Sus
  >  Home   >  Parcul Tineretului – cel mai popular parc din sudul Capitalei!
parcul tineretului

Astăzi am scos-o pe Tasha la plimbare, doar este și ea copil și trebuia sărbătorită într-un fel. Am ales să mergem prin Parcul Tineretului, cel mai mare și mai popular parc din sudul Bucureștiului… dar se pare că la fel a gândit întregul Berceni. Cred că este cea mai aglomerată zi din an, Orășelul Copiilor fiind „vânat” astăzi de copii de toate vârstele.

Atât cei mici, dar și adulți cu suflet de copil se bucură de o zi frumoasă în Parcul Tineretului, profitând de toate beneficiile pe care acesta le aduce în slujba cetățenilor. Fără îndoială cea mai aglomerată zonă este Orășelul Copiilor, intrarea dinspre Metroul Constantin Brâncoveanu, unde se simte atmosfera de sărbătoare și de bâlci.

Intrare Orășelul Copiilor

Numeroase carusele și atracții fac cu ochiul celor mici, care își doresc să le ia la rând. Asta după ce au fost pictați pe față și le-a fost cumpărat un balon cu heliu. Atracția principală rămâne Roata Panoramică, înaltă de 30m, care oferă o priveliște superbă a orașului. Mirosul de vată pe băț, porumb fiert și gogoși este pretutindeni, dar cu cât continui plimbarea aromele se îmbină cu cele de grătar și mici. Chiar mă simt ca la Fetești, când venea bâlciul pe la final de septembrie:)).

Parcul Tineretului nu înseamnă însă doar mici și bâlci, oferă și vaste spații verzi, perfecte pentru picnic și stat la soare, numeroase terenuri de sport (fotbal, baschet, tenis, pistă de atletism etc), scenă pentru muzică live, piste de bicicletă, fântâni dansatoare, un lac întins pe 13ha și dealuri de pe care poți admira unele dintre cele mai frumoase peisaje din Capitală. Și să nu uit: pe timp de iarnă avem aici și Pârtie de SKI!!!  O pantă de 200m, dotată cu tunuri de zăpadă, stă la dispoziția iubitorilor de snowboard și ski!!

CITEȘTE ȘI:

Parcul Herăstrău

Grădina Zoologică Băneasa

Parcul Carol I

Există și o tiroliană (cea mai mare din Capitală, de 200m lungime) însă era închisă astăzi. Inaugurată în urmă cu mai puțin de un an, nu știu dacă este închisă temporar sau definitiv, însă ar fi mare păcat să nu mai funcționeze, la doar câteva luni de la inaugurare.

Întins pe o suprafață de aproximativ 200ha, este cel mai mare parc din București și dispune de multe alte atracții, precum Palatul Național al Copiilor și Teatrul Stela Popescu, dar și Sala Polivalentă, inaugurată în 1974 și destinată în special competițiilor sportive. Multe restaurante și terase se află la marginea sau în interiorul parcului, însă probabil cea mai celebră este Cafeneaua Actorilor, situată pe malul lacului și cunoscută de toți bucureștenii.

Scurtă istorie a Parcului Tineretului

Puțini știu faptul că locul plin de verdeață de astăzi, în care vedem cupluri de îndrăgostiți și copii veseli, se numea în urmă cu un secol „Valea Plângerii” și era frecventat de gunoieri, hingheri și oameni fără adăpost. Aici era una dintre gropile de gunoi ale Bucureștilor de acum o sută de ani, aproximativ 1 km de gunoaie, resturi de animale, cioburi și fiare. Porcii erau foarte frecvenți în această zonă, hrănindu-se cu resturi găsite printre gunoaie, îar riscul de boli și epidemii era foarte ridicat.

O oază de lumină s-a arătat peste groapa de gunoi începând cu anul 1933, când autoritățile au decis ceva nemaivăzut: au netezit mormanele de gunoi, au lăsat iarna să își facă treaba și au amenajat trei pârtii: două de ski și una pentru săniuș. Locuitorii mahalalei Șerban Vodă se frecau la ochi când vedeau oamenii venind să schieze lângă cimitirul Bellu, aici fiind organizate și numeroase concursuri și întreceri. Minunea nu a ținut mult, însă iată că pârtia a revenit în Tineretului după 80 de ani.

Valea Plângerii a continuat să adune gunoaie până în anul 1965, când zona a început să fie amenajată ca parc, lucrare terminată în anul 1974, proiectant fiind arhitectul Valentin Donose.

Din Parcul Tineretului se poate ajunge cu ușurință și la alte obiective turistice importante din sudul Capitalei, precum Cimitirul Bellu, Parcul Carol I și Delta Văcărești.

Dacă informațiile v-au fost utile nu uitați să ne ajutați cu un like și un share! Pentru mai multe informații, idei de călătorie și ultimele știri din turism abonați-vă la newsletter și urmăriți pagina deFacebook!

Tasha și țestoasele

Veverița la plimbare

parcul tineretului parcul tineretului parcul tineretului parcul tineretului

postați un comentariu

20 − 3 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.