber pentru bucureșteni și turiști, fiind un spațiu excelent pentru relaxare, sport și educație istorică. Este un exemplu al bogăției culturale și istorice a Bucureștiului și a României.

4. Parcul IOR – Alexandru Ioan Cuza – este unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri din București. Situat în cartierul Titan, parcul se întinde pe o suprafață de aproximativ 85 de hectare și oferă numeroase atracții pentru vizitatori, fiind un important spațiu de recreere pentru bucureșteni și turiști.

Istoria parcului datează din anii 1960, când proiectarea sa a început ca parte a planului urbanistic al Bucureștiului. Parcul a fost inaugurat oficial în 1970 și include acum două lacuri, pentru navigație și pescuit recreativ.

Parcul IOR oferă o mare diversitate de facilități și activități, cum ar fi piste de ciclism, terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii și spații pentru relaxare. Este un loc popular pentru jogging, plimbări, yoga și alte exerciții fizice, datorită aleilor spațioase și peisajului scenic.

De asemenea, parcul găzduiește numeroase evenimente sociale și culturale. Parcul Alexadru Ioan Cuza este și un refugiu pentru animalele sălbatice, aici găsindu-se diferite specii de păsări și alte animale, care găsesc adăpost în apropierea lacurilor și în interiorul parcului.

3. Parcul Natural Văcărești – deși nu este un parc în adevăratul sens al cuvântului, pentru că lipsesc aleile pietruite și locurile de joacă, merită fără îndoială să fie în top.

Cunoscut sub diverse denumiri, Parcul Natural Văcărești reprezintă cel mai sălbatic loc din București, situat la doar câteva minute de mers pe jos de centrul Capitalei. Fostă groapă de gunoi, rezervația este cunoscută multora drept Delta Văcărești, Delta Bucureștiului, sau „Delta dintre blocuri”.

O plimbare pe potecile Deltei Văcărești vă poate dezvălui o mare biodiversitate, lucru de care se mai pot bucura foarte puține capitale la nivel mondial:

  • 331 specii de plante – ex: sălcioara, frasinul american, stuf, ulmul siberian etc.
  • 150 specii de păsări – ex. lebăda de vară, cormoranul mic, stârcul de noapte, lișița, pescărușul râzâtor etc.
  • 111 specii de insecte
  • 13 specii de mamifere – ex: vidra, vulpe, nevăstuică, iepuri, lilieci etc.
  • 12 specii de moluște
  • 7 specii de pești – ex: caras, știucă, biban, roșioară etc
  • 6 specii de amfibieni – ex: tritonul cu creastă, izvoraș cu burta roșie etc.
  • 5 specii de reptile – ex: țestoase, șarpe de casă, șopârla de câmp etc
parcul natural văcărești

2. Pacul Tineretului – este preferatul meu atunci când vine vorba de locuri de joacă pentru cei mici. Dispune de foarte multe astfel de facilități.

Întins pe o suprafață de aproximativ 200ha, este cel mai mare parc din București și dispune de multe alte atracții, precum Palatul Național al Copiilor și Teatrul Stela Popescu, dar și Sala Polivalentă, inaugurată în 1974 și destinată în special competițiilor sportive. Multe restaurante și terase se află la marginea sau în interiorul parcului, însă probabil cea mai celebră este Cafeneaua Actorilor, situată pe malul lacului și cunoscută de toți bucureștenii.

Puțini știu faptul că locul plin de verdeață de astăzi, în care vedem cupluri de îndrăgostiți și copii veseli, se numea în urmă cu un secol „Valea Plângerii” și era frecventat de gunoieri, hingheri și oameni fără adăpost. Aici era una dintre gropile de gunoi ale Bucureștilor de acum o sută de ani, aproximativ 1 km de gunoaie, resturi de animale, cioburi și fiare. Porcii erau foarte frecvenți în această zonă, hrănindu-se cu resturi găsite printre gunoaie, îar riscul de boli și epidemii era foarte ridicat.

O oază de lumină s-a arătat peste groapa de gunoi începând cu anul 1933, când autoritățile au decis ceva nemaivăzut: au netezit mormanele de gunoi, au lăsat iarna să își facă treaba și au amenajat trei pârtii: două de ski și una pentru săniuș. Locuitorii mahalalei Șerban Vodă se frecau la ochi când vedeau oamenii venind să schieze lângă cimitirul Bellu, aici fiind organizate și numeroase concursuri și întreceri. Minunea nu a ținut mult, însă iată că pârtia a revenit în Tineretului după 80 de ani.

1.Parcul Herăstrău – Istoria acestor locuri începe prin 1800, când bucureștenii, îmbrăcați la 4 ace, veneau pentru a se plimba pe malul lacului. Este adevărat că arheologii au găsit dovezi ale faptului că zona este locuită din paleolitic, însă abia la începutul sec. al XX-lea se amenajează locul din jurul lacului, prin asanarea zonei mlăștinoase odată cu expoziția „Luna Bucureștilor” din 1936.

Odată cu înființarea parcului, pe când purta numele de Parcul Național, a luat naștere și Muzeul Național al Satului, unul dintre primele muzee etnografice în aer liber, la ideea profesorului Dimitrie Gusti.

Probabil principala atracție a întinsului parc este chiar lacul ce îi dă numele și care îl împarte în 2 zone principale, una dedicată odihnei și culturii, iar cea de-a doua dedicată distracției și sportului. Întins pe cele 74ha, este singurul loc din București unde putem face o plimbare cu vaporașul, sau putem opta pentru barca, sau hidrobicicleta, dacă vrem să facem și puțin efort. Tarifele sunt mai mult modice, iar modul în care se reflectă în apa limpede clădiri învecinate precum Casa Presei și Sky Tower, mai ales la apus, sunt de neratat

postați un comentariu

2 + 6 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.